Medicana Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal, sıcak havalar ve Ramazan ayında yapılan beslenme hatalarına dikkat çekerek, yapılması gerekenleri sıraladı
Yaz aylarında yemek yeme alışkanlıklarının, yemek yeme zamanlarının değişmesi nedeniyle mide sorunlarının görülebildiğini söyleyen Medicana Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal, beslenme ve yaşam tarzı ile ilgili alışkanlıkların mevsimlere göre değişmesine dikkat çekerek, yaz aylarında mide sorunlarının yaşanmaması ve sağlıklı kalmak için önerilerde bulundu. Yaz aylarında gastrointestinal sisteme ait mikrobik bulaşıcı hastalıklar olan akut gastrit, gastroenterit gibi mikroorganizmaların kendileri veya toksinleri ile oluşan besin zehirlenmelerinin daha sık görüldüğünü, sıcakta gıdaların mikroorganizmalara iyi birer konak, besi yeri haline geldiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal, özellikle beklemiş süt ve süt ürünleri, sütlü tatlılar, dondurma gibi gıdaların mikroplar için iyi birer konak olduğunu, bu sebeple beklemiş gıdaların tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini ve yi yıkanmamış salata malzemeleri, çiğ etin gastrointestinal paraziter enfeksiyonlar için iyi bir geçiş kaynağı olduğunu belirtti.
Besin zehirlenmeleri konusunda da önemli uyarılarda bulunan Medicana Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Serkan Uysal, “Besin zehirlenmeleri dediğimiz durum genellikle ani başlar ve bulantı, kusma, kramp tarzı karın ağrıları, ishal, ateş gibi semptomları vardır. Genellikle şüpheli gıdayı alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavileri gerektirir. Özellikle vücudun sıvı kayıpları ishal ile artacağından vücudun sıvı kayıpları yerine konmalıdır. Kişi eğer bulantı ve kusmalar nedeniyle sıvı alamıyorsa, gerekirse damar yolu ile sıvı verilmesi uygun olabilir. İshal durumu geçene kadar barsak hareketini artıran posalı gıdaların alınmaması önerilir.” dedi.