Şifa Kaynağı Pepino Raflarda Yerini aldı

Ülkemizde son yıllarda yaygın hale gelen Pepino ülkemizin çeşitli bölgelerinde büyük oranda yetiştiriliyor. Karadeniz bölgesinde de son yıllarda yetiştirilmeye başlanan Pepino Eylül ayının gelmesi ile birlikte Pazara inerken esnafların da raf ve tezgâh

Günümüzde Pepino’nun Tüketimi

  Son yılarda ülkemizde oldukça yaygın hale gelen Pepino tezgahlarda ve raflardaki yerini aldı. Birden çok faydası bulunan Pepino ülkemizde yaygın olarak üretimi yapılmadığı için insanlar tarafından pek tanınmıyordu. Ülkemizde çeşitli bölgelerinde yetiştirilen Pepino günümüzde en çok aranan ve tüketimi her geçen gün biraz daha artan bir meyve haline geldi. Lezzeti çok beğenilen Pepino’nun meyveleri taze olarak tüketildiği gibi genelde meze olarak, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında bezenti olarak kullanılırken Pepino turşusu da tercih edilmektedir. Özellikle büyük lokantalarda turistik yerlerde yeşil-olgunlaşmamış Pepino’nun turşusu yapılarak tüketilmekte ve oldukça beğenilmektedir. Sağlık iksiri olarak kabul edilen Pepino bazı ülkelerde süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir.

 

Pepino Pazarda 3 TL’den satışa sunuluyor

   Eylül ayının son haftası tam anlamı ile yetişen Pepino raflardaki yerini aldı. Senede bir kere döküm veren Pepino bölgemizin çeşitli bölgelerinde yetiştiği ve az miktarda olduğu için de bölgemizde 3-5 TL arasında satışa sunulmaktadır. Şifa kaynağı olarak bilinen Pepino çeşitli manavlarda 4-9 TL arasında satışa sunulmaktadır. Çarşamba Kapalı Pazar yerinde, Yeni Pazar da satışa sunulan Pepino Çarşamba’da yaygın olmadığı bazı yerlerde satışa sunulduğu öğrenilirken, yeni çıkmasına karşın oldukça alıcısının olduğu öğrenildi. Pazar yerinde yetiştirdiği Pepino’ları satışa sunan Süleyman Özdemir, “Ünye’de oturuyorum ve orada Pepino üretiyorum. Çarşamba’da da bağımız bulunmaktadır. Bu nedenle, buralarda 3 yıldır Pepino yetiştiriyorum. Müşterilerimiz çok memnun. Birinden güzel faydası var. Başta Şeker hastalığına, kolesterole, kemik erimesine, kansızlığa ve daha birçok hastalığa iyi geliyor. Ülkemizde oldukça yaygın ancak yeterli miktarda değil. Bizler de çiftçi olarak yaygın hale getirmeyi amaçlıyoruz” dedi. 
Pepino’nun Faydaları
   İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır. Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir. Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar. Anavatanı Güney Amerika olan ve son yıllarda Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanan tropikal egzotik meyve Pepino, içerdiği yüksek potasyum oranı ile kan şekerini düşürüyor, barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı koruyor. Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü bildirilen Pepino, hücre yenileyici özelliğiyle çocukların gelişiminde, C vitamini deposu olma özelliğiyle vücut direncini artırmada, kalsiyum bakımından zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde de etki sağlıyor. Ayrıca Pepino, böbrek kumunda etkili olduğu kadar anemi hastalarına fayda sağlıyor. Cinsel duyguları veya isteği uyaran etkisi de bulunan Pepino’nun, uyku düzenini dengede tutması, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunlarda olumlu etki yapması ve içerisinde K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını da kolaylaştırıyor. Çocuklarda kemik gelişimi sağlayan Pepino, cilt bakımı içinde kullanılabiliyor. Bunların yanı sıra Pepino’nun; Şeker hastalıkları, Parkinson hastalığı, Kemik erimesi, dalak yetmezliği (tromoksin), bağırsak kanseri, gen hastalığı, mide rahatsızlığı, anemi (kansızlık) hastalığına iyi geldiği öğrenilirken, kilo problemi olanlar daha çok tüketmektedir.

HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri