Sigara ve diğer tüm ürünlerin kullanılması sonucu her yıl yaklaşık 8 milyon kişi ölüyor. Ancak çoğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce bütün ekicisi, henüz ürün toplarken ‘ yeşil tütün’ adı verilen meslek hastalığı yüzünden hayatını kaybediyor.
Kalp ve damar hastalıklarını, kanser, solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa yol açarak yılda milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan tütün, henüz topraktayken öldürmeye başlıyor. Tütünü temel maddesi olan nikotinin ciltten emilmesi ile tütün tanımında çalışan işçilerin ‘ yeşil tütün’ adı verilen meslek hastalığına yakalandıklarını söyleyen Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ‘“Yeşil Tütün hastalığının kısa bir uzun dönemde etkileri var. İlk belirtileri yorgunluk, bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı. Uzun dönemde, diyabet ve KOAH’a sebep oluyor. Bilimsel çalışmalar deriden emilen nikotinin DNA yapısını bozduğunu ve Genlerle aktarılan hasara yol açtığını gösteriyor. En önemlisi, Nikotine maruz kalmaya bağlı olarak tütün işçilerinde intihar vakaları normal durumlardan üç kat fazla görülüyor” dedi. Tütün tarımında çoğunlukla ailenin çalıştığına da işaret eden Prof. Dağlı, en çok kadınların ve çocukların yeşil tütün hastalığı sebebiyle zarar gördüğünü de sözlerine ekledi.
Dünyanın bir iklim ve gıda krizi ile karşı karşıya kaldığını ve ekilecek toprakların, gıda üretiminin azaldığını dikkat çeken Prof. Dağlı, Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün ekilen topraklara alternatif gıda mahsullerinin ekilmesini tavsiye ettiğini söyledi. Dünyada 349 milyon insanın açlık çektiğine işaret eden Prof. Dr. Dağlı “ dünya nüfusunun hızla artması, ekonomik istikrarsızlık, artan çevre kirliliği gıdasını temin edilmesini de zor bir hale getirmektedir. Toprakları sadece besin elde etmek için kullanılması mecburi hale geldi. Dünyada bu model denenmeye başlandı.
Bangladeş’te yürütülen projeler de başarılı sonuçlar alınıyor. Üstüne değil gıda ihtiyacımız var” dedi. Dünyanın en çok tütün üreten on ülkesinin altısında önemli derecede beslenme bozukluğu görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Osman Elbek “ bu ülkelerde tarım alanlarında tütün yerine besin yetiştirilirse 10 milyon kişinin beslenebileceği hesap edilmektedir. Sadece Malavi’de tütün ekilmezse, 750.000 kişiyi doyuracak besin sağlanması mümkün olacaktır” diye anlattı