Köklü tarihi ile kültürel zenginliği içerisinde barındıran sıcakkanlı insanları ile bir şehir. Sivas’ı bütün ön yargılardan uzakta dinlemek, görmek anlamak lazım. Sivas tarihi eserler yönünden açık hava sanat galerisi gibi… Tek tek incelendiğinde taşların hamur gibi yoğrulduğu, inançla beslenen ruh güzelliğinin zarif parmaklarla şekillendirildiği şehrimiz. Tarih kokan sokakları ve sıcakkanlı insanları ilşe özel bir şehir. Sivas’ın ne zaman ve kimler tarafından kurulduğuna dair kesin bilgiler mevcut değil ancak; tarihin her döneminde önemli bir yönetim merkezi olmuş Hititlerin stratejik kalesi Selçuklu Devleti’nin Dar-ül Ala’sı, Osmanlı İmparatorluğu’nun eyalet merkezi, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Anadolu’nun birlik ve dirlik yurdu.
“Dost dost diye nicesine sarıldım benim sadık yarim kara topraktır. Beyhude dolandım ey yar boşa yoruldum. Benim sadık yarim kara topraktır” diyerek hayatı en anlamlı hali ile anlatan Aşık Veysel’in doğduğu topraklar. Mısırlıların ünlü Kadeş Antlaşması’nın metne döküldüğü, bir savaşın barışa dönüştüğü yer Sarıssa Antik Kenti, o da Sivas Altın Yayla’da. Şifalı sularıyla pek çok rahatsızlığa iyi gelen kangal balıklı kaplıcası aynı zamanda deri hastalıklarına da iyi geliyor; özellikle sedef hastalıklarının tedavisinde kaplıca tercih ediliyor.
Kangal’da dünyaca ünlü Kangal çoban köpekleri üretim çiftliği var. Sivas’ın en ünlü yerleri arasında yer alan ve Yüzüklerin Efendisi filminden esinlenerek yapılan Habbit evleri farklı bir Sivas sürprizi ve Türkiye’nin en iyi yeniden yapılandırma projeleri arasında gösteriliyor. Gök Medrese Anadolu Selçuklu
3.Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde sahip Ata Ali B.Hüseyin tarafından yapılmış Gök Medrese olarak anılmaktadır; ancak Sahibiye Medresesi olarak da biliniyor. Evliya Çelebi medrese ile ilgili olarak “Bu eserin mislini yapmak mümkün değil, emsaline rastlanmamıştır” demiş. Anadolu’nun en değerli ünlü eserlerinden olan Buriciye Medresesi ise 1271 yılında Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmış. Anadolu’da simetrisi en düzgün medrese olarak bilinen bu tarihi yapı günümüzde de Sivas müftülüğü tarafından çeşitli eğitim faaliyetleri için kullanıma açılmıştır.
Madımak yemeği, Sivas’a özgü en lezzetli ve sağlıklı yemeklerden biridir. Görünüş olarak hiçbir yabani ota benzemez, lezzetli olarak ise çok ama çok lezzetlidir.Madımak muhteşem lezzeti yanında A ve K vitamini bakımı9ndan zengin bir ot. Sivas köklü tarihi ile pek çok kültürel zenginliği ve tarihi miras içerisinde barındırmaktadır. Bir sonraki sayıda buluşmak üzere esen kalınız.