Siz Yönetici Misiniz Lider Mi?

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

İşin en ilginç tarafı yönetici ve lider kavramlarının birbirlerinin yerine kullanılması.

Diğer enteresan durum ise; lider veya yönetici denilince akla sadece işyerlerinin gelmesi.

Bir lider, yöneticilerde bulunan birtakım özelliklere sahiptir. Ancak liderlik, yöneticilikten daha fazla bir şeydir. Her lider biraz yönetici iken; her yönetici lider değildir. Yönetici ile lider farklarının bazılarına değinecek olursak;

***Yönetici; benden istenen işleri doğru yapıyor muyum diye sorarken, Lider; doğru işi yapıyor muyum, başka ne yapabilirim diye sorar.

***Yönetici; Başkaları tarafından belirlenen hedeflere yönelirken, lider; kendisinden beklenen hedeflerin yanı sıra, yeni hedefler de belirler.

***Yönetici; kendisini, çalışanları veya kurumu geliştirme konusunda özel çabası yok iken, lider; sürekli gelişmekten ve geliştirmekten yanadır.

***Yönetici; çalışanları yönetir, lider ise; çalışanlarla birlikte örgütü yönetir ve çalışanlara rehberlik eder.

Yukarıda sıralanan yönetici ve lider tavırlarının ilk çağrışım yaptığı yer, iş yerleri olsa da bu tavırlar evlerde de sergileniyor. Ebeveynler de lider ya da yönetici tavırlıdırlar.

Örneğin; yönetici tavırlı bir babanın en tipik göstergesi “aç açık bırakmıyorum; yediğiniz önünüzde, yemediğiniz arkanızda daha ne istiyorsunuz.” şeklinde ifadelere sahiptir. Lider tavırlı bir baba ise; babalık rolünü yerine getirmenin yanı sıra “ailem için daha başka neler yapabilirim.” diye düşünür. Mesela; çocuklarına okul dışındaki gelişmelerine katkıda bulunur; müzeye gitme, bisiklet sürme, kayak yapma, yüzme vb aktiviteler yapar.

Liderliğin etkin olduğu ailelerdeki bütün üyeler kendisinden beklenin ötesinde bir şeyler yapmaya, geliştirmeye çalışırlar.

Liderlik sertifikaları insanı lider yapmaz. Yaşamdaki yolculukta sürekli emek isteyen, oldum bitti diyemeyeceğimiz bir süreçtir.

Lider olmak demek; yalnız dürüst olmak değildir, yalnız deneyim sahibi olmak değildir, yalnız adil olmak değildir. Kişisel bir karakter bütünlüğü gerektirir.

Bir diğer önemli husus; liderlerin değişiklikten sonra yeni yapıyı dönen çarkların arasına ezdirmeden monte etmeleridir.

Bu hafta okuduğum John Adair’in  “Etkili İletişim” kitabında liderliğin tanımı şöyle yapılmış; “ iyi bir lider övme ve eleştirme gücünü sağduyulu ve olumlu bir şekilde iyi amaçlar için kullanır. İletişimi ve çalışanların arasındaki bağı kuvvetlendirirken çalışanların kendilerini geliştirmelerine devam etmelerini sağlar.”

Hayatınızda; dürüst, ahlâklı, şefkatli, araya filtre koymayan, iyi dinleyen, içeriğe odaklanan, gücünü kullanmaktan ziyade gücü dağıtan kişilerin yani liderlerin çok olması dileklerimi sunarken bir diğer taraftan da sormak isterim;

Siz yönetici misiniz lider mi?

Sağlıcakla kalın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.