Söğütler Mantar oluyor

Tarımsal alanda Çarşamba Ovasındaki üretim çeşitliğini artırmak ve Çarşamba ovasında geniş alanları kaplayan insanların tarla sınırı olarak kullandıkları söğüt ağaçlarından istiridye mantarı yetiştiriciliği Çarşamba Ovasında tanıtıldı

 

 

Tarımsal alanda Çarşamba Ovasındaki üretim çeşitliğini artırmak ve Çarşamba ovasında geniş alanları kaplayan insanların tarla sınırı olarak kullandıkları söğüt ağaçlarından istiridye mantarı yetiştiriciliği Çarşamba Ovasında tanıtıldı

İnsanların geçmişte tarla sınırını belirlemek amacıyla diktikleri söğüt ağaçları Çarşamba ovasında geniş bir yer kaplamakta. Bu alanın değerlendirilmesini ve söğüt ağaçlarının bulunduğu yerleri de ekilebilir alanlara kavuşturmak amaçlı Çarşamba Tarım İlçe Müdürlüğü yaptığı etkinlikle çiftçilere İstiridye mantarı yetiştiriciliğini anlattı. Samsun OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim üyesi Doç. Dr. Aysun Pekşen tarafından çiftçilere uygulamalı istiridye mantarı yetiştiriciliği anlatıldı.

Yapılan etkinliğe Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, Samsun il Tarım Müdürü Kadir Güven, Çarşamba İlçe Tarım Müdürü Osman Akman, Çarşamba Samsun OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim üyesi Doç. Dr. Aysun Pekşen ve Ziraat Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda çiftçi ve tarım görevlisi katıldı. Konu hakkında Çiftçilere bilgilendirme yapan Pekşen, “Halk arasında kavak mantarı, yaprak mantarı, istiridye mantarı denilen Pleurotus mantarı ile ilgili demonstrasyon çalışması yapacağız. Son yıllarda özellikle mantar denince aklımıza ilk gelen beyaz şapkalı mantarın dışında kavak mantarının çok yaygınlaştığı görüyoruz. Özellikle kırsal alanda kütükler üzerinde de yetiştiriciliği yapılan bu mantar insanlarımıza ek gelir olabilecek bir sektördür. Halkımızın lezzetçe benimseyebileceği çok sevebileceği farklı bir mantar türünü kazandırmak anlamında da çok önemli ve protein değeri çok yüksek bir mantardır. Hem insanımızın beslenme alışkanlığına giden bir ürün kazandırmış olacağız hem de gelir seviyesini artırabilecek, onlara yeni istihdamlar açacağız düşüncesiyle çalışmalarımız devam ediyor” diyerek açıklamalarını sürdürdü.

Mantarın üretim tarzının diğer mantarlardan farklı olduğunu dile getiren Pekşen, organik mantar yetiştiriciliği içinde bu türün önemli olduğunu açıkladı. Pekşen açıklamalarına,   “Bu mantar diğer mantarlardan biraz daha farklı.  Üretimi daha kolay, bitkisel atıklar üzerinde de yetiştiriyoruz. O zaman yıl boyunca yetiştirme şansımız var. Ama ağaçta ya da değişik kütükler üzerinde de yetiştirebiliyoruz. Genellikle kavak, kayın ve kestane gibi yumuşak dokulu kütükleri tercih ediyoruz. Daha hızlı gelişmesi, verimi daha hızlı yapması sebebiyle ama meşe, gürgen gibi kütüklerde de iyi sonuçlar alınmış. Üretimi oldukça basit ve hastalıklara dayanımı oldukça iyi, bu nedenle de genellikle organik mantar olarak da üretmek mümkün. Organik mantar olabilmesi için bazı kuralları gerekiyor. Bu kuralların başında da bir sertifikasyon sistemine dahil olmakla iş başlıyor. Organik misel kullandığınız kütüklerin en az 3 yıl herhangi bir şekilde bir kimyasalla temas etmemiş olması gerekiyor ve üretimi sırasında herhangi bir şekilde gübre ilaç kullanımı söz konusu olmayacak. Güçlü bir misel yapısına sahip olduğu için hastalık riski oldukça düşük. Organik mantar olarak da Mantarcılık sektörüne kazandırdığımız bir mantardır. Samsun da organik pazar da mantar üreticilerimiz var. Bunun sayısı gittikçe artacağını düşünüyorum” dedi

Pekşen yaptığı açıklamada Çarşamba Bölgesinde Çok sayıda ve tarla sınırlarında kullanılan söğüt ağaçlarının istiridye mantarı yetiştiriciliğine uygun olduğunu dile getirerek, “Kavaklığın bol olduğu ve Çarşamba İlçe Müdürümüz Osman Beyin talepleri doğrultusun da söğütlerin ve kavakların bu alanda değerlendirebilir miyiz? den yola çıkarak böyle bir çalışmayı başlattık. Bugün söğüt ağaçları üzerinde aşılama yapacağız. Önemli olan iklimin de bu mantarı yetiştirme de bize olanak sağlaması. Onun için genellikle biz misel ekinlerinin kütük aşılamalarını ilkbahar da yapmayı tercih ediyoruz. Sonbaharda da yapılabilir. Çünkü misellerin kütüğü sarması 2 ila 4 ay arası bir süreyi kapsıyor. Kütüklerimizi taze olması gerekiyor. Çünkü onların nem seviyesinin yaklaşık %70 civarın da olması gerekiyor ama eğer önceden kesilmiş ve kuru ise kütükleri 3 - 4 gün suyun içinde bekletmek suretiyle de o nem seviyesine ulaşmak mümkün. Ondan sonrasın da kapak sistemi olabilir. Kat kat yöntemini de biz bir üretici ile denedik ve olumlu sonuçlar aldık. Hem yerden tasarruf etmiş oluyorsunuz hem de daha hızlı misel sarmasını sağlayarak daha kısa süre de mantara dönüşümünü sağlamış oluyoruz. Kütüklerden 3 ila 4 yıl mantar almanız mümkün ve bir kütükten de odun ağırlığının %30’u ile 40 arasın da bir verim alıyorsunuz.

Mantarın Pazarda da çok iyi fiyatlara satıldığını belirten Pekşen, “Bu mantarın şu an için pazardaki fiyatı 15 TL civarında. Bazı üreticiler piyasanın olmadığı dönemde 45 TL’ye kadar çıkıyorlar ama yaklaşık fiyatı 10 ila 15 TL arası kabul etmek daha doğrudur. Benimsenmesi ve kabul edilmesi açısından halkımızın bunu görmesi gerektiğine inanıyorum. Bu mantar lezzeti olarak da halkımızın damak tadına çok uygun” Diyerek sözlerine son verdi.

‘Çarşamba’yı Türkiye’nin En Zengin kenti haline getireceğiz’

Yapılan etkinlikte konuşma yapan Çarşamba kaymakamı Caner Yıldız, “Çarşamba’nın 83 bin hektarlık ovası var. Bunun yer altı ve yer üstü kaynaklarının en iyi optimum şekilde değerlendirilmesi için güzel hedef alarak projeli çalışmalar yapmak istiyoruz ve hedefimizde on yıl içerisinde Çarşamba’yı Türkiye’nin en zengin kenti haline getirmek. Burada en zengin lafını özellikle vurguluyorum.  Alacağımız jeotermal enerjiyle sera alanlarının Çarşamba’da hızla gelişeceği kanaatindeyiz.   Bunları birleştirdiğimizde tarımda da mevcut çalışmaların çeşitlendirilmesi gerekir. Bunu biz finansman desteği ile de destekleriz” dedi.

Çarşamba İlçe Tarım Müdürü Osman Akmanda Konu ile ilgili açıklama yaparak Çarşamba ovasında tarla sınırlarına dikilen söğüt ağaçlarının ovanın %18’ine tekâmül ettiğini dile getirerek bu rakamın çok büyük bir rakam olduğu bu alanlarında Çarşamba’daki tarıma kazandırılması gerektiğini vurguladı. Akman, tarla sınırlarındaki söğüt ağaçlarının aynı zamanda çok sayıda sınır kavgalarına da neden olduğunu dile getirerek, “bu çalışma ile birlikte umarız Çiftçilerimiz söğüt ağaçlarını bu şekilde değerlendirerek bizlere yardımcı olurlar” dedi. Yapılan açıklamaların ardından Doç. Dr. Aysun Pekşen Çiftçilerle birlikte yetiştirilecek Mantar formlarını hazırladılar. Çiftçilerin dikkatle izlediği uygulamada çiftçilere yetiştiricilik konusundaki detaylar aktarıldı.

HABER-FOTO: Serkan KARAHAN

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri