Suçlu MEB mi?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ısrarla 'Kayıt parası alınmayacak' uyarılarını okul yönetimlerinin dikkate almadığı ortaya çıktı.

     Eylül ayında başlayacak olan 2011-2012 yeni eğitim-öğretim dönemi için kayıt dönemi başladı. Aileler çocuklarını kayıt yaptırmak için okullara gitmeye başladı. Fakat kayıt yaptırmaya giden birçok aile tam bir şok yaşıyor. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı'nın 20 Temmuz 2011 tarih ve 40 sayılı genelgesine rağmen okul yönetimleri ailelerden astronomik kayıt paraları talep ediyorlar. Bu parayı ödemek istemeyen ailelerin kayıtları ise yapılmadığı iddia ediliyor. İstenen paranın yasal olmadığını belirtenlere ise okul yönetimleri tarafından hakarete varan tepki gösterildiği yönünde gün geçtikçe tepkiler de artıyor.

     Konu hakkında Çarşamba’da da birçok şikâyetler olması üzerine edindiğimiz bilgilere göre geçtiğimiz hafta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de İlçe genelinde ki tüm Okul yöneticilerine bu konu ile ilgili bir genelge yayınlayarak “Kayıt veya bağış adı altında öğrenci ve velilerden hiçbir ücret talep edilmeyecek” denildi. Ancak bu genelgenin her yıl aynı şekilde yayınlanmasına rağmen çözüm olmadığı her yıl Okul idarelerinin mecburen kayıt parası dışında, bağış, yardım nam ve adı altında maddi kaynak toplandığı iddia edildi.

      Bu nedenle velilerden İlçe Milli Eğitim ve Milli Eğitim Bakanlığına tepkiler yapmaya başladı. Bakanlık son olarak Kayıt Parası isteyen okulların ve idarecilerin şikâyet edilmesi için bir telefon hattını hizmete soktu. Bu açıklamaya göre; Konuyla ilgili açıklamayan yapan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer şunları söylemişti: "Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde özel bir ekip kurduk. Kayıt parası alındığı iddiasına konu olan okulları tek tek tarıyoruz. Yapılan ihbarı anında değerlendirip, o okulda denetim yapıyoruz. Eğer zorla kayıt parası alan bir okul tespit edersek, okul müdürleri hakkında inceleme başlatacağız. Gerekirse, soruşturma açacağız. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir çağrı merkezi var. Bunu daha aktif hale getireceğiz. Vatandaşlar, 444 83 83 numaralı telefona bu konudaki şikâyetlerini bildirebilirler."

        Ancak Bakanlık bu çalışmaları yapmasına rağmen hala bu tip uygulamaların devam ettiğini dile getiren bazı veliler para istenmesine kızmasına rağmen bu hatanın Milli Eğitim Bakanlığından kaynaklandığına inandıklarını dile getirdiler. Veliler, “Okul İdarecileri haklı. İdareciler bu şekilde para almasa okulun yıl içinde ki hizmetli, matbu evrak, temizlik, yakıt gibi çoğu kalemlerde bakanlığın tam olarak maddi kaynak yaratmaması nedeni ile okul idareleri bu şekilde çözüm üretmek zorunda bırakılıyor. Bakanlık bu tip giderler için Okulların gerçek giderlerini tespit edip ödenek çıkartsalar bu sıkıntılar çözülecektir. İşin aslına bakarsanız Bakanlık genelge yayınlayıp yasak dese bile bu tür uygulamaların var olduğunu ve ihtiyaç olduğunu bal gibi biliyor. Ama bir türlü çözüm üretilmiyor. Bakanlık bu giderleri karşılamadığı sürece okullarda bağış, kayıt parası alınmasının önüne geçilemeyecektir” şeklinde konuşarak sorumlunun Okul İdarecileri değil Bakanlık olduğunu iddia ediyorlar.

        Okul idarecileri Bakanlıktan gelen ödeneklerin çoğu ihtiyaçlarını karşılamadığını ve bu nedenle mecburen bağış ve kayıt parası alındığını ifade ettikleri iddia edildi. Daha da öteye giden bazı veliler, “Bizlerden bağış, kayıt parası, karnen parası adları altında para istiyorlar. Vermeyeceğimizi söyleyince gelip çocuğunuz okulun tuvaletlerini temizlesin, bahçesinde ki otları ve boya badanasını yapsın, koridorları yıkasın, kaloriferleri yaksın diyerek öğrencilerin ve bazen de velilerin anne, kız kardeşlerinin okula gelerek yapabilecekleri temizlik ve diğer hizmetleri yaparak bağış yapmadan kayıt, karne parası gibi aidatlardan vazgeçebileceklerini dile getiriyorlar. Biz çocuklarımızı okutup, eğitim görmeye mi, temizlik yapmaya veya yaptırmaya mı okula gönderiyor veya kendimiz gidip kayıt yaptırıyoruz?. Bu nasıl bir mantık, nasıl bir anlayış anlayamıyoruz. Bir öğretmen bir kız kardeşe, anneye gelin okulda temizlik yapın bizde bağış almayalım diyebilir mi?. Bu konuda asıl suçlu bakanlık. Sürekli genelge yayınlıyorlar ama bilinen bu gerçeği göz ardı ederek her yıl kangren haline gelen bu hatanın düzeltilmesi için hiçbir girişimde bulunulmuyor. Okul yöneticilerine soruşturma açılsa ne olacak ki?. Sorun Bakanlığın kendisinde. Bakanlık bu giderleri acil olarak tamı tamına belirleyerek okulların ihtiyaçlarını bitirmelidirler ki bu sorun kökünden çözümlensin” diyerek bakanlığın bu konulara duyarsız davrandığını ve gerçekleri görmelerine rağmen çözün üretmediklerini iddia ediyorlar.

HABER MERKEZİ

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri