Vezirköprü ilçesine bağlı İncesu Mahallesi'nde yaşayanlar meslek olarak süpürgeciliği seçerken, tarladan pazara uzanan süpürge yolculuğunda büyüklerinden kalan meslekleği tüm zorlu koşullara rağmen sürdürmek için çaba gösteriyor. Son yıllarda süpürge, gelişen teknoloji karşısında temizlik aracı olarak önemini yitirmeye başlamasına rağmen geleneksel bir sanat ürünü olarak değerini korumaya çalışıyor. İncesu Mahallesi'nde ot süpürgesi üretimi teknolojiye rağmen devam ediyor.
Yılda 650 bin civarında süpürge imalatı yapan vatandaşlar, "Yıllardır biz ot süpürgesi üretimi yapıp geçimimizi sağlıyoruz. Mahallemiz süpürgeci olarak tanınıyor, bundan da memnunuz. Başka yapacak da işimiz yok. Biz süpürgeciyiz geçimimizi böyle sağlıyoruz.Çoluk çocuk biz bu işi yapıyoruz.Yapacak bir şey yok. Bu köy süpürgeci köyü. Hayat pahalı geçim sıkıntısı var.Bizim en iyi işimiz süpürgecilik, yapacak başka bir işimiz yok" şeklinde konuştular.
İncesu Mahallesi'nde doğan herkesin 10 yaşından sonraki mesleği süpürgecilik olduğunu söyleyen Mehmet Bulut, "Nisan ayında ekmeye başlarız 15-20 gün sonra biter, çapalarız Temmuz ayında kesimi yapılır. Tarladan getirdiğimiz süpürgelikleri soyarız, bunu kırıyoruz. Kilo olarak da satıyoruz bunu süpürge olarak, işleyerek de satıyoruz. Alıcılar geliyor, burada alıyorlar. Böyle bir geçim sürüyoruz. Süpürgeliklerin kilosunu 3 liradan, süpürgeliğin yapılmışı ise 6 lira 7 lira civarında alıcı buluyor. Ortam çok ağır bu işin işçiliği çok ağır .Bir süpürge neredeyse 15 sefer elden geçiyor, baya zahmetli bir iş, yine de şükür olsun karnımız doyuyor" dedi.
SÜPÜRGECİLER TEKNOLOJİYE DİRENİYOR
Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki 300 haneli İncesu Mahallesi'nin tamamı ot süpürge yaparak geçimini sağlıyor.