Çarşamba İlçesinde yaklaşık 30 senedir balıkçılıkla uğraşan Kenan Aydın, hamsinin en verimli döneminde gelişmesi için uygulanan yasaktan dolayı tutulamadığını şimdi ise zamanının geçiyor olmasından veavlanılanında fiyattan müşteriyi memnun etmediğinden yakınarak, " Şu anda hamsi var ama ince, öncesinde küçüktü tutturmuyorlardı, büyümesi gerekiyordu bekledik, Şu anda hamsi pek yok ama seneye faydasını görürüz inşallah. Yaklaşık 1 ay daha hamsi olur ama ay sonuna doğru tamamen biter. Bundan sonra hamsi yüz güldürmez seneye kalır." şeklinde konuştu
"Hamsi en uygun balık olması lazım"
Avlanma yasağından sonra tezgahlarda yerini alan hamsinin fiyatları hakkında konuşan Balıkçı Aydın, "Hamsilerde fiyatlar 20-25 TL arasında normal yani yoklukta bu kadar oluyor.Aslında hamsi vatandaşın en uygun alabildiği balık olması lazım. Geçen senelerde bu aylarda hamsi 10 TL ile 15 TL arasındaydı. Bu sene olmadığından pahalı. Biz hamsinin 30 TL olduğu günleri de gördük. Buna da şükür. İstanbul gibi büyük yerlerde 40 TL'ye kadar çıktı. Yaklaşık 30 yıldır bu mesleği yapıyorum. Eski zamanlarda hiç hamsi çıkmadığı zamanlarda oldu. Bundan yaklaşık 25 sene önceHiç satmadığımız zamanlarda oldu halimize şükür diyoruz." dedi
Müşteri ağız tadıyla yiyemedi
Müşterilerin bu sene ki hamsiden tat alamadığından yakındıklarını söyleyen Aydın, "Vatandaş bu sene ağız tadıyla balık yiyemedik diyor.Yasak yapıldı, inceydi küçüktü doğal olarak uygulanan yasak süresi uzatıldı. Yasak kalktı ama yine müşteri iyi bir hamsi yiyemedi. İnce ve küçük oldu. Bir ara iyi oldu pahalı oldu yine yiyemediler artık seneye kaldı." ifadesini kullandı
"Balığı bilinçli avlamak lazım"
Yapılan yasakların ve bilinçli avlanmaın önemine vurgu yapan Aydın, " Yasakların yerinde olması lazım, balıkçıların bilinçli avlaması lazım. Balık çok üreyen bir madde denize 2 yıl hiç ellemeyin mesela 50 yılın birikimi gibi ürün olur neredeyse o kadar net söylüyorum. Balığı bilinçli avlamak lazım. Küçükken tutmamak lazım." dedi
HABER: Nurhan GÜZEL - Büşra KOCATAŞ- Yağmur AYAN