Şeker Fabrikalarının bizde maneviyatı büyüktür. Çocukluğumda Öğretmenlerimin çoğu "İlk şeker fabrikasını kim nerede kurdu?" diye sorardı. Neden belliydi!
Neyse; Çarşamba'da 1977 yılında rahmetli Necmettin Erbakan, tüm sıkıntılara rağmen ilçenin en berbat bataklık bölgesinde şeker fabrikasının temeline ilk kazmayı vurmuştur. Sonrasında başta rahmetli ağabeyim Efdal Şeker ve ardından rahmetli Mahmut Semizoğlu ile Selahattin Bartın gibi isimlerin uğraşı ile 1989 yılında fabrikanın inşaatı tamamlanmış ve bacası tüttürülmüştür. Baca tüttükten ve yıllarca bataklık bölgeye hatırı sayılır bakım yapıldıktan sonra arazi herkesin ağzını sulandırmaya yetti de arttı bile.
Şeker fabrikasının yıllarca maddi ve iş -istihdam alanında direk ve dolaylı yollardan şehre çok büyük katkıları olmuştur. Bunu inkar eden ekmek yediği kaba pisliyor demektir. Bu kapıdan ekmek yemeyen bu fabrikanın nimetini bilmez. O nedenledir ki fabrikanın ekmek kabını da, çanağını da bilmediğinden pislemekten de öte durmaz. Durmuyorlar da...
Her neyse... Malum şimdilerde Şeker Fabrikası şu veya bu nedenlerle veya birilerinin sinsi planlarından kaynaklı 7-8 yıldır kapalı. Bazılarına göre yattıkları yerden bilmem kaç kişi devletten beleş para alıyormuş. AK Parti içine sızan bazı FETÖ'cüler ilk yıllarda, "Çarşamba Şeker'de çalışıp kazananlar, kazandıklarını Samsun' da harcıyor, Çarşamba'ya maddi katkıları yok" yalanlarını sıralayıp, ilçe esnafını pohpohladılar. Ardından da Çarşamba şeker pancarının şeker oranı (poları) düşük hikayesi ile hedefe ulaşılarak fabrikanın çalıştırılmaması, şeker pancarının düşük fiyatta ısrarları, kotalarla ovada ekiminin yapılmamasını sağladılar. Ekim olmayınca da fabrikanın faaliyeti mecburen durduruldu.
Sonrasında aynı çevrelerin dedikoduları ayyuka çıkarken, Çarşamba Şeker Fabrikası için AK Parti içinde ki bazı FETÖCÜ ve çıkar çevrelerince piyasa da bina ve arazisinin yok silah fabrikasına uygun, yok tavuk çiftliği için biçilmiş kaftan muhabbeti ile tezgah büyütüldükçe büyütüldü. Bunların en büyük el ovuşturmaları C Grubu içinde ihale ile satışa çıkartılması yıllarında gerçekleşirken fabrika adeta işkence çekmeye başladı.
Ve bu mücadeleye karşı sadece bir kaç cılız ses kalmıştı. Bunlardan birisi Şeker-İş Sendikası Çarşamba Temsilcisi Sinan Türe ve yönetiminin yanı sıra Haber Expres Gazetesi, 2009 yılında AK Parti eski İlçe Başkanı Mehmet Köse gibi bir kaç kişi...
Ve Dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanımız C Grubu ihalesini fesh edince derin bir nefes alınarak oh denildi ama birileri oyunu bırakmadı ısrar etti. O konuyla uğraşılırken birden bire nereden çıktı ise piyasaya OGSB muhabbeti çıkartıldı. Ve Şeker Fabrikasının arka tarafında ki 850 dönüm arazi önce normal akabinde Karma OGSB olarak tahsis edildi. Tarım arazisine Sanayi kurulacak!? Şaşırmamak elde değil. Kim nasıl başardı. Yada soru yanlış olmasın kim nasıl izin verdi, neden verdi? Her neyse veren verdi de, koca Şeker Fabrikası özel şirketler için neden heba edilmeli?
Rahmetli Necmettin Erbakan'ın ve eski çalışanların, emeği geçenlerin kemiği sızlatılmaz mıydı? Hiç mi vefa kalmamıştı birilerinde diyorduk ki, Samsun Valisi Osman Kaymak kendisine şeker arazisi muhabbeti iletildiği için gelip inceleme yaptığında niyetlerin farklı olduğu bir daha görüldü.
İlk tepki yine o cılız sesini çıkartmaya çalışan Başkan Türe'den geldi ve "Vali kandırılıyor" dedi. Olaya karşı çıktı. Sonra Önceki gün Ahmet Çubuk konuya tepeden inme dahil oldu. Ailem bu fabrikadan ekmek yedi, emekli oldu. Bu fabrikaya kimse el uzatamaz. Fabrikamız sahipsiz değil dedi.
Ve son perde de yine Çarşambalı olan CHP Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akçagöz müdahil oldu. Akçagöz dedi ki; Şeker Fabrikasının kapanması üzücü olur. Bu sanayi de bakir rant var, o nedenle bunların ticaret zihniyetinde rant olduğundan şekerin kapatılması için yırtınıyorlar." Tam olarak bunu demeye getirdi ve çoğu cümleleri de dedi zaten.
Şimdi gelin buradan yakın. Başkan Tufan Akçagöz'ün deyimi ile; "Rantın babasına talip kim?"
Çarşamba Şeker Fabrikasının yerine Karma OGSB bölgesini kurana kadar, Samsun' da, Havza' da, Kavak' ta doldurulamayan OGSB'lere gitmeyen yatırımcılar, neden Çarşamba Şeker arazisine koşarak gelir? Hava, deniz, tren, karayolu Samsun'dan mı, Çarşamba'dan mı daha kolay? Sıkıntı ne bilinmese de dert burada çok büyük.
Harbi rant mı var? Rant büyük mü? Büyük rant varsa, ranttan kimler alacak, kimler kazanacak? Çarşamba çiftçisi aylak aylak mı bakacak? Çiftçi kıvranmaya ezilmeye mahkum mu olacak?
Sayın Samsun Valisi Osman Kaymak bu rant iddialarına ve şeker fabrikasının çalışıp çalışmamasına sessizliğini aynı şekilde sürdürecek mi? Hepsine ve daha fazla soruya haydi bakalım kim cevap verecek? Konu KİT ve BİT kadro muhabbetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan' a uzaması gibi bu fabrikanın rant kaygısı, kavgası da ona uzarsa kim nasıl hesap verecek? Hepsi ve daha fazla soruların yanın da Çarşamba için düşünülen Karma OGSB ile Şeker Fabrikası kavgası çok can yakacak gibi. Demedi demeyin...
O nedenledir ki; Tadını kaçırmayın ki; tadımız kaçmasın!..
Mutlu ve (sağ)lıcakla kalın...