Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye Kömür İşletmeleri tek başına özelleştirilmesi söz konusu değil. Böyle bir toplu özelleştirme, böyle kalıp halinde özelleştirme söz konusu değil. Böyle bir şey programımızda da yok” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nde Manisa’nın Soma ilçesinden gelen maden işçileriyle görüşme gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız görüşme sonrası, Soma maden faciasıyla ilgili gazetecilere açıklamalar da bulundu.
Soma’dan gelen işçiler ile beraber bir toplantı yaptıklarını belirten Yıldız, “Son derece açık samimi, kardeş hane ve herhangi bir bilginin saklanmadan her beraber paylaşılabilmesi, Türkiye’deki bütün madencilik adına konularda istediğimiz ideal noktaya ulaşabilmek açısından TBMM’de yaptığım konuşmada söylemiştim. Burası doğal afet değil. Doğal afetlerin dışında mutlaka orada yapılan bir işte kusur vardır. O kusurun sahibi ister paylaşımlı, ister tek başına ne olursa olsun bu hakkın yerine teslim edilmesi lazım. Malum idari hukuki, adli, soruşturmalar devam ediyor. O süreçle alakalı söylemek doğru olmayabilir. Ama biz bugün işçi kardeşlerimize eğer siz burada yetkili olsaydınız nasıl yapardınız. Kendi işçi sağlığınızla alakalı ne tür önlemler alırdınız. Aksayan yönler nerelerdi. Bunların her birisini konuştuk. Her bir arkadaşımız, işçi temsilcisi arkadaşlarımız gerçekten samimi olarak da fikirlerini ifade ettiler. Son derece faydalı oldu. Bundan sonra görüşmelerimiz devam edecek. Bu ocakların doğru bir şekilde işletilebilmesi acısından buna devam edecek. Kendilerine şunu sordum. Siz bu ocakların kapatılmasını ister misiniz? Yetkili olsanız siz bu ocakların kapatılmasını ister misiniz? Hayır biz bu ocakların kapatılmasını istemeyiz ancak çalışma şartlarının doğu bir şekilde yönetilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması kaydıyla dediler. Yalnızca Soma’da 15 bin çalışanın 13bin 500’ü, 13 bin 600 adeti yalnızca maden ocaklarında çalışan ve Soma’nın da ekonomisini yürüten konular. Bize düşen Çalışma Bakanımızla beraber oradaki çalışma şartlarının düzeltilmesi ve işçi kardeşlerimizle tekrar toplantı yapılması. Çünkü bu işin en önemli paydaşlarından, en önemli konunun ana unsurlarından bir tanesi. En önemli unsuru olan işçi kardeşlerimizle tekrar bu konuyu görüşeceğiz. Biz bu alanda dün Bakanlar Kurulu’nda sunuş yaptığımız gibi gerek kanuni, gerek mevzuat, gerek yönetmelik, gerekse bu işin fiili konularıyla alakalı çok daha detaylı çalışmayı öngörüyoruz. Yurt dışında 4 ülke de Amerika Birleşmiş Milletleri, Almanya, Rusya ve Çin olmak üzere en fazla kömür yoğunluğu olan yerlerde de teknik olarak da bazı işlemler ve çalışmalar yapacağız. Bundan sonra işçi kardeşlerimiz bu karar mekanizmasının en önemli parçalarından bir tanesi olacak. Bunu fiili olarak da bizzat yapılmasını takip edilecek” şeklinde konuştu.