“Tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır”

Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle bir açıklama yapan Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Erken Teşhis Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlusu Dr. Şerife Büşra Beyazıt vatandaşları kanser konusunda uyararak, “Tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır” dedi.

Kanserin dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında ikinci sırada gelen bir toplum sağlığı problemi olduğunu söyleyen KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Şerife Büşra Beyazıt, “Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinmeyen ölümler sıralamasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemidir. 2002 yılında ülkemizde kanserden ölümler tüm ölümlerin yüzde 12’sini oluşturmaktayken bu oran 2014’te yüzde 20,7’ye çıkmıştır. Kanserde benzer seyir devam ettiği takdirde 2030 yılına gelindiğinde yıllık 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması yani 2008 verilerine göre yeni vakalarda yüzde 75 artış olması beklenmektedir. Dünya verilerine göre her yıl yaklaşık 4 milyon 03-39 yaş arasındaki genç olmak üzere 7,6 milyon kişi kanserden kaybetmekteyiz” bilgilerini verdi.

“Kanser önlenebilir”

Kanserin yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı olduğunu anlatan Beyazıt, “Çevresel faktörler arasında tütün, alkol, obezite, sağlıksız beslenme ve enfeksiyonlar ilk sıra da yer almaktadır. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalık olduğundan tarama programlarının önemi burada ortaya çıkmaktadır. Meme kanseri ise tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görünen ve en sık ölüme neden olan kanserdir. Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Eğer erken teşhis edilirse yüzde 90 tedavi şansı vardır. Ulusal meme kanseri tarama programında 20 yaşından sonra kadınlar her ay kendi kendine meme muayenesi yapmaları ve 40-49 yaş arasında da 2 yılda bir mamografi ile tarama yaptırmaları önerilmelidir. Bu şekilde kanserden ölümlerin oranlarının azaltılması hedeflenmektedir” diye konuştu.

“Tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır”

Bafra ilçesinde de ücretsiz olarak meme, rahim ağzı, kolon kanseri taraması yapılarak halka hizmet verildiğini anlatan Dr. Şerife Büşra Beyazıt şunları söyledi: “Meme kanseri taraması için kadınlarda 40-69 yaş arası, rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş arası yaptırabilirler. Kolon kanseri taraması için ise 50-70 yaş arası kadın ve erkekler KETEM’e başvurarak ücretsiz taramalarını yaptırabilirler. Biz aynı zamanda Alaçam, Yakakent ve 19 Mayıs ilçelerinden gelen hastalarımızın da taramalarını gerçekleştiriyoruz. Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır, tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır.”

“Erken teşhis hayat kurtarır”

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Alper Çelik ise, “Bafra’da 2016 Şubat ayından itibaren KETEM birimizi açtık. Halkımıza ücretsiz olarak hizmet vermekteyiz. Sağlık Bakanlığımızın kanser tarama programı kapsamında KETEM’de meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanserinde ücretsiz olarak tarama yapmaktayız. Meme kanseri için yaptığımız testlerin okunması Ankara’da Sağlık Bakanlığında merkez tarafından yapılmaktadır. Kalın bağırsak testleri sonuçları çok daha hızlı bir şekilde burada yapılarak vatandaşa verebiliyoruz. Rahim ağzı kanseri içinde yine Ankara’daki dünyanın en büyük HTT laboratuvarına numuneler gidiyor, orada saklanarak raporlanıyor. Biz raporları hastalarımızın aile hekimlerine veriyoruz. Oranlar anlamında Samsun’da birinciyiz. Oranları yüksek gördükçe mutlu oluyoruz ama hala hedefimizi altındayız. Yarı yarıya yakınız o yüzden vatandaşlarımızı KETEM’e bekliyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır diyoruz, hepinizi KETEM’e bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri