Gazetemiz Köşe yazarlarından Emekli Öğretmen Hasan Topuz Çarşambanın tarihini araştırarak sizlerle buluştururken bu hafta ki araştırmasında büyük bir iddia ile herkesi şaşırtıyor. Topuz, Çarşambanın tarihini 1834 yılında ki Nüfus sayımından çıkartırken bu hafta Beyyenice Köyünün tarihi nüfus sayımında ilginç bir sonuç ortaya çıkarttı. Çarşambanın medarı iftiharı Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil, Çarşamba Beyyenice Köyü nüfusuna kayıtlı olduğunu ve Kayıkçıoğlu Bölükbaşı ailesinden olduğunu ortaya çıkarttığını açıkladı.
Osmanlı döneminde 1834 yılında yapılan nüfus sayımına göre Ord. Prof. Dr Ali Fuad Başgil’ in dedesi Hafız İbrahim Efendi, Babası Şükrü Efendi. Osmanlı Arşivlerine göre; Çarşamba ve Ayvacık İlçeleri o önemlerde Taceddinoğulları Beyliğine ait olup, o dönemlerde Sarıcalı Mahallesi ve Beyyenice Köyünü Taceddinoğulları Beyliği yazlık Başkent olarak kullandığı ortaya çıktı. Osmanlı döneminde ise Ökse olarak adlandırılan bu günkü adı ile Yunus Emre Caddesi bölgesi Taceddinoğullarına ait kaza olarak kayıtlara geçmiş, Ali Fuad Başgil’in dedesinin de Beyyenice bölgesinde yerleşmiş ve büyük bir aile olduğunu iddia etti.
Ord. Prof. Dr Ali Fuad Başgil’in Beyyenice Köyünde halen yaşayan Bölükbaşı ailesinden olduğunu iddia eden Emekli Öğretmen- Araştırmacı Yazar Hasan Topuz, “Bölükbaşı aileleri Turgutlu Köyünde de var olduğu iddia ediliyor. Ancak Turgutlu Köyünden olma ihtimali asılsızdır. Fakat Taceddinoğulları beyli döneminde Yunus Emre Caddesi alanı Kaza olarak gösterilmiş, Yaz aylarında Beyyenice Sarıcalı Mahallelerini yazlık başkent olarak kullanıldıkları kaydedilmiş. Bu arada Ord. Prof. Dr Ali Fuad Başgil’ in sülalesinden olan Kayıkçıoğlı Ali Sülalesinden gelen Hafız İbrahim Efendinin oğlu Şükrü Efendi’ den olduğu bilinmektedir. Buna destek bilgi olarak ise, Ayvacık İlçemizde de Yenice Köyü olması nedeni ile bu iki köy arasında her ne kadar tartışma yaratsa dahi Beyyenice Köyünde hala daha Bölükbaşı sülalesinin yaşıyor olması Başgil’in de Beyyenice Köyünden olduğu gerçeğini kayıtlarda da yazılanlarla birlikte net olarak desteklemektedir” diyerek açıklamada bulundu.
Bu arada Çarşamba Tarihini araştırmaya yardımcı olan Çarşamba Kent konseyi başkanı Av. Sefa Temiz’ de bu ilginç sonuçla alakalı olarak, “Yenice ve Beyyenice Köylerinin olması ve ikisinin de aynı güzergâhta olması ihtilaflara neden oluyor. Ancak, yazıya dökenlerin Bey kelimesini yazmaktan imtina etmeleri nedeni ile Beyyenice Köyü daha net olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle biraz daha derin araştırmalar neticesinde bu bilgilerin doğruluğu kesin olarak ortaya çıkacaktır. Bu güne kadar yaptığımız tarihi dokümanlar üzerinde ki bilgiler Ord. Prof. Dr Ali Fuad Başgil’ in Beyyenice Köyünden olduğunu ortaya çıkartıyor” şeklinde Topuz’ un açıklamalarına destek verdi. Bu arada Beyyenice Köyünün adının da Beylerin bu Köyde ikamet etmesi nedeni ile bu adı aldığı da net olarak kayıtlara geçmiş bulunuyor. Şimdi Tarihçilerin bu araştırma sonucuna vereceği cevaplar merakla bekleniyor.
HABER MERKEZİ