Altyapısı, ulaşım ağı, iş gücü ve yatırım alanlarıyla Karadeniz’de benzeri olmayan Samsun’umuzda tarımda da önemli bir konumdadır.
Bafra ve Çarşamba gibi iki değerli ovaya sahip Samsun’da tarımsal verimlilik üst seviyelerde bulunurken, üretimde de kendini kanıtlamış tarımla birlikte adı anılan şehirlerin başında gelmektedir.
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün “SAMSUN TARIMI ve TARIMSAL YATIRIM İÇİN UYGUN SEKTÖR VE ALANLAR” isimli raporunda yer verilen “Bitkisel üretimde öne çıkan ve yığınlaşma gösteren sebzecilik sektörü, yükselen organik tarım sektörü ve son zamanlarda artan iyi tarım uygulamaları ile Samsun’un adının sıkça duyulmasına neden olmuştur. Samsun ili iklim, toprak, tecrübe ve topografya gibi doğal kaynakların, üretime elverişli olması nedeniyle sebzecilik, meyvecilik, tarla bitkileri, su ürünleri ve hayvancılık alt sektörlerinin gelişmesi için cazibe merkezidir. Samsun; yabancı yatırımcılar için kışlık sebze başta olmak üzere, organik ürünler, iyi tarım ürünleri, damızlık hayvan, tohum, fide, fidan, depolama, lojistik, anlaşmalı çiftçilik, unlu mamuller, gıda ürünleri işleme ve paketleme gibi özellikle katma değer sağlayıcı alanlarda oldukça caziptir. Örneğin Samsun su ürünleri işleme paketleme, süt ve süt ürünleri işleme paketleme, alanında iç pazar talebini karşılayacak ve yine yaş meyve ve sebze alanında; bahçe tesisinden, işleme ve paketleme ve soğuk zincirin oluşturulmasına kadar birçok sahada yatırımlar fırsatı taşıyan potansiyele sahiptir. Samsun ilinin tarımsal üretim ve verimliliğinin temsilcisi olan 2 büyük ovaya sahiptir. Bunlar Bafra ve Çarşamba ovalarıdır. Çarşamba ve Bafra Ovalarının tarımsal üretimde üretim değerleri ve ürünlerin ortalama verimleri ülke ortalamasının üzerindedir. İklim özellikleri itibariyle ürün çeşitliliği fazla olup, sebze, çeltik başta olmak üzere tarla bitkileri ve fındık gibi katma değeri yüksek ürünler mevcuttur. Çarşamba Ovası düz veya düze yakın hafif engebeli topografyaya sahiptir. Bafra ovası Kızılırmak nehrinin getirdiği zengin alüvyonlu toprakların oluşturduğu geniş delta üzerinde kurulmuştur. Ova köylerinde dağınık bir yerleşim vardır. Her hane yerleşim yerini kendi işlediği araziler üzerinde kurmuştur. Bafra ilçe merkezi ovanın merkezinde yer almış, batı yönünde Alaçam ilçesi, doğuda ise 19 Mayıs ilçesi en büyük yerleşimi oluşturmaktadır. Bafra ovası bitkisel üretim deseni içerisinde kışlık sebze, yazlık sebze, çeltik başta olmak üzere tahıllar üretimi önemli yer kaplamaktadır.” İfadelerinden yola çıkacak olursak, Samsun’un tarımda ki değeri ilerleyen yıllarda daha artacaktır.
Çarşamba ve Bafra gibi iki değerli ovaya sahip olma fırsatını iyi değerlendirerek, bu potansiyelimizi gelecek yıllarda da sürdürmeliyiz.