Kırsal Kalkınma Destekleri Programı kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımlara Ait Uygulama Esasları Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce yayımlandı. Bu kapsamda yatırımcıların yapacak oldukları tarımsal sanayi tesisleri projeleri ve üreticilerin başvurabilecekleri makine ve ekipmanlar ile ilgili müracaatları 3 Ocak tarihi itibarıyla başladı. Yatırımcılar bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığının internet sitesi üzerinden başvurularını yapabilecekler. Yatırımcılar için proje başvurularının son müracaat tarihi ise 19 Şubat olarak belirtildi.
Hibe programı kapsamında tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması, paketlenmesi, tarımsal üretime yönelik ahır, ağıl, kanatlı kümesleri yapılması, yenilenebilir enerji üretim tesisleri, su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar, hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işleme, paketleme, depolama tesislerine yönelik yatırımlara 3 milyon TL ile 14 milyon TL arasından KDV hariç yüzde 50 hibe desteği verilebilecek. Aynı programın Kırsal Ekonomik Altyapı Projeleri kapsamında ise küçük aile işletmeciliğine yönelik yatırımlar, arıcılık ve arı ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları, el sanatları, ipek böcekçiliği yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği, tarımsal amaçlı örgütler için makine parkı, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği projelerine ise 100 bin ile 3 milyon TL arasındaki KDV hariç yüzde 50 hibe desteği verilebilecek. Program kapsamında bugüne kadar Samsun'da 188 adet tarımsal sanayi projesine, 6 bin 773 adet tarım makinesine yüzde 50 hibe desteği verildi.
Program kapsamında Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğünce Samsun'un 17 ilçesinde tanıtım programları düzenlenerek yatırımcılara ve üreticilere hibe uygulamaları hakkında bilgiler verilecek. Yine yatırımlar hakkında bilgi almak için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğüne de müracaat edilebilecek.
İHA