Tasarruf Tedbirleri Altın Fiyatlarını Etkiliyor mu?

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, kamudaki tasarruf tedbirleri nedeniyle altına talebin düşebileceğini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz günlerde kamuda tasarruf paketi açıklaması üzerine, bu paketinin kuyumcu esnafına yansımalarını Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman’a sorduk. Özman, altına talebin düşebileceğini, ayrıca kamudaki israfın sona ermesi gerektiğini belirtti. Tasarruf tedbirlerinin sadece vatandaşın maaşını kısarak uygulandığını söyledi.

"Kamuda Bir Saltanat Var"

Kamudaki israfın sona ermesi gerektiğini vurgulayan Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, "Keşke kamuda tasarruf yapabilseler, keşke bizi de etkileseler, biz işsiz kalmaya razıyız. Yani kamu harcamalarındaki israf ortadan kalkarsa bu ülkede problem kalmaz. Kamudaki israf eğer ortadan kalkarsa Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ndeki her vatandaşın refah düzeyi artar. Bu nedenle, 'Kamuda tasarruf tedbirleri altını etkiler mi, etkilemez mi?' diye bakmaktansa, kamuda israf olmamasına odaklanmalıyız. Ancak bu da mümkün görünmüyor. Şu anda kamuda bir saltanat var, o saltanatın bitmesi lazım; paralar savruluyor. Bu durum, yerel yönetimlerden en tepedeki merkezi yönetime kadar devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Altın Talebini Düşürüyor"

Kamudaki tasarruf tedbirlerinin sadece vatandaşın maaşlarına uygulandığına dikkat çeken Başkan Salih Özman, "Kamudaki tasarruf doğrudan altın fiyatlarını etkiler mi? Etkilemez. Altın talebini düşürür mü? Tabii ki düşürür. Bu, kamudaki tasarrufun insanların eline daha az para geçmesi anlamına gelir; memurun eline az para geçecek, emeklinin eline az para geçecek, işçinin eline az para geçecek demektir. Eğer bu kamudaki tasarruf dediğimiz şey maaşları kısmak ise ki bu zamana kadar sadece böyle yapıldı. Bu da tabii ki altın talebini aşağıya düşürecektir. Biz bunu zaten yaşıyoruz; bugün, bu zamanlar bizim işlerimizin en hareketli olduğu zaman dilimi olması gerekirken hiç iş olmuyor. Düğün aylarında dahi kuyumcu esnafı iş yapamıyorsa, bu durum zaten yüksek faize yatırılan paranın piyasadan çekilmesinin bir sonucudur. Tasarrufun haricinde insanların gelir düzeyi de düşmüş durumda; geçim zorluğu çekiyorlar. Bugün kamuda memur olan öğretmen, doktor, mühendis de maaşını yetiştiremiyor, kendi hayat standardını devam ettiremiyor." diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri