Tekin Meclis’te konuştu

2017 yılı Bütçesinin Mahalli İdareler ile ilgili bölümünde TBMM Genel Kurulunda söz alan CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin'in açıklamalarda bulundu

Sözlerine Beşiktaş’ta yaşanılan patlama olayı sonrası şehit düşenlere rahmet dileyerek ve yaralılara şifa dileklerinde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Hayati Tekin,  “Değerli milletvekilleri bildiğiniz gibi yaklaşık 3 yıl önce yürürlüğe giren 6360 sayılı Büyükşehir Yasası çerçevesinde birçok belde belediyeleri kapanırken, köylerde tüzel kişiliklerini kaybederek mahalleye döndü. Ne köylüye soruldu ne şehirliye Büyükşehir belediyeleri kral, ilçe belediyeleri muhtarlık haline geldi. Mahalle muhtarlıkları da kendileriyle doğrudan alakalı olmayan konularda şak şakçı oldu, niçin şak şakcı oldu? Çünkü en başta köylünün bütün hakları elinden alındı avuç açar hale geldi,  köylerde mülkiyet hakkı ve dayanışma ruhu bitti, şimdi mezarlığı bile yok. Köylü ve belde halkları çaresizlik içinde acaba bana da hizmet gelir mi diye ilçe belediye başkanına yalvarıyor yalvardığı ilçe belediye başkanı da büyükşehir belediyesine yalvarıyor.  AKP’li ise bir de hükümete yalvarıyor. Neticede büyükşehir başkanı da elindeki kaynakları o ilçenin en gösterişli merkezlerine veya en kalabalık mahalle meydanlarına harcıyor tabi hizmetin 2 katını da dev reklam panolarına harcıyor.” Dedi.

Belde ve Köylerde Yaşayanlara Külfeti Kalıyor…

Vekil Hayati Tekin, “Şimdi sırada Emlak vergisi, arazi vergisi, su parası yetmedi atık su, yapacakları binalara ruhsat harcı ödeyecekler, bakalım sırada başka hangi vergiler var. Bizim de kabul ettiğimiz, Avrupa, Yerel Yönetimler özerklik şartını imzaladığımız o uluslararası yükümlülüklerimize uymuyoruz. Nüfusa orantılı olarak Fransa’da 35.552 belediye varken, Almanya’da 8.506 Belediye var. Biz belediyeleri nasıl kapatırız, nasıl yetkiyi tek elde toplarız diye uğraşıyorsunuz. Son duyumlara bakarsak Sayın Cumhurbaşkanının ifadesiyle 30 Büyükşehir daha geliyor. Amaç vatandaşın sorunlarını çözmek değil, inisiyatifi tek elde toplamak, aynı zamanda imar da rant yaratmak. İnşaattaki rant ekonomisi de bitti, duvara dayandık.  Peki çözüm ne? Çözüm belediyelerimizin üretim kaynaklarını artırıp bütçelerini kendilerine yetebilen hale getirmektir. Aksi takdirde hepsi borç içinde yüzmeye devam edecektir. Ayrıca kapatılan yakın beldeler birleştirilerek güçlendirilir, hizmet te vatandaşın ayağına gitmiş olur.” İfadelerini kullandı.

DAHA VAHİM OLAN BAŞKA BİR KONU

Doğuda yaşananlara dikkat çeken Hayati Tekin, “6360 sayılı Büyükşehir yasasının uygulanmasıyla Doğu ve Güneydoğu da ayrı bir facia Büyükşehir yasası ile yetkileri tek elde topladınız ama denetim mekanizmasını çalıştırmadınız. Bu nedenle teröre destek çalışmaları yapan belediyelere ait iş makinalarının kazdığı çukurlar, patlayıcı taşıyan kamyonlar, çalışmayanlara ödenen maaş gibi uygulamalar ayyuka çıktı. AKP ihanete varır derecede sustu. Ayrıca Ankara ve İstanbul başta olmak üzere ihale yolsuzlukları manşetlerden inmedi, Hükümet yine sustu. IŞID başka bir vaka onu şimdilik başka bir tarafa bırakıyorum. 15 Temmuz ihanetini gerçekleştiren FETÖ olayında da aynı şeyler yaşandı, göz yuma yuma 17-25 Aralığa gelindi. Her nedense ortaklık bitti, bakanlar istifa etti, dolarlar sıfırlandı. İnkar edilen paraların faizi bile alındı. Kısacası her şey kılıfına uydu fakat vatandaş için tuzaklar devam etti. Nasıl olduğunu izah edelim, Madem Aktif sen suçtu niçin kapatılmadı, Bank Asya hakeza. Dershaneler açıktı, FETÖ okulları eğitime devam etti. Televizyonlar, gazete abonelikleri açıktı, iş adamları derneği açıktı. Dolayısıyla bu insanları tongaya siz düşürdünüz. Mağdurların sorumlusu da Hükümettir.  Hükümet Kendinden gedik vermezken FETÖ’cü diye olan garibana oldu.” Şeklinde konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri