Sağlık Bakanlığı'nın Gıda Güvenliği Yasası'na göre "uygunsuz" bulduğu ürünleri deşifre etmesi şirketlerde panik yarattı. Gıda firmaları bu yıl 1 milyar liralık güvenlik yatırımı için düğmeye bastı
2012 başında hayata geçen Gıda Güvenliği Yasası ve bunu takip eden "uygunsuz" gıda üreten şirketlerin teşhir edilmesi, binlerce firmayı harekete geçirdi. Son sekiz ay içinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Sağlık Bakanlığı'na 72 laboratuvar talebi geldi. Öte yandan birçok şirket sağlıklı üretim hattı için yatırım atağına kalktı. Özellikle büyük firmalar taşeron üretim yaptırdıkları yerlere gıda mühendisleri atamaya başlarken, bazıları ise sözleşmelerini yeniden düzenledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre 2013'e kadar gıda güvenliği alanında firmaların yapacağı yatırım tutarı 1 milyar doları bulacak. 2012 başından bu yana 45 firmanın yasaya uyum çerçevesinde yatırım başlattığını ifade eden yetkililer, en fazla yatırımın ise Ar-Ge ve paketleme alanında olduğunu ifade ettiler.
CİROLAR 4 KAT ARTTI
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, laboratuvar yatırımlarının yıllardır ihmal edildiğini ifade etti. Türkiye'deki gıda firmalarının 120 ülkeye ihracat yaptığını vurgulayan Kopuz, "Böylesine bir potansiyel varsa üretiminiz sağlıklı olmak zorunda. Zaten Türkiye'nin önde gelen firmaları bu konuda ciddi çabalar içinde. Tabi yeni yasa bu konudaki yatırımları hızlandırdı. Özellikle firmaların laboratuvar yatırımları büyük eksiklikti. Gıda alanında önemli bir yenileme yatırımı söz konusu" diye konuştu. Türkiye'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na akredite olan 60 gıda laboratuvarı bulunuyor. Ancak yasayla birlikte laboratuvarlarda sıralar oluştu. Firmalar kendi ürünlerini denetletme telaşına da girişince laboratuvarlar cirolarını 4'e katladı. Son sekiz ayda 72 şirket kendi laboratuvarını kurmak için başvurdu.
ŞÖLEN GÜVENLİ GIDAYA 50 MİLYON YATIRIYOR
Çikolata, unlu mamuller ve şeker üretimi yapan Şölen Gıda, bu yıl gıda güvenliğine 50 milyon TL'lik yatırım bütçesi ayırdı. Yeni tesisin Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacağını açıklayan Şölen Gıda CEO'su Elif Çoban, "Bu tesisle, gıda güvenliği konusundaki tedbirlerimizi en ileri düzeye ulaştıracağız. Güvenlik sistemini çoklu pazarları kapsayan, 20 yıl sonrasına hazır üretim modeli üzerine tasarladık. Tedbirlerimizi, daha ürün üretim hattına girdiği andan itibaren son çıkışına kadar garanti ediyoruz" şeklinde konuştu.
ULUSLARARASI DENETİM
Elif Çoban, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın mısır, soya, pamuk, kanola gibi hammaddeleri gümrük girişinde GDO analizine tabi tuttuğunu, Şölen'in ise bir adım daha atarak yaklaşık 70 hammadde için uluslararası laboratuvarlarda GDO analizleri başlattıklarını açıkladı. Çoban, "Ayrıca tedarikçilerle olan sözleşmelerimizde de GDO analiz sertifikası almalarını zorunlu kılıyoruz" dedi.