TİKA bölgede gerçekleştirdiği su projesiyle Yörüklerin 100 yıldır kanayan yarası su sorununu çözerek önemli bir işe imza attı. TİKA, Doğu Makedonya’nın Radoviş Belediyesi sınırları içinde yer alan ortalama bin Yörük Türkü’nün yaşadığı, en büyük yerleşim yerleri sıfatını taşıyan yaklaşık bin kişiye ulaşan nüfusları ile Ali Koç ve Kocali köylerinin su sıkıntısını çözmeye yönelik olarak, Ağlar Dağlar eteklerinde tespit edilen ve yöre halkının ’’Soğuk Su’’ olarak adlandırdığı zengin su kaynağından yaklaşık 14 kilometre uzunluğunda bir su hattı oluşturularak, köydeki evlere su ulaştırıyor. Borularla taşınan suyun bölgeye dağıtılmak üzere toplanacağı yüksek kapasiteli su depoları, modern teknolojiye sahip su klorlama ve arıtma tesislerinin kurulması çalışmaları noktasında sona gelindi.
TİKA tarım alanında da sera ve meyve yetiştiriciliğini destekleyerek neredeyse bitme noktasına gelen tütün ekiminden elde edilen gelirin kayıplarını sarmaya çalışıyor.
Doğu Makedonya’nın kırsal kalkınmasına katkıda bulunmak ve bölgede ekonominin canlanmasına katkı sağlamak amacıyla TİKA tarafından desteklenen “Doğu Makedonya’da Sera Sebzeciliği Geliştirme Projesi” kapsamında toplamda 560 aileye verimi yüksek sebze çeşitlerinin yıl boyunca ekimini sağlayabilmeleri için gerekli seracılık ekipmanları ile tohum desteği sağlandı.
TİKA’nın sera yardımından yararlanan 58 yaşındaki Hatice Kopova, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a selam olsun Yörük diyarından, ben Türkiye’yi unutamam, Türkiye’miz bizim her şeyimiz diyor. TİKA’nın sera desteği sayesinde yılda 1500 euro tasarruf sağlıyoruz. TİKA bize arı kovanı da dağıtacak bu sayede yıllık 1500 euro daha cebimize para girecek diyor. Allah Türkiye’yi her şeyden korusun bu yardımları hiç unutmayacağız” dedi.
Yörük Tarımcılar Birliği Başkanı Hasan Namuş ise, “9 belediyede toplam 72 Yörük köyü bir araya gelip bir birlik kurduk. Yörükler olarak sebze ve meyveye çok para ödüyoruz bunu nasıl önleriz diyerek yola koyulduk. TİKA burada önce 60 aileye sera dağıttı sonra müthiş bir talep patlaması oldu ve 500 kişiye daha sera dağıtıldı. Önümüzdeki dönemde bu rakam 1000’e çıkacak. Proje amacına ulaştı. 2006’dan önce burada hiç kimse Türk bayrağını hiçbir yerde görmezdi şimdi TİKA Türk bayrağını her yerde dalgalandırıyor” diye konuştu.
Köy okullarının yüzde 90 oranında tadilat ve donanımı TİKA tarafından gerçekleştirilerek gençlerin daha iyi bir ortamda eğitim imkanına kavuşması sağlandı. TİKA, 20’nin üzerinde köy de okulların tadilat ve donanımını gerçekleştirerek 4 bin öğrencinin sağlıklı bir ortamda eğitim almasına yardımcı oluyor. TİKA ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) işbirliğinde 10 yıldan bu yana Yörük öğrencilerin maddi yardım ile destekleniyor. TİKA her eğitim döneminin açılışında okul malzemesi yardımında bulunarak öğrencilere önemli bir destekte bulunuyor.
14. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkan coğrafyası fethinin ardından, Makedonya’nın Doğu bölgelerindeki dağlık kesimlerine Karaman’dan getirilen Yörük Türkmenleri iskan edildi.
Doğu Makedonya’nın Ağlar (Plaçkovitsa) yüksek dağlarında yer alan etrafı ormanlarla çevrili bölgelerdeki köylerde zengin folklorik özellikleri, giyim kuşam tarzları ve kendine özgü yaşam biçimleriyle yaşayan yörük Türkleri, şahsi geçimlerini geleneksel küçükbaş hayvancılık ve tütün ekimi sayesinde sağlıyor.