TMO ÜRETİCİYİ TÜCCARA YÖNELTTİ

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alımlarında uyguladığı kriterler ve çürük fındık alımını %7 ile sınırlaması, fındık üreticilerini tüccara yönlendirdi.

Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan fındıkta sorunlar bitmek bilmiyor. Kahverengi Kokarca zararlısının istilasına uğrayan fındıklar üreticileri zor durumda bırakırken, TMO’nun fındık alım kriterleri ve fiyat politikası da üreticilerin tepkilerine neden oluyor.

Kahverengi kokarca zararlısının yol açtığı ürün kayıpları ile mücadele eden üreticiler, TMO’nun alım kriterleri ve çürük fındık oranını düşük tutma uygulamasıyla zor günler geçiriyor. Bu politikalar nedeniyle, üreticiler fındıklarını TMO’ya 130 TL yerine, tüccara 110 TL'den satmak zorunda kalıyor. Fiyatlardaki belirsizlik sürerken, üreticiler çözümün TMO’nun üreticiyi destekleyen politikalar geliştirmesinde olduğunu savunuyor.

"TMO destek yerine zorluk çıkarıyor"

Fındık üreticileri, TMO’nun mevcut alım politikasının üreticiye fayda sağlamadığını belirterek, "Ne zaman TMO’dan destek beklesek, daha çok engelle karşılaşıyoruz. Tüccarlar ise düşük fiyat verse de alımları hızlı ve kolay gerçekleştiriyor, bu da bizi TMO yerine tüccara yönelmeye itiyor," diye ifade ediyor. Üreticiler, TMO’nun çürük fındık alım kriterlerini ve fiyat politikasını değiştirmediği sürece satış sürecinde daha fazla zorluk yaşayacaklarını söylüyor.

Yeni düzenleme olacak mı?

Fındık sektöründe yaşanan bu gelişmelerin ardından üreticiler, TMO’nun uygulamalarını bir an önce gözden geçirmesi gerektiğini dile getirirken, fındık alım kriterlerinin ve ödeme sürelerinin yeniden düzenlenmesini talep ediyorlar. TMO'nun bu taleplere nasıl yanıt vereceği ise ilerleyen günlerde netleşecek

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri