‘672 konut sahiplerini derde soktu’
Çarşamba’ da 2007 başlayarak 2009 yılında ilk etap satışlarının başladığı 672 konutluk TOKİ konutlarında sıkıntı ve dertler gün geçmiyor ki sona ersin. TOKİ konutları içinde Okul, Cami, Alışveriş merkezi gibi iş yerleri olan ve geleceğin projesi adı altında yapılan 150 metre karelik Daireleri kira öder gibi taksitlerle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlardan büyük ilgi görmüştü. İlk etap TOKİ konutlarına adeta hücum eden vatandaşlar aldıkları daireler ile ev sahibi olmanın heyecanını yaşıyorlardı. İlk etap daire satışları sonrasında 2010 yılında
İlk etap konut alalardan 12 milyar lira daha ucuza ev satışının yapılması önceden daire alan konut sahiplerinin tepkisini çekmeye başladı.
‘TOKİ’ yi başbakana şikayet edecekler’
Ancak son olarak TOKİ den konut sahibi olan vatandaşlar şimdi de aldıkları konutlara 11 aylık ödemeleri sonrasında anaparalarının aşağıya inmesini beklerken, anaparanın arttığını görünce daha fazla isyana başladı. Konut sahibi olanlar bu sıkıntılarının çözümü için bu güne kadar TOKİ yöneticileri ile yaptıkları müracaatlardan sonuç alamayınca kendi çarelerini kendileri aramaya başladı. Konut sahipleri bu sorun ve sıkıntılarına çare bulunması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığına, Siyasi Parti Liderlerine ve akabinde Başbakan Erdoğan’ a dilekçeler göndererek sorunun çözülmesine çalışmaya başladıkları öğrenildi.
‘TOKİ Banka faizlerini aratıyorlar’
Memur katsayı artışına göre yıllık artışlarla ödemelerini yapacaklarını bildiklerini savunan TOKİ den konut alan daire sahipleri, anaparanın ödemeler neticesinde aşağıya düşmesini beklerken aksine şaşırtıcı şekilde anapara bile adeta doğurmuş. Bu banka kredi faizlerinde bile yaşanmayan ve hiçbir yerde görülmeyen hesaplama sistemi ile bu konutlarımızın fiyatlarını 15 yıl boyunca ne kadar ödeyeceğimiz beli olmayan bir sistemler karşı karşıya kalma nedeni ile sıkıntıya düştük diyerek devam ettiler.
‘Ödemelere rağmen anapara doğurmuş’
Dertlerini çözecek makam aradıklarını her fırsatta dile getiren bazı TOKİ Konutlarından daire alan ev sahipleri yaptıkları açıklamalarında, “Çarşamba TOKİ den 2010 yılında %10 peşinatla daire aldık. Satın alınan dairelerin sözleşmesinde ödenmesi gereken geriye kalan anapara 102.600 bin lira iken 11 taksit olarak ise toplamda 6.536. TL ödedik. Bunca ödemelerimize rağmen kalan anapara 103.000 bin lira olduğu görmek bizleri daha da şaşırttı. Anaparanın azalmadığı faizli sistem olmamasına rağmen bankaların resmi faiz sistemini arattığı görülmesi bizlere bu nasıl bir sosyal devlet anlayışı demekten kendimizi alamıyoruz?.
‘2 Kampanya ile öncekiler cezalandırıldı’
TOKİ’ nin kuruluş amacı ve faiz sistemine insanları mağdur etmeden kira öder gibi ev sahibi yapma amacına ters düşmektedir. TOKİ’ nin bir devlet kuruluşu olması hasebiyle sosyal devlet ilkesi anlayışı ile hareket etmesi beklenirken, dar gelirli inanların ev sahibi olma hayalleri hüsrana dönüşmektedir. Bu sıkıntıları yaşarken bu olayların üzerine TOKİ’ nin Temmuz 2010 tarihinde yapılan yeni ve son kampanya satışlarında aynı özellikleri taşıyan daireleri 20 yıl vadeli ve % 15 peşinatla önce ki kampanya satışlarından yaklaşık bizlerden 12.000 TL ucuzlatılmış fiyatla satışa sunulmuştur. Adeta TOKİ den ilk seferde daire alan bizleri, TOKİ yöneticileri tam anlamı ile cezalandırmıştır. Halen bu ilk etap daire alanların maddi kayıpları giderilememiştir. Aksine anaparaları daha da arttırılmaktadır. TOKİ sakinleri bu konuda araştırma yapılarak gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve oluşan mağduriyetlerin giderilerek sosyal devlet ilkesine uygun yeni bir ödeme planı çıkarılması için gereğinin yapılmasını istemektedir. Aksi takdirde dairelerin TOKİ’ ye iadesi düşündüklerini dile getirdikleri iddia edildi.
Ünal DALDAL- Emrah AKAR