Sadece 2014 yılında yarım milyon yabancı hastanın tedavi için tercih ettiği Türkiye’de Almanya listenin ilk sırasında yer alırken onkoloji ise en çok tedavi edilen hastalık oldu. Peki Türkiye’de hangi hastalıklar hangi ülkelere göre daha ucuza tedavi ediliyor? Havalimanı tamamlandığında bu oran ikiye katlanır mı? Tüm bu soruların yanıtları işin uzmanlarından geldi.
Tamamlandığında en büyük havalimanı olması beklenen 3’üncü havalimanı Türkiye’nin hem sağlıklı yaşam merkezi hem de hava ulaşımı yelpazesinde dünyanın rotası olacak. Dünyadaki tüm havalimanlarını ikiye katlayacak kapasitesiyle İstanbul’da temeli atılan 3’üncü havalimanının çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. 2017 yılında hizmete girmesi beklenen havalimanının ülke ekonomisine katkısı, gelişen teknolojiyi tıbbi alt yapısı ile birleştiren Türkiye’yi sağlıklı yaşamın merkez haline getirecek. Ulaşılabilirlik noktasında Avrupa ve Amerika’yı önemli hastalıkların tedavisinde sollayan Türkiye, havalimanı ile şaha kalkacak.
7 YILDA İNANILMAZ ARTIŞ
Havadan karaya uzanan sağlıklı yaşam arayışında Türkiye’nin cazibe merkezi haline gelmesinin altında bir çok nedenin yattığını açıklayan ve Türkiye’nin 2002 yılından bu yana sağlık turizminde aktif rol oynadığını belirten Sağlık Turizmi Genel Müdürü Hacı Ömer Tontuş, son 7 yılda hava yolu ile Türkiye’ye gelen hasta sayısında ciddi oranda artış yaşandığını söyledi. 2014 yılında yarım milyon hastanın Türkiye’de tedavi edildiğini aktaran Tontuş, “2008’de 75 bin kayıtlı hasta varken, 2014 yılında 496 bin hasta ile bu yılı tamamladık. Yani yaklaşık yarım milyon hasta Türkiye’yi tercih etmişlerdir” dedi.
ALMANYA İLK SIRADA YER ALIYOR, KUZEY IRAK İÇİN SEÇİLMİŞ MERKEZLER VAR
Almanya ve Rusya’nın hava yolu ile Türkiye’ye tedavi amaçlı gelen ülkeler arasında başı çektiğini aktaran Tontuş, Ortadoğu ülkelerinin de listede mevcut olduğunu bunun nedeninin de söz konusu coğrafyada yaşanan iç karışıklıktan kaynaklandığını söyledi. Tontuş, “Almanya ve Rusya Federasyonu en fazla tedavi amaçlı gelen hastaları ağırladığımız ülkelerin başında geliyor. Ayrıca Hollanda, Libya ve kısmen de İngiltere’den hasta ağırlıyoruz. Özellikle de Orta Doğu’daki karışıklıklar nedeniyle son 4 yıldır da Irak’tan çok ciddi bir şekilde hasta geliyor” diye konuştu.
Tontuş ayrıca Kuzey Irak için Türkiye’de bazı hastanelerin seçilmiş merkezler olduğunu da vurguladı.
HANGİ HASTALIKLAR NE KADARA TEDAVİ EDİLİYOR?
Estetik cerrahi alanında özellikle de saç ekimi için Orta Doğu ülkelerinden Türkiye’ye düzenli hasta transferi yapılıyor. Göz hastalıklarının tedavisi ve benzeri ileri cerrahi tekniklerinin kullanımında ise İngiltere, Hollanda ve Almanya yine listenin ilk sıralarında yer alıyor. Sağlık Turizmi Genel Müdürü Hacı Ömer Tontuş, “Örneğin kalça protezinin koyulması Amerika’da 50-54 bin dolar civarında. Türkiye’de bu rakam 14-15 bin dolar civarında” diyerek rakamlarla konuştu.
FİYATLAR NASIL BELİRLENİYOR?
Türkiye’de sağlık turizmiyle alakalı ücret politikasının belirlenmesinde ülkelere göre kıyaslama yapılarak uygulandığını söyleyen Tontuş konuşmasını Amerika üzerinden örneklendirdi. Tontuş, “ ABD’de ortalama ücret alınırsa 52 eyalet ortalamasının yüzde 50’si civarında bir hizmet üretiyoruz. Dolayısıyla her ülkede yapılamayan özellikli ameliyatlar açısından Türkiye önemli bir merkezdir” dedi.
KULLANIM ORANI MALİYETİ KARŞILAYACAK
Türkiye’nin yurt dışında sağlık merkezi olarak tercih edilme sebepleri arasında ucuz fiyat, kaliteli sağlık hizmeti ve ulaşım noktasındaki kolaylık olduğunu dile getiren Tontuş 3’üncü havalimanını kullananların, havalimanının maliyetini karşılayacak derecede olduğunu iddia ederek şunları söyledi: “Gelişmiş tıbbi alt yapının olması, makul fiyat seçeneği ve ulaşımın kolay olması. Bu üç ana karakter sağlık turizminin nereye doğru olacağını belirler. Dolayısıyla ulaşım çok önemli. Önümüzdeki 10 yıllık süreç içerisinde sadece sağlık turizmi amacı ile 3. Havalimanını kullanan kişiler o havalimanının maliyetini karşılayacaktır, buna inanıyorum.”
HAVALİMANINDA ÇALIŞMALAR NE DURUMDA?
İstanbul'da Karadeniz'in Avrupa yakasındaki Yeniköy ile Akpınar köyleri arasındaki alanda 7 Haziran 2014 tarihinde temeli atılan havalimanının ilk etabı 29 Ekim 2017 tarihinde hizmete girmesi öngörülüyor. Projenin tamamının 2018 yılında bitmesi bekleniyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım da Türkiye’nin havacılık sektöründe göğsünü kabartacak olan havalimanı çalışmalarında gelinen nokta hakkında şu bilgileri verdi: “Bu zamana kadar zemin ıslahı ile uğraşıldı. Üç senelik bir süreç içerisinde de ilk etabın tamamlanması planlanıyor. Dördüncü etap da tamamlandığı zaman yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Havacılık ve turizm noktasında hem Türkiye’nin hem de bütün bölgenin vizyonunu değiştirecek bir çalışmadır.”
Havalimanı ile birlikte gerekli alt yapının da beraberinde sağlanması gerektiğine işaret eden Yıldırım, Türkiye’nin sağlık turizminde başarı grafiğini 12 ay süre ile devam ettirmesi gerektiğini kaydederek, “Hem sağlık turizmine hem de genel olarak turizme olumlu katkı sağlayacağı muhakkak. Ancak sadece havalimanının yani hava yoluyla turistlerin buraya gelmesinin sağlanması yeterli değil. Sağlık turistini memnun edecek alt yapının da kurulması lazım. 12 ay bunu devam ettirecek bir yapılanmaya da ihtiyaç var” dedi.
YURTDIŞINDA MR ÇEKİMİNE AYLAR SONRA RANDEVU
Havalimanının yapılması ile başlayacak olan dağıtım ağının doğrudan ziyareti etkileyeceğini anlatan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adem Akçakaya ise sağlıkta dönüşüm politikaları ile hastane bünyesinde Uluslar arası Klinik kurulduğunu ve hastane olarak sadece 2011 - 2012 yıllarında Afganistan’dan, 2012’de Irak’tan ve özellikle Libya’dan hasta ağırladıklarını açıkladı. Prof. Dr. Akçakaya yurt dışı temaslarında MR çekimlerine bile hastalara aylar sonraya randevu verildiğini söyleyerek; “Yeni oluşacak olan havalimanı ulaşılabilirliği de arttırmış olacak bu yüzden avantaj sağlayacağını düşünüyorum. 2013 yılında gördüğümüz hasta sayısını 2014 yılında yüzde 43 arttırdık, ciro açısından da yüzde 50-60lara kadar ciddi bir artış sağladık. Bu da artan trendimizi göstermekte.
TÜRKİYE EN ÇOK ONKOLOJİ DALINDA HİZMET VERİYOR
İstatistiklere göre artış gösteren rakamları ile ürküten kanser hastalığının tedavisinde de yine Türkiye’nin öncelikli sıralarda yer aldığını belirten Prof. Dr. Adem Akçakaya, “Özellikle kanser hastalarımız ağırlıklı. Son zamanlarda organ nakli merkezimiz oldu. Plastik cerrahi, üroloji, kardiyoloji hastalarımız da yoğun bir şekilde gelmekte. Ama bizim ağırlığımız şuanda öncelikle onkolojik hastalar” dedi.
YABANCI HASTALAR MEMNUN
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde uzun süredir tedavi gören 78 yaşındaki Libyalı Ftayem Abudalgousa ikinci kez tedavi için Türkiye’de olduğunu belirterek; “ Türkiye’ye ikinci kez geliyorum. Buraya ilaç almak için geldim. Bugün gözümden bir ameliyat geçireceğim. Gözümde su var. Aynı zamanda ayağımda bir acı var. Libya’da tedavisi yapılmadı. O yüzden Türkiye’ye geldim” dedi.
26 yaşındaki Ugandalı onkoloji hastası Kemis Ogwal da ülkesinde hastalığının tedavisinin mümkün olmadığını belirterek; “ Ülkemde bir problemin olmadığı söylendi. Burada bir süredir kemoterapi tedavisi görüyorum” diye konuştu.