2017 yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gülal, “Türkiye’de takriben 600 bin ton fındık üretimi gerçekleştirildi. Yüzde 80’i çiftçinin elinden tüccarlara, fabrikatörler ve ihracat olarak pazarlandı. Her ne kadar bazı Avrupa ülkelerinin ambargo uygulamalarına rağmen, ülkemizin sanayicisinin, tüccarının, çiftçinin el ele tutuşarak, ekonomik ve cephedeki savaşlara rağmen, ne kadar olumsuzluklar da olsa iyi bir sezonun son dönemine geldik. Çiftçinin elinde yüzde 20’lik bir ürün kaldı gözüküyor. Bir de geçtiğimiz yıllarda emanet fındık verme vardı. Bu 2017 yılında yüzde 40 civarında bir düşüş oldu. Yani geçmiş yıllara göre emanetçilik kalktı. Geçmiş yıllarda emanet fındık olayında ciddi sıkıntılar yaşadık. Bundan sonra emanet fındık olayının olmayacağını düşünüyoruz. Yüzde 80’lik bir üretimin ülkenin tüccarı, sanayicisi, fabrikatörünün çiftçiye parasını ödemiş olması, pazar payı bir üretimde ciddi bakımdan alt yapımızın olduğu çıkıyor. Bugün sanayicinin özellikle Toprak Mahsulleri Ofisinin alıma devam etmesi, bu alımla birlikte piyasadaki fındığın tükenmiş olması neticesinde önümüzdeki dönem Toprak Mahsulleri Ofisi fındık satışına yöneldiğinde bize göre kar etmesi gerekiyor. Çiftçi açısından da ülkemiz açısından da önemli” dedi.
Türkiye'de 2017'de 600 bin ton fındık üretimi gerçekleşti
Türkiye Meyve Üreticileri Genel Başkanı ve 19 Mayıs Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Aleattin Gülal, bu yıl Türkiye’de ortalama 600 bin ton fındık üretimi olduğunu söyledi