Göçerler Derneği Başkanı M. Emin Çelik, bölgede çoban ihtiyacını karşılamak amacıyla Batman Üniversitesi'nde çobanlık bölümü açılması için müracaatta bulunacaklarını söyledi.
Batman’da dernek binasında gazetecilerle bir araya gelen Göçerler Derneği Başkanı M. Emin Çelik, üniversiteli gençlerin zaman zaman kendilerine gelip tez konusunda bilgi aldıklarını kaydetti. Çelik, "Üniversitede okuyan çok sayıda genç var. Bu gençler bana gelip özellikle besicilikle, yayla hayatı, yerleşik hayat ile göçebe hayatı gibi konularda bilgi istiyorlar" dedi.
Doğu ve Güneydoğu genelinde tecrübeli çoban sıkıntısı olduğunu dile getiren Çelik, "Bölgede çoban ihtiyacı had safhada. Bölgede çoban bulmakta zorluk çekiyoruz. Özellikle birçok vatandaş Ağrı'dan, Van'dan arıyorlar bize bir çoban bulun diye. Ama şu anda eğitimli çoban bulamıyoruz. Bu nedenle üniversitede bölüm açılırsa, en azından belgeli çobanlar olursa daha iyi olur, daha kolay ulaşabiliriz" diye konuştu.
"ÇÖZÜM SÜRECİ İŞSİZLİĞİ YÜZDE 10 ORANINDA DÜŞÜRDÜ"
Çözüm süreci ile birlikte hayvancılıkla uğraşan vatandaşların tekrar yaylaya çıkmasının işsizliği en az yüzde 10 oranında düşürdüğünü aktaran Çelik, üniversitelerin kuruldukları bölgelere hitap etmeleri gerektiğini belirtti. Çelik, şunları söyledi:
"Üniversitelerin bulunduğu bölgede tütün çok yetişiyorsa tütünle ilgili bölüm açılmalı. O bölgede tarım ve hayvancılık varsa tarımla ilgili bölüm olması lazım. Turizm varsa otelcilik olması lazım. İnşaat mühendisliği deniliyor. Türkiye'nin her tarafında var. Batman'da bölgede hayvancılık var, tarım var. Bu nedenle tarım ve hayvancılık üzerine bir bölüm açılması daha iyidir. Bu nedenle Ramazan ayından sonra Batman Üniversitesi rektörüne giderek çobanlık bölümünün açılması için müracaatta bulunacağız. Açılmazsa çobanları toplayıp orada protesto edeceğiz."