Türkiye’de son 53 yılın en kurak yazının yaşanması, barajlardaki doluluk oranlarının kritik seviyelere düşmesine yol açtı. Türkiye genelinde su akışlarının uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 30, geçen yıla göre yüzde 40 azalmış olması ELEKTRİK üreten barajlardan, sulama amaçlı su kullanımına kadar birçok olumsuz etkiye neden oldu.
KURAKLIK MÜCADELE PLANLARI OLMALI
Su dereceli olarak fiyatlandırılmalı. Yani bir limit konulmalı. Bu limitin altında tüketim yapanlar az, üzerinde tüketenler çok ödemeli. Yağmur suyu kanalizasyona verilmemeli, ayrı bir sistemle toplanmalı. Atık sular arıtılarak farklı amaçla kullanılmalı.
Sitelerdeki çok su tüketimine neden olan yapay göller, havuzlar, çimlendirme gibi uygulamalar yapılmamalı.
Belediyelerin tüm akarsu, yeraltı suyu, toprak, yağmur ve kar durumu gibi verileri dikkate alarak su planlaması yapması gerekmektedir.
Kuraklık nedeniyle ortaya çıkabilecek olan problem ve etkilerinin zararlarını azaltmak için atılması gereken adımları tanımlayan Kuraklıkla Mücadele Planları hazırlanıp uygulanmalı. Suyu daha az tüketen bitkilerin yetiştirilmesine dikkat edilmeli Tarımda damla sulama gibi mikro sulama sistemlerinin kullanımı teşvik edilmeli."