Köprüye 40 yıl önce sular altına kalan tarihi Karamağara köprüsünün adı verildi. İlçe Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu, köprünün açılmasıyla 40 yıllık özlemin biteceğini kaydetti.
Roma döneminde yapılan Ağın Karamağrası adını taşıyan taş köprünün, Keban barajının açılmasıyla sular altında kalması sonucunda ulaşımda büyük sıkıntılar yaşayan Ağın halkı, 520 metrelik asma köprü ile tekrar kara ulaşımına kavuşacak. Ağın Karamağara Köprüsü’nün Türkiye’nin 4. büyük asma köprüsü olduğunu vurgulayan İlçe Kaymakamı Mehmet Fatih Yakınoğlu, temeli 2001 yılında atılan köprünün, 14 yıldır inşaatının devam ettiğini ve sona gelindiğini söyledi. Köprüde 2012 yılında bir proje değişikliği yapılarak, yeniden ihale edildiğini belirten Yakınoğlu, “Köprümüzde hızlı bir çalışmayla yaklaşık 3 yıl içerisinde tamamlanma aşamasına geldik. Ramazan Bayramından önce 2015 yılında iki yakası birleşti. Şuan ikincil işlemler diyebileceğimiz orta refüjlerin, korkulukların, yaya yolunun yapılması işlemleri devam etmektedir. Bu işlemler yaklaşık bir iki hafta içerisinde bitmesi planlanıyor. Sadece köprünün asfaltının atılması işlemi kalıyor. Buda önümüzdeki birkaç ay içerisinde yapılarak köprümüz 2015 yılı sonu gelmeden hizmete açılmış olacak. İlçemizin özlemle beklediği bu köprü hizmete açılmasıyla birlikte 40 yıllık özlemde bitmiş olacak” dedi.
“AKDENİZ’İ KARADENİZ’E BAĞLAYACAK”
Köprünün Elazığ’ın iki ilçesini birbirine bağlayacağını anlatan Yakınoğlu, “Ancak diğer taraftan Ağın’ın komşusu olana Kemaliye vesilesiyle Elazığ’ı Erzincan’a oradan da Karadeniz’e dolayısıyla Akdeniz’i Karadeniz’e bağlayan kuzey-güney ana akslarından biriside olarak hizmet edecek ve trafiği çok rahatlatacak. Diğer taraftan Ağın halkı 40 yıldır bu köprüyü bekliyor. Çünkü kendi köprüsü su altında kaldığında dolayı 40 yıldır Ağın halkı ulaşım sıkıntısı çekmekteydi. Köprünün hizmete açılmasıyla birlikte, Ağın’ın ulaşım sıkıntısı sona ermiş olacak” diye konuştu.
“KÖPRÜ, 24 SAAT ULAŞIM SAĞLAYACAK”
40 yıldır Ağın halkının ulaşımda büyük sıkıntılar yaşadığını aktaran Yakınoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Halk ilk başlarda ilkel usullerle sal niteliğinde diye bileceğimiz teknelerle geçiş sağlandı. Yaklaşık 10-15 yıldır da feribotla ulaşım sağlanmakta. Yalnız feribotta belirli saatlerde saat başında olmakta ve geceleri feribot çalışmamaktadır. Dolayısıyla geceleri acil bir durum olduğu zaman Malatya’nın Arapgir ilçesinden dolanarak Elazığ’a gitmek durumundayız. Bu da yolu 40-50 kilometre yaklaşık 1 saat uzatıyor. Bu durumda Halkımızın ulaşım anlamında sıkıntı yaşamasına neden olmaktadır. O anlamda köprümüz Ağın halkın ulaşım rahatlığı anlamında çok büyük rahatlatacak. 7-24 gece gündüz ulaşım imkanı sağlayacak. Böylelikle ilçenin gelişmesinin önündeki en büyük engel, ulaşım engeli bertaraf edilmiş olacak. Malumunuz eski Osmanlı Sivas valilerinde Halil Rıfat Paşanın bir sözü var ‘Gidemediğin yer senin değildir’ dolayısıyla artık Ağın’a 7-24 saat kim gelmek isterse ulaşabilecek. İlçemiz çok da tarihi Fırat havzası olmasında dolayı tarihi özellikleri, zenginlikleri olan bir ilçe. Turizm potansiyeli de olan bir ilçe. Köprünün açılmasıyla birlikte ilçemizde turizmin, iç turizmin, seyahatinde gelişeceğini düşünmekteyim.”