Samsun'da gemi yapımı ve denizcilik alanında eğitim alan öğrenciler, donanımlı bir şekilde denizcilik okulundan mezun oluyor. Mezun olan öğrenciler yüksek maaşla ister gemi yapımı, ister denizcilik alanında iş fırsatları yakalıyor. Adeta küçük bir sanayiyi andıran Nedime Serap Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler, alanlarında her türlü imkana sahip. Gemi makine zabitliği dalında okuyan öğrenciler küçük motorlarda devasa gemi motorlarına kadar bütün gemi aksamının üzerinde bire bir çalışarak deneyim kazanıyor. Gemi parçaları ve çizimi alanında ders gören öğrenciler, tasarım alanında da kendini geliştiriyor. Gemi yönetimi alanında ise gemilerin kumanda merkezleriyle aynı özellikte olan köprü üstü simülatörlerinde eğitim alan öğrenciler, gemi şartlarında eğitim görüyor. Yaklaşık 500 öğrencinin bulunduğu okulda çeşitli illerden gelen öğrenciler de yatılı olarak okuyor. Deneyimli bir öğretmen kadrosundan eğitim alan öğrenciler, donanımlı bir şekilde mezun oluyorlar. Bazı öğrenciler iş imkanının fazla olduğu için Denizcilik Lisesini tercih ettiğini belirtirken bazı öğrenciler ise hayallerini gerçekleştirdiklerini söylediler.
"'Denizde kızın ne işi var' şeklindeki tabular yıkıldı"
Gemi Yönetimi Güverte Bölümü 12. sınıf öğrencisi Leyla Serter, "Mezun olunca hem kaptanlık hem de karadaki alanda çalışmak istiyorum. Bu hayalimdeki bir meslek. Bu sektörde bayanların fazla olmadığı gerekçesiyle buraya gelirken karşı çıkanlar oldu. Bu tabuları kırarak hala bu okuldayım. Bu sene mezun olduktan sonra ilk uzun stajımı yapıp denizcilik hayatına giriş yapacağım. 'Denizde kızın ne işi var' şeklindeki tabular yıkıldı. Artık erkekler kadar kadınların da bu sektörde yeri var. Çoğu gemiler kadın personellerle çalışıyor. Böyle bir sıkıntımız kalmadı diyebiliriz" şeklinde konuştu.
"Denize olan merakımı bu okulda giderebildim"
Denizi çok sevdiği için bu okula geldiğini dile getiren 12. sınıf öğrencisi Enes Kaçak, “Bu okula geldikten sonra denizin nasıl bir yer olduğunu daha iyi öğrendim. Denizin dışarıdan görüldüğü gibi bir yer olmadığını burada öğrendim. Denize olan merakımı bu okulda giderebildim. Bu alanda üniversite okumak istiyorum. Yat kaptanlığı düşünüyorum. Bu alanda ilerlemeyi düşünüyorum" dedi.
"Yaşayarak öğrendikleri için gemide acemilik çekmiyorlar"
Uygulamalı eğitimin daha kalıcı olduğunu belirten uzak yol kaptanı ve Nedime Serap Ulusoy Anadolu Denizcilik Meslek Lisesinde görevli öğretmen Köksal Gençer, "Yaparak ve yaşayarak öğrenme en iyi öğrenme şekli. Öğrenciler burada yaparak ve yaşayarak öğrendiği için gemiye gittiklerinde acemilik çekmiyorlar. Daha hızlı ve daha etkin öğrenme gerçekleştiğinden adaptasyon da daha iyi gerçekleşiyor. Burada öğrencilerimizin denize aşinalığını sağlamamızın öğrencilere büyük bir katkısı oluyor" diye konuştu.
"İlk 10'da olduğumuzu söyleyebilirim"
Samsun Nedime Serap Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mümin Akça, "Okulumuz 2007-2008 eğitim-öğretim yılında açıldı. Türkiye'deki denizcilik okulları içerisinde seviye olarak ilk 10'da olduğumuzu söyleyebilirim. Öğrencilerimiz okuduğu dala göre ulusal ve uluslararası denizlerde 3 kilovatlık ve 3 bin gross tonluk gemilerde rahatlıkla çalışabilmektedirler. Gelir olarak 1-4 bin dolar seviyesinde ücret almaktadırlar. Mezun olan öğrencilerimizin yüzde 60'ı gemi hizmetinde çalışmaktadır. Yüzde 30'u yüksek öğrenime devam etmektedir. Mezun olan öğrencilerimiz iş sorunu yaşamıyor. Son sınıf öğrencilerimiz beceri eğitimi için iş yerlerine gidiyorlar. Bu öğrencilerimiz makine, motor, tekne yapımı gibi işlerde alanlarını genişletiyorlar. Mezun olduklarında çalıştıkları yerlerde veya benzer yerlerde iş bulma imkanları oluyor. Okulumuzda aynı zamanda pansiyonumuzda var. Pansiyonumuzda 160 öğrenci var. Türkiye'nin farklı illerinden öğrencilerimiz burada yatılı eğitim hizmetinden yararlanıyor. Okulumuzda yemekhanemiz de mevcut. Tam gün eğitim olduğu için öğrencilerimiz öğle yemeklerini okulda yeme imkanına sahip" açıklamasını yaptı.