Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından, Avrupa Birliği (AB) hibe desteği ile hazırlanan ve Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarı olma özelliği taşıyan “Samsun Uluslararası Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı” hizmete girme aşamasına geldi.
Özellikle metal, makine imalat sanayi, otomotiv sektörü ve plastik sanayisinin gelişimine yönelik testlerin yapılacağı bölgenin tek, Türkiye’nin ise en büyük 3. laboratuvarı olan, “Samsun Uluslararası Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı”nda verilecek hizmetlerin ve laboratuvar teknik kapasitesinin tanıtılması amacıyla özel bir otelde toplantı düzenlendi. Toplantıda laboratuvar hakkında bilgiler verildi.
“Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarı Samsun’da”
Türkiye’deki en büyük 3. laboratuvarının özellikleri hakkında toplantıda bilgiler veren TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Uluslararası Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile beraber yaptığımız, AB’nin verdiği bir proje çerçevesinde 8 milyon 300 bin euroluk bir projedir. Projenin yüzde 100’ü de hibedir. Organize Sanayi Bölgesi’nin içerisinde bir bina yaparak burada yapılandık. Şu anda binanın içerisinde kullanıma hazır 130 cihazımız var. Burası çok kısa sürede akredite olacak Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarı olacak. Metal ve plastik sektörünün hemen hemen tamamı buradan faydalanacak” dedi.
“Yeni projeler ile laboratuvarda başka ürünler için de hizmet verilecek”
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansından (OKA) alınan güdümlü proje desteği ile birlikte 3. laboratuvarda metal ve plastik ürünlerin haricinde başka ürünler için de hizmet verilebileceğinin altını çizen Murzioğlu, “Laboratuvarın en büyük özerliği akredite olmasıdır. Burada 6 kişilik bir çekirdek kadro hizmet verecek. Buranın işletilmesi için özel sektörden AB hibesi olması dolayısıyla çok yoğun istek gelmesine rağmen kabul ettiremedik. Çünkü kar amaçlı bir kuruluş değil. Özel sektörlerin kabul edilmemesi nedeniyle yüzde 51’i TSO’da kalmak kaydıyla şehirdeki diğer kurumlarla ortak bir yapıya girdik. Laboratuvarın yüzde 51’i TSO’da, yüzde 20’si Samsun Büyükşehir Belediyesinde, yüzde 10’u Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ), yüzde 10’u Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde, yüzde 9’unu da Samsun Ticaret Borsası ortaklığıyla bir şirket kuruldu. Laboratuvar, bu şirket üzerinden çalıştırılacak. OKA’dan bir güdümlü proje desteği de alarak, laboratuvar metal ve plastiklerin haricinde hizmet vermiş olacak” diye konuştu.
"Çok önemli bir açığı kapatacak"
Daha sonra konuşma yapan OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, “Bu laboratuvar hizmete girdiğinde çok önemli bir açığı kapatacak. Yaklaşık 7 yıldır üzerinde çalışılıyor. Önemli hizmetlere vesile olacağını düşünüyorum. Biz bu projenin 2. etabında bir güdümlü proje desteği ile laboratuvarın daha üst düzeye çıkması ve mükemmeliyet merkezi olarak hizmet vermesi için elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. İyi bir güdümlü proje ile bu projeyi daha üst katmana çıkarma gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu.
“Bu konu sadece Samsun’un değil Türkiye’nin gündeminde"
Üniversite-Sanayi işbirliğinin daha da gelişmesi gerektiğini vurgulayan OMÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr. Mehmet Kuran, “Bu konu sadece Samsun’un değil Türkiye’nin gündemindedir. 1 yıldır görevdeyiz. Üniversite-sanayi işbirliğini sürekli gündemimizde tuttuk. Bunu geliştirerek daha iyi seviyelere getirmek istiyoruz. Bu laboratuvarın kurulmasında da üniversite olarak ortak olduk. Bir şeylerin oluşması, sanayici ve toplumun gelir düzeyinin artması için işbirlikleri büyük önem arz ediyoruz. Bu laboratuvarın şu anda ne anlama geldiğini bilemiyor olabiliriz. Elinizdeki malzemenin yapısında ne olduğunu belgelemeniz gerekirse, o malzemenin belgelendiği yer bu laboratuvar olacaktır. Bu laboratuvarın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Toplantıya Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel de katıldı.
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından Makine Yüksek Mühendisi Atila Tezeren, Makine Mühendisi Atakan Baştürk ve Samsun Uluslararası Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı Genel Müdürü Hami Danış’ın sunumlarıyla sona erdi.
Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarı bitme aşamasına geldi
Türkiye’nin en büyük 3. laboratuvarı bitme aşamasına geldi