Her biri kendi branşında uzman öğretim kadrosunun kurslarına katılmak isteyen vatandaşlar, yoğun talep sebebiyle birbirleriyle yarıştı. Kurs başvuruları aylar öncesinde sona ermesine ve yedek kayıtlar dahil kontenjanların dolmasına rağmen konservatuvara her gün yüzlerce insan müracaat etmeyi sürdürüyor.
1979 yılında kurulup meclis kararıyla, 1982 yılında da Bakanlar Kurulu kararı ile faaliyetlerine resmi olarak devam eden Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı, 37 yıllık süreçte sanat camiasına binlerce sanatçı, müzisyen, oyuncu ve dansçı kazandırmanın haklı gururunu yaşıyor. Konservatuvar bu sene de konserler verecek, halk dansları ve tiyatro gösterileri sahneleyecek.
Eğitim kalitesi, ciddiyeti ve profesyonel 34 öğretici kadrosuyla Güzel Sanatlar Fakülteleri gibi çalışan Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı, Türk halk oyunları, Türk sanat müziği, Türk halk müziği, resim, tiyatro, çok sesli polifonik batı müziği korosu ve enstrüman kursu bölümlerinden oluşuyor.
2 bin kişi ön kayıt yaptırdı
20 Ağustos-1 Ekim tarihleri arasında iki bin kişinin ön kayıt yaptırdığı konservatuvarda öğreticiler, eğitim öğretimin başarılı, sağlıklı ve verimli geçmesi adına kursiyer adayları ile mülakat yapmak zorunda kaldı. Mülakatlarda adayların yetenekleri keşfedilmeye çalışılırken, kurslara keyif alarak gelip gelmeyecekleri ve devam edip etmeyeceklerinin bilgisi alınarak seçim yapıldı. Geçen sene aşırı talep sebebiyle 600 öğrencinin eğitim gördüğü kurslarda bu yıl da sayı 700 olarak sabitlendi. Kursa alınamayan insanları mağdur etmeyen Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Konservatuvarı, referans olarak müracaat sahiplerini Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Merkezlerine, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezlerine yönlendiriyor.
Konservatuvarda en çok talebi halk eğitim merkezleri iş birliği ile açılan enstrüman ve resim kursları görüyor. Bu sene piyano ve keman kursları Atakum Halk Eğitim Merkezi, bağlama ve halk oyunları kurslarını ise İlkadım Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile düzenlenecek. Piyano ve keman kursları Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde, bağlama, halk oyunları ve diğer kurslar ise Anakent İş Merkezi’ndeki konservatuar proje ofisinde verilecek.
Kursiyerlere birebir eğitim veriliyor
Karşılaştıkları yoğun talebin nedenleriyle ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuvar Müzik Koordinatörü ve Türk Halk Müziği Bölüm Şefi Hakan Demir, “Toplu ders vermekten ziyade öğrencilerimizle birebir ilgilenerek yeteneklerini geliştirmeye çalıştırıyoruz. Çünkü birebir eğitim her zaman daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Aslında özel ders veriyoruz. Öğrencilerimiz eğitim aldıkça bireysel yeteneklerini daha iyi keşfediyor. Geçmiş yıllarda profesyonel eğitim alıp yaşamlarını sanatın birçok dalında devam ettiren çok öğrencimiz var. Bu da talebi artırıyor. Diğer bir sebebi, vaktini güzel değerlendirmek isteyenlerin ilk adresinin konservatuarımız olmasıdır. İkinci neden, Büyükşehir Belediyesi olarak çalışma alanlarımız, imkanlarımız diğerlerinden çok daha iyi. Bunun yanında öğretim elemanı kadromuz çok kaliteli” şeklinde konuştu.
Bu sene de dolu dolu bir eğitim-öğretim sezonu geçireceklerini ifade eden Demir, ortaya çıkacak kaliteyi ve başarıyı her yıl olduğu gibi yıl içinde verecekleri konser, gösteri, oyun ve sergilerle Samsunlularla paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.
Türkiye’nin ilk belediye konservatuvarına büyük talep
Türkiye’de belediyeler bünyesinde kurulan ilk konservatuvar olan Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’na ilgi katlanarak artıyor