Tuzla'daki yangın sabotaj mı?

İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, Tuzla Piyade Okulu'nun bulunduğu ormanlık alanda 20 gün arayla üç kez çıkan yangının sabotaj olup olmadığını değerlendirdi.

İstanbul Anadolu yakasında dün 4 farklı noktada yangın çıkmış, itfaiye ekiplerinin müdahalesinin ardından alevler söndürülmüştü. Bugün de Tuzla Piyade Okulu’nun bulunduğu ormanlık alanda 20 gün arayla üçüncü kez yangın çıktı. Alevler havadan ve karadan yapılan müdahalenin ardından söndürülürken, İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, orman yangınlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Dün çıkan yangınlarla ilgili hava şartlarına dikkat çeken Zekeriya Mere, “Sultanbeyli bölgesinde 3-4 tane yangın çıktı. Özellikle öğleden sonra rüzgar arttı. Enerji hattının orda bir yangın başladı. Rüzgarın etkisi ve enerji nakil hatlarından dolayı helikopterlerde su atamadı çünkü enerji nakil hatları riskli” dedi.
Tuzla’daki askeri alanda art arda çıkan yangınların sabotaj olmadığını düşüğünü ifade eden Mere, “Yerleşimle iç içe olduğu için bunu sabotaj olarak değerlendiremem. İnsanlar bir şekilde giriyor ve çıkıyorlar. Piknik anlamında giriyor, gezme anlamında giriyor. Piknik yapıyorsa söndürmeden gidebiliyor. Bir Sigara kıvılcımı bu mevsimde yakabiliyor” diye konuştu.

“BU AYLARDA ORMAN YANGINI ÇOK ARTIYOR”
Mere, yangın mevsiminin sürdüğünü belirterek, “Bizim için yangın mevsimi özellikle havaların ısınmaya başladığı mayıs ayında başlıyor ekim sonuna kadar devam ediyor. Bu bizim her yıl yaşadığımız rutin felaket. Bizim son 10 yıllık ortalamamıza baktığımızda yangın sayımız 170 civarlarında bu bazen 200’ü buluyor bazen 150 oluyor. Hep bu aylarda çok artıyor. Eylül ayımız biraz daha sıkıntılı oluyor. Hava sıcaklığı düşmüyor ama nem biraz düşüyor. Rüzgarın artması dolayısıyla yangın riski artırıyor Eylül ayında. Eylül ayında piknikçi sayısı artıyor. Ormana piknik için biraz daha fazlaca giriş çıkış olduğu için bu da bir sebep olabiliyor. Eylül ayında bunu zaten bekliyoruz. Bir önceki sene 270 civarındaydı, bu sene de şuana kadar ki sayımız 134 civarında. Eylül ayı sıkıntılı geçti. Çok yağmur almadık yerler kuru, otlar kuru dolayısıyla yangın riski fazla. Eylül ayındaki ayımız bugün itibariyle 19” şeklinde konuşu.

“ORTALAMA MÜDAHALE SÜRESİ 9 DAKİKA"
Kısa sürede yangına müdahale etmelerinin nedenini çok sayıda ekibin ormanlık alanlarda hazır bulunmasıyla açıklayan Zekeriya Mere, “ İstanbul’daki başarımız kısa sürede 9 dakika içersinde müdahale etmemiz. Burada ihbar merkezine ya da kulenin görmesiyle birlikte oraya müdahalemiz 9 dakika. Helikopter gücümüzü hareketli tutuyoruz. En ufak bir ihbarda biz helikopterimiz kaldırıyoruz. Gücümüz fazla. Yaklaşık 48 yangın ekibimiz var, 24 saat bekliyor. Bunun yanında 20 adet pikabımız arkasında tankeri var devamlı geziyor. Dozer gücümüz fazla 10 tane dozerimiz var greyderlerimiz var. 500 e yakın 24 saat çalışan yangın işçimiz var. 35 adet gözetleme kulemiz var bunun 10 tanesinde kamera var Bu sezonda şuana kadar 15 hektar yanmış. Çok yüksek bir rakam değil. Çıkan yangın sayısı ise 110 adet. Bu çok doğaldır fazla değildir. Bu kadar ormanla iç içe bir büyük metropolde bu problem değildir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri