Gazetelerde zaman zaman "umut oldu" manşetlerini gördüğümüz hayati öneme sahip olan organ bağışı konusunda açıklamalarda bulunan Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Kazak, ülkemizde organ bağışı oranlarının Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük olduğunu belirtti. Dr. Kazak, bu durumun nedenleri arasında sosyal aile baskısı, dini endişeler ve beyin ölümünün tam olarak anlaşılamamasını sıraladı. Ayrıca Samsun'da organ bağışı farkındalığının ve başarı oranlarının ülke geneline kıyasla daha yüksek olduğunu da vurguladı.
“Avrupa ülkelerine göre Ülkemizde bağış düşüktür”
Organ bağışı konusunda toplumun bilincini artırmak neler yapılabileceğine değinen Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Kazak, “Organ bağışını artırmak için ülke bazında politikalar oluşturulmalıdır, toplum bazında eğitimlerin sürekliliğini sağlamak gerekir. Ülkenin kanaat önderleri olumlu örnek olmalı basın medya haberleri bağışı özendirebilmelidir. Avrupa ülkelerine göre Ülkemizde bağış düşüktür, sebepler arasında En çok sosyal aile baskısı, dini nedenler beyin ölümü anlayamama vb nedenler mevcut.” İfadelerini kullandı.
“Her aşamada aile ve nakil olan kişi bilgilendirilir”
Organ bağışı süreci konusunda bilgi aktaran Hekim Dr. Mehmet Kazak, “Bağışlar iki türlüdür. Yaşarken kart bağışı yapabilirsiniz vasiyet niteliği taşır. İkincisi Beyin ölümü tespitidir. Türkiye'deki tüm beyin ölümleri Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi tarafından takip edilir. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra ilgili hastanedeki organ nakli koordinatörü kişinin yakınları (öncelikli olarak birinci derecede yakınları) ile görüşür. Yakınlarının organ bağışı için onay vermesi üzerine kadavranın organları diğer hastalara yeni bir yaşam fırsatı sunmak üzere nakledilir. Her aşamada aile ve nakil olan kişi bilgilendirilir. Birçok testler ve tetkikler yapılır, uygunluk bakılır.” Dedi.
Ülke geneline göre Samsun’da organ bağışına yönelik farkındalığın yüksek olduğunu belirten Sorumlu Hekim Dr. Mehmet Kazak, “Samsun da başarı ülke geneline göre yüksektir. Farkındalık oranımız yüksektir, 9 bölge arasında Beyin ölümü ve donör sayılarında birinciliğini korumaktadır.” Diye konuştu.
“Eğitim ve etkinlikler sürekli olmalıdır”
Organ nakli bekleyen hastaların sağlıklarının hassas olduğunu belirten Kazak, “Hastaların organlarının, fonksiyonlarını layıkıyla yerine getirememesinden ötürü kişilerin yaşam kalitesini düşük olup, sağlıkları derinden etkilenmektedir.” Sözleri sonrası düzenlenen kampanyaların insanlar üzerinde etkisini ele alan Kazak, “Toplumun organ bağışı konusundaki bilgi düzeylerini artırmak ve toplumda bu konuda farkındalık yaratmak adına kampanyalar olumlu etki göstermektedir. Eğitim ve etkinlikler sürekli olmalıdır.” İfadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.