“ÜRETİM GÜCÜ AYAKTA KALMAKTA ZORLANIYOR"
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, İç piyasanın canlandırılmadığı bir ortamda üretim gücünün ayakta kalması mümkün değildir" dedi.
Yaşar, kötü giden ekonominin ardından bir de virüs salgını sürecinin iyi yönetilememesiyle iç piyasanın iyice durduğunu meclis gündemine taşıyarak bir an önce bir çaresine bakılması gerektiğini söyledi
Kötü giden ekonominin canlandırılması için konut, taşıt ve sosyal destek kredilerinin bir miktar aşağı çekilmesine rağmen bunun yeterli olmadığını, bu şekli ile üretimde bir canlanma olmayacağını kaydeden Yaşar, "İyi Parti olarak her fırsatta özellikle bu pandemi sürecinde hükümete ekonomik tedbirler konusunda gerekli uyarıları yaptık ve çözüm önerileri sunduk" diye konuştu.
BÜYÜK BİR SINAVDAN GEÇİYORUZ
"Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemiz de büyük sınavlardan geçiyor" diyerek konuşmasını sürdüren Yaşar, şöyle devam etti:
"Kredi kart taksitlerinin yükseltilmesinden, ÖTV-KDV indirime varana kadar vatandaşlarımızı da rahatlatmaya yönelik önerilerimiz maalesef ki yeterli karşılık bulmadı. Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemiz de büyük sınavlardan geçiyor. Bu süreç iktidar tarafından iyi yönetilememektedir. 2003 yılında 4 kişilik bir aile 15,2 TL ile sağlıklı beslenebilirken bugün bu rakam 79,81’e çıkmıştır.
SOKAĞIN SESİNE KULAK TIKAMAYIN
Buradan tekrar ciddiyetle hükümet yetkililerine seslenmek istiyorum. Sokağın sesine kulaklarınızı tıkamayın, kafanızı kuma gömmeyin. Ülkemizin en önemli sorunu işsizlik ve buna bağlı olarak yaşanan yoksulluktur. İnsanlarımızın yarınından umudu yok. Buna da acil olarak bir çözüm bulunması gerekmektedir"
PAZAR FİLESİ DOLMUYOR
Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) araştırması üzerinden 2003 yılının mayıs ayında 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı ile bugünün kıyasını yapan Yaşar, şu bilgileri verdi:
"Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2.394 TL’dir. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutardır.
Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 8.282 TL olarak gerçekleşmiştir. Yeni revizyona göre (Rev.2) geçtiğimiz yıl mayıs ayı için açlık sınırı 2 bin 23 TL olarak belirlenmiştir. Açlık sınırı COVİD krizi sürerken 1 yılda yüzde 18,3 artış gösterdi. Yıllık artış 371 TL'yi buldu. Asgari ücretteki artış ise 304 TL olarak gerçekleşmişti.
AÇLIK SINIRI 17 YILDA 5 KAT ARTTI
2003 yılının mayıs ayında 4 kişilik bir aile, günlük minimum 15,2 TL’ye sağlıklı beslenebilirken, bugün ancak 79,81 TL’ye sağlıklı beslenebilmektedir.
Buna göre 17 yıl zaman zarfında açlık sınırı 5,25 kat artmıştır. Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 4,6 kat oldu. Açlık sınırındaki artış genel enflasyondan daha fazla arttı.