Üretimde ‘DİTAP’ kullanılacak!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli pazaryerinin tanıtım toplantısında bahsettiği "DİTAP, tohumdan çatala kadar olan zincirin takip edildiği, üretim ve tedarikin sağlandığı, planlı üretimin yapıldığı pazar olarak tanımladığı DİTAP ‘ın artık Çarşambalı

Türkiye’nin sebze-meyve üretiminin yüzde 10’luk kısmının DİTAP üzerinden geçmesinin hedeflendiğini söyleyen Pakdemirli şöyle konuştu:

- DİTAP ülkemizdeki tarım sektörünün tamamını kapsamaktadır. Kooperatiflerden, birliklere, çiftçilerden, üreticilere, gübre, tarımsal ilaç, alet ekipman sektörüne, finansman sektörü, sigorta sektörünün bulunduğu kısaca sektörün tüm paydaşlarının gereksinim duyduğu her türlü ürünün tedarik edileceği bir alt yapıya sahip olacak. Alıcı, satıcı lojistik sektörü olmak üzere bu portalda herkes olacak.

- Böylelikle; üretimden tüketime kadar her noktayı izleyeceğiz. Neden DİTAP kurduk. Üretici 'ben daha fazla kazanmalıyım, ürünümü daha iyi fiyatla satmalıyım', tüketici ise 'ben daha uygun fiyatla tüketmeliyim' diyor. Tüketici açısından daha kaliteli ürün ve uygun fiyat. Sürdürülebilir tedarik. Planlı üretim. Arazinin verimini artıran bu çalışmalar sonucunda elde edilen ürünün, yüksek değer ile iç ve dış pazarda yer bulması, çiftçimize daha çok kazanç sağlaması adına tarımsal üretimin planlanması gerekmektedir. Bu planlamayı yapabilmek için tarımsal ürün pazarının hem bireysel tüketici hem de endüstriyel tüketici açısından talepleri önceden oluşturulacaktır. Bu talepler ile talebi değerlendirmek isteyen çiftçilerimizin Bakanlığımız sistemlerine kayıtlı ve talebe yön verecek teknoloji ile desteklenmesi amacıyla DİTAP’ı oluşturduk.

- Bu sözleşmeli tarım portalı sadece gönüllülük esası ile bireysel tüketicinin pazarını yöneten hal, manav, zincir marketlerin ve endüstriyel ürün pazarını yöneten gıda fabrikalarının tarımsal ham maddeleri için talep oluşturabilmesine imkân sağlayacak. Bu taleplerin SMS bilgilendirmesi ile ülkemizin en ücra köşesindeki çiftçimize kadar ulaşmasını sağlayacağız. Ayrıca portal sayesinde İşlenmiş gıda sanayiye yönelik fayda sağlayarak, başta coğrafi işaretli ürünlerimiz olmak üzere bir çok işlenmiş ürünün markalaştırıp katma değerini arttırarak pazarlanması sağlanacak. Bu sayede ihracata yönelik pazarın artmasını sağlayacağız.” diyerek Türkiye ‘de ki çiftçilere seslendi.

 DİTAP; Hem Üretici hem tüketici hem de sektörün kazanmasını hedeflemekte olan ve çiftçinin ürettigi ürünleri dijital tarım pazarı sayesinde değer fiyattan en uygun şekilde alıcı ve Üretici ortak alanda buluşturan online pazarlama ağıdır. Bu sayede Üretici ürünü daha iyi fiyattan direkt olarak alıcıyla buluşturabilecek, tüketici ise istediği ürünü daha uygun fiyattan tüketebilecektir.

  DİTAP Sayesinde fiyat dalgalanmalarına karşı koruma ve planlı bir üretim sağlamak hedeflenmektedir. DİTAP Ülkemizdeki tarım sektörünün tamamını kapsamaktadır Koparatiflerden birliklere, çiftçilerden üreticilere, gübre, tarımsal ilaç,alet ve ekipman sektörüne, finansman ve Sigorta sektörü dahil olmak üzere, kısaca tüm paydaşların gereksinim duyduğu her türlü ürünün tedarik edileceği alt yapıya sahip olacak bir sistem hedeflenmektedir.

 DİTAP kullanan tarım sektörü paydaşlarının bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan destekleyici kredi paketlerinden yararlanması planlanmaktadır. Sözleşmeli üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişiler Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden 50 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecektir. Kredi kullanımında işletme kredisinde indirim %50 olarak belirlenmiştir. Ayrıca üretimde yurt içi sertifikalı tohum/fide/fidan kullanımı için ilave %20, stratejik bitkisel ürün grubunda üretim yapılacaksa ilave %10 olmak üzere %80’e varan oranlarda indirimli kredi kullanabileceklerdir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri