Samsun’da devam eden yatırımlar ve hayata geçecek projeleri, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Vali İbrahim Şahin ile birlikte yerinde inceledi. Başkan Yusuf Ziya Yılmaz ilk olarak Vali İbrahim Şahin ile birlikte Amisos Cafe’de kahvaltı yaptı. Ardından Başkan Yılmaz, direksiyonun başına geçip makam arabasıyla Vali Şahin ile birlikte Adnan Menderes Bulvarı’ndaki sahil yolu projesini yerinde inceledi. Daha sonra raylı sistem Ondokuz Mayıs Üniversitesi İstasyonu’nda tramvaya binen Başkan Yılmaz ve Vali Şahin, vatandaşlarla bir arada yolculuk yaptı. Tramvayda yolculuk yapan vatandaşlarla sohbet eden Vali ve Başkan, daha sonra SAMULAŞ Genel Müdürlüğü Raylı Sistem Bakım Onarım ünitelerini gezerek burada SAMULAŞ Genel Müdürü Kadir Gürkan’dan bilgi aldı.
Vali Şahin ve Başkan Yılmaz yaptıkları ziyaretin ardından Büyükşehir Belediyesi Doğal Taş Elemanları Üretim Fabrikası’nı ziyaret etti. Daha sonra Toybelen’de sanayi tesislerine yönelik yeni yol çalışmalarını incelediler.
Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Samsun Doğu İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi’ni Vali Şahin ile birlikte gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptığı açıklamada, “Çok saygıdeğer valimle birlikte Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Samsun merkez ölçekli yürütmüş olduğu bazı faaliyetleri, sorumluk alanında projeksiyonları, geleceğe yönelik planlamaları kapsayan bir dizi incelemelerde bulunduk. Bu hizmetleri ve bu hizmetlere yönelik çalışmaları incelemek ve değerli tespitlerini, önerilerini almak üzere birlikte gezi gerçekleştirdik. En son Samsun’un Atık Su Arıtma Tesisisi’ni ziyaret ettik. Atık Su Arıtma Tesissimiz, iki yıla varan bir inşaat ve imalat süreci sonunda tamamlandı. Bu tesis, Avrupa Yatırım Bankası ve bunun dışında bazı kredi kuruluşlarından da krediler alarak aşağı yukarı 30 ila 35 milyon euro arasında maliyetle yapıldı. Gerçekleştirdiğimiz 105 bin metreküp gün kapasiteli ki Samsun’un şu anda tükettiği suya yakın yani temiz içme suyuna oranda kirli suyu biyolojik sistemle tamamen arıtıp bunu derin deniz deşarjı ile birlikte pompalamaya dönük bir tesis. Dünyanın en modern, en iddialı, en çevreci ülkelerine de yapılan bu tesis çok şükür geçtiğimiz 6 ay içerisinde hizmete girdi” dedi.
“43 KİLOMETRELİK SAHİLDE DAMLA KİRLİ SU DENİZE DÖKÜLMÜYOR”
Atık Su Arıtma Tesisi’nin resmi açılışının yapılacağını söyleyen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “İnşallah önümüzdeki günlerde bu modern tesisin, bu insanın tabiattan aldığını yine tabiata aynı temizlikte ve aynı doğalıkta iade etmesini amaç belirleyen Atık Su Arıtma Tesisi, inşallah önümüzdeki süreler içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve bakanlarımızın katılımlarıyla resmen hizmete açacağız. Taflan’dan buyana kadar 43 kilometrelik sahilin hiçbir yerinde damla dahi işlem görmemiş, testten geçmemiş, arıtılmamış su asla denize asla dökülmüyor. Bunun dışında ulaşımda, diğer alt yapı projelerine işte taş üretim tesisinden sportif alt yapıya dönük önümüzdeki günlerde şehrimizi 2017 olimpiyatlarına taşıyacak faaliyetlere dönük olan bütün hazırlıklarımız ile ilgili konular hakkında Sayın Valimizi bilgilendirmeyi çalıştım. Sağ olsunlar kendileri de bu çalışmaya zaman ayırıp katkı verdiler. Önerilerini aldım, bu doğrultuda şehrimizi geleceğe taşıyacağız” diye konuştu.
VALİ: “YAPILAN ÇALIŞMALAR İYİ ANLATILAMIYOR”
Çeşitli incelemelerde bulunan Samsun Valisi İbrahim Şahin yaptığı değerlendirmede, “Samsun merkezi başta olmak üzere çevrede yapılmakta olan, yapılacak olan, planlanan hem inşaatları hem yerlerini gördük. Özellikle belediye başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Samsun’a geldiğimden bu tarafa fark ettiğim bir şey, Samsun’da özellikle son dönemlerde yapılan çalışmalar iyi anlatılamıyor. Samsun Batı ölçeğinde çok modern ve yaşanası bir kent olmuş. Biz kahvaltı yaptıktan sonra özellikle sahil bandını araçla gezdik. Neredeyse yarım saatimizi aldı. Türkiye’de herhalde bir başka şehir yok ki bu kadar uzun bir mesafe hiçbir engel olmaksızın yaya olarak özellikle yürüyerek dolaşabileceğiniz bir sahil bandı olsun. Bu övünülecek bir şey. Tabii biten kısmın belki iki katı kadar da şuan inşaat halinde olan tarafı var. Orası bittiğinde 15-20 kilometrelik bir hat olarak. Kim hangi taraftan yürümek istiyorsa yürüsün yaya trafiğinin rahatlıkla kullanacağı bir zemin. Oradan hafif raylı sistemi kullandık, Türkiye’de çok az vilayetlerde bu sistem işliyor. Özellikle gerek İtalya’dan ithal edilen gerek Çin’den ithal edilen hafif raylı sistemi gördük. Oradan Doğal Taş Üretim Tesisleri’ne çıktık. Buradan çok etkilendim. Herhalde bir başka belediyenin bu tarz bir tesisi yok” şeklinde konuştu.