Van'ın inanç turizmine dikkat çekti

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, gazetecilerle birlikte Van’a bir gezi düzenledi.Şehrin inanç turizmine dikkat çekmek, tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak için düzenlenen gezide ulusal basından birçok gazeteci Kayatürk’e eşlik etti.

Güne meşhur Van kahvaltısıyla başlayan grup, daha sonra Akdamar ve Çarpanak adalarını gezdi. İki gün boyunca Van’ın birçok yerini ziyaret eden gruba açıklamalarda bulunan Kayatürk, Van’ın gelişimine vurgu yaptı. Kayatürk, “Sahip olduğu pek çok avantaja ve içerdiği potansiyele rağmen, ‘Van ekonomisi neden dilediğimiz oranda gelişmiyor?’ diye bir soru sorulduğunda, onlarca mazeret sayabilirsiniz. Ancak mazeretlere takıldığımızda, mevcut zorluk düğümlerini daha baştan çözemeyeceğinizi kabullenmiş ve olduğunuz yerde saymaya razı gelmiş olursunuz. Oysa önemli olan zoru başararak ilerleme sağlamaktır.
Biz, hem Van’ın hak ettiği noktaya gelmesi için hem de ülke içinde ve Ortadoğu coğrafyasındaki diğer kentlerle rekabet etmesi için hükümet olarak köklü projeler üzerinde çalışıyoruz. Ama bütün bu tür köklü projeler pek çok etkene bağlı olduğu için doğal olarak uygulanması zaman alabiliyor.

MARKETABLE KENTLER İÇİN PRATİK KALKINMA ÇÖZÜMLERİ

Peki köklü ve dev projelerin yanı sıra, daha hızlı ilerleyebilecek ve kısa vadede sonuç verecek pratik projeler üretemez miyiz? Elbette üretebiliriz. Bunun için de biraz yaratıcılığımızı devreye sokmamız gerekiyor biraz da kentin mevcut marketable potansiyelini iyi değerlendirmemiz gerekiyor.
İşte bu nedenle Van’a inanç turizmi modelini oluşturduk. Elimizdeki olanakları, değerleri en kestirme yoldan nasıl Van halkına yararı olacak bir avantaja dönüştürebiliriz diye düşünürken, bu proje ortaya çıktı.

FARKLI TURİZM KONSEPTLERİ OLUŞTURMAK

Van, turizm potansiyeli çok yüksek bir kent. Bu potansiyeli canlandırmak için de çeşitli konseptler oluşturabilir ve bu konseptler üzerinden adımlar atılabilirsiniz. Van’a İnanç Turizmi de böyle bir konsept.
Akdamar adasının, şehrimiz için dünyaya ve tüm Türkiye'ye açılacak bir anahtar olduğunu düşündük. Öyle ya bu ada daha şimdiden dünyadan ve Türkiye’den, Ermeniler ağırlıkta olmak üzere her din ve milletten turisti çeken bir merkez olmuştu. Dolayısıyla Akdamar’ın bu bilinirliğinden yararlanarak Van’ın farklı değerlerine dikkat çekebilirdik… Akdamar’ın bu inanç ve kültür turizmi potansiyelini tamamlayacak neler olabilir diye düşündük. Var olan ama kullanılmayan, bir türlü hak ettiği şekilde değerlendirmeyen değerlerimizi gözden geçirdik.
Van üzerinde Akdamar dışında 3 ada daha var (Çarpanak, Kuş, Adır) ve hepsinde de Akdamar adasında olduğu gibi birer kilise yer alıyor. Bunun dışında Başkale ilçemizde yine Atina’daki Akropol’ü andırır şekilde bir tepe üzerine kurulu olan devasa büyüklükteki Saint Bartholomeus kilisesi var. Nitekim Saint Bartholomeus kilisesi, bugüne kadar askeri bölge içinde olduğu için ziyaret edilemiyordu.

AKDAMAR ADASI DOMİNO ETKİSİ OLUŞTURABİLİR

Yani Van’da Akadamar adası vardı ama yine onun kadar büyük bir kültürel değer olan başka adalar ve başka kiliseler de vardı. O halde biz Akdamar’ın şöhretinden yararlanıp diğer bilinmeyen değerlerimizi de şöhret haline getirmeli ve böylece gelen turistlerin Van’a daha uzun süre vakit geçirmelerini sağlayabilirdik.
Böylece, Van’a İnanç Turizmi rotasını çizdik. Bu rotayı ilk siz gazeteci arkadaşlarımız tamamladı. Diliyoruz ve tahmin ediyoruz ki bu rota turizm şirketlerine de bir model oluşturacak. Onlar da turlarına böyle bir paket ekleyebilecekler. Bu durumda Van’ın ekonomisinde küçümsenemeyecek bir dalga yaratabileceğiz. Belki ardından Erçek gölünde konaklayan flamingolar da ilgi görecek, dolayısıyla Akdamar, kentte turizm anlamında bir domino efekti yaratacak.

EKOLOJİK KALKINMA MODELİ

90'lı yıllardan 2000'lere gelirken Doğu ve Güneydoğu'da öne çıkan iki kent oldu: Güneyde, Gaziantep ve bağlantılı olarak Kahraman Maraş, kuzeyde ise Erzurum... Gaziantep ve Maraş kentleri, başta tekstil olmak üzere, o donemin yükselen sektörlerinin önemli bir kalesi haline geldi. Jeopolitik konumları nedeniyle sınır ülkelerine ihracat yapmaları kolaydı, sosyolojik yapıları nedeniyle de ucuz işgücü avantajına sahiplerdi... Bütün bu unsurlar iki kenti yukarıya çekti. Öte yandan Erzurum, sanayisi ile değil, kış turizmiyle dikkat çekti.
2000'lerden 2010'lara gelirken ise diğer 3 kente Malatya eklendi. Bu kent ekonomik olarak öne çıktı. Komşu illerden, özellikle Adıyaman'dan göç aldı.
2015'teyiz ve artık bu kentlerimiz, ucuz işgücü avantajını yitiriyor ve hızla yeni yönelimlere adapte olmaya çalışıyor. Çünkü dünya ekonomisinde sanayii üretiminin merkezi haline gelen Çin ve Hindistan ucuz işgücü açısından daha avantajlı. İşte bu nedenle Van gibi illerde kalkınma konusunda farklı stratejiler uygulamak ya da denemek gerekiyor. Bunlardan biri de çevreyi kirletmeyen, insan sağlığına zarar vermeyen ekolojik ekonomi üzerinden bir yol almak. Bize göre bu ekonominin en önemli unsuru turizm. Bu anlamda Van'da turizme büyük önem veriyoruz.

ORTADOĞU İÇİN BİR NEFES ALMA KENTİ

Van’a inanç turizmi projesi, siyaset üstü bir projedir. Dolayısıyla herkesi bize bu konuda destek olmaya çağırıyoruz. Van ekonomisinin gelişmesi ve Van halkının yaşam standartlarının daha yukarıya çekilmesi açısından önemli bir proje bu. Bu sayede turizm yatırımcılarını şehrimize çekebiliriz.
Biz bir sınır kentiyiz, komşu ülkelerin başkentlerine, çok kısa uçak mesafesinde yer alıyoruz. Van havalimanının uluslararası olmasıyla halinde Tahran’da yaşayanlar 1 saat 28 dakikada, Tiflis’te yaşayanlar 59 dk’da, Erbil’de yaşayanlar ise 49 dakika Van’da olabilecekler. Bu konumu, kentin yeni turizm konseptlerine ne kadar elverişli olduğunun da bir göstergesi. Van kentimiz, Ortadoğu ve Kafkas ülkeleri için bir nefes alma merkezi haline getirilebilir. Çünkü Türkiye ekonomik anlamda daha modern bir yapıya sahip olduğu gibi, bulunduğu coğrafyada, demokrasi ve özgürlükler açısından da batılı ülkelere en yakın ülke. Dolayısıyla Van, Ortadoğu’da bir alışveriş merkezi ve aile eğlence merkezi haline gelebilir.
Buna inanıyoruz ve yaklaşık olarak 1 milyon 85 bin nüfusa sahip olan Van için buna yöndeki yeni stratejilerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz.” 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri