VEFASIZLIK OLMUŞ ELMAS ŞEHRE!
Kültür turu düzenleyen turizmciler nerede?
Türkiye'de güneşin batışını en güzel hangi şehirden izlersiniz diye sorsam kesinlikle batıdan der, egeden örnek verirsiniz değil mi?
Ben de öyle bilirdim..
Karadeniz’e ait bir ilimizde, denizin üzerinde güneşin batışını izlemeye mümkün var mı desem “olamaz” dersiniz değil mi?
Ben de öyle derdim..
Masmavi denizin içinde yer alan 3000 yıllık tarihi kalıntılar eşliğinde batarken güneş, o kadar çok şey anlatıyor ki anlatacağım bu şehir...
Bir Karadenizli turizmci olarak bu güzelliğe şahit olmak için geç kalmışsam da, kültür turları için bölge envanterleri düzenleyen ve organize eden turizmcilerin de burayı tanıtma adına görevlerini tam yaptıklarını düşünmüyorum.
Üstelik İstanbul başta olmak üzere birçok ilimize yakın olan turizm zengini elmas şehrimizi tanıtmak için, gerekli olan tüm imkânlar da (konaklama-tesis-ulaşım vb.) şehirde mevcut olup, görev olarak bu şehre bir de vefa borcumuz var.
Zonguldak!
Dediğimizde aklımıza ilk gelen maden ocakları ve bu uğurda can veren madencilerimiz oluyor.
Bu şehir sadece bir maden ocağı değil! Yerin altında çalışıp can veren madenci şehitlerimizin cennetiymiş meğer....
Güneşin en güzel battığı 11 ilin başında Zonguldak Filyos geliyor. Altın gibi kumsala hakim olup, M.Ö. 1200'e dayanan ''Antik Teion-Billaos Kentine ait bir kısmı sular altında kalan tarihi limaniyla, güneşin kızıl görselliğinde batışını izleyeceginiz eşsiz bir manzaraya hakim.
Peki, ülkemizde en güzel antik kent hangisi desem tabiki herkes "Efes" der. Oysaki enfes bir Efes’imiz daha var!
M.Ö. 3. yüzyılda Zonguldak Filyos'ta, Teion - Billaos Antik Kenti kurulmuş ve önemli ticaret yapılan bir ticaret merkeziymiş. Bizanslılar ve Cenevizlilerin yaşadığı dönemde kurulan kalesi, açık hava tiyatrosu, yeraltı şehri, su kemerleri, antik limanı gibi kalıntıları olan bir şehir bulunmakta burada. Hâlâ çalışmaları süren tarihi kent, Türkiye'nin ikinci Efes Antik Kent’i olma özelliğine sahip olup öylede ilan edilmeli ve herkes burayı görmelidir.
2001 yılında halka açılan 350 milyon yaşında olan Gök göl mağarası, beklenen bir mağaradan daha fazlasına sahip. 875 metre yürüyüş alanı olup, farklı özelliklere sahip dört kattan oluşan mağara; fosil girişi, astım salonu, harikalar salonu ve mucizeler Salonu gibi isimlerle nitelendirilmiştir. Sarkıtları ve içinden geçen deresi ile dikkatleri çekmektedir. Cam köprüleri ve seyir terasları bulunan mağara efsane görsel şöleni yaşatmaktadır.
Ereğli halkının mücadelesini simgeleyen, Kurtuluş Savaşı sırasında Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenen fakat 9 Şubat 1920 günü gemiyi İstanbul’dan Karadeniz Ereğli limanına gemiyi getiren vatanseverler, ALEMDAR adı verilen gemiyi Fransızlara teslim etmemişlerdir. Vatanseverlerin Karadeniz Ereğli'ye sığınmalarına kızan Fransızlar, kenti işgal etmek istemişler ancak Karadeniz Ereğli halkının mücadelesi sonucu başarılı olamamışlardır. Gazi Alemdar Gemisi müze olarak o günler adına hizmet vermektedir..
Cehennem ağzı Mağaraları.. Mitolojik geçmişi olan ve Herkül dönemine ait yaşanmışlıkları bulunan eski adı Ayazma - Kutsal Su olarak bilinen, üç bölümden oluşan etkileyici mağaradır. Bir dönem Hristiyan klişesi olarakta kullanılmıştır. Karadeniz Ereğli kent içinden mağaralara ulaşımı sağlayan yolu tümüyle asfalt kaplıdır.
Ve Zonguldak deyince aklımıza gelen ilk şey madencilerimizi temsil eden Maden Müzesi bu ülkede yaşayan herkesin ailece muhakkak bir kez dahi olsun görmesi gereken en önemli yerlerden biridir. Bir madenci ruhuna bürüneceğiniz eğitim ocağı ile +20 kotta madenci ruhunu deneyimlemek isteyenlerin hem duygulu hem heyecanlı olarak vakit geçireceği bir müzedir.
Ve ilginizi çok çekecek, doğanın kalbinden geçer gibi fotoğraflamaktan da keyif alacağınız son yılların trendi olan tren turlarından birini Filyos tren turuyla yapıp büyülenebilirsiniz.
Zonguldak, maden şehitleri anıtı ile bütünleşeceğiniz, gezmekten keyif alacağınız Fener mahallesi ve samimi insanları kendine has şiveleri ile unutamayacağınız turizm açısından zengin bir tatil yöresidir.
Bir şehirde olanın fazlasına sahip olan Zonguldak! Ekli olmadan yapılan baştan sona Karadeniz turları bence eksiktir.
O yüzden batı Karadeniz turları ve hafta sonu bir gece konaklamalı turlarda dahi yer alması gereken şehrin, kültür turlarında yerini alması ve tanıtılması, emektar şehir için yapılması gereken bir vatan görevidir.
Zonguldak’ın altı kadar üstününde değerli olduğunu söyleyen, memleketini tanıtmayı görev edinmiş ve bunun üzerine faaliyetler yürüten Zonguldaklı İş İnsanı ve Turizmci Muhammet Murat CÜNTAY Bey’e bu güzel rehberliğinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.
YEŞİM SARITAŞ