Verimi artırmanın yolu araziye değil tarıma yatırımdan geçiyor

Milyarlarca insanı doyurmaya çalışan dünyamızda arz ve talep dengeleri oynayarak verimli arazilerinin fiyatlarını yükseltiyor. Avrupa'dan Afrika'ya kadar birçok yerde tarım arazilerinin fiyatları hızlı bir artış içinde.

Dünya nüfusu hızlı şehirleşme süreciyle tarım arazilerini terk ediyor. Bu eğilime paralel olarak, artan nüfusu doyurmak için ise daha fazla tarım arazisi kullanılıyor. 2002-2012 arasındaki 10 yıllık dönemde dünyada tarım arazilerinin fiyatı ortalama yüzde 20 yükseldi. Romanya'daki tarım arazilerinin değerindeki artış yüzde 37.8 ile dünya ortalamasının çok üzerindeyken, Macaristan yüzde 27.8 ve Mozambik yüzde 25 fiyat artışı ile Romanya'yı takip etti. Ortalama arazi değeri 2012 yılında hektar başına 13 bin 257 dolar oldu. Milyarlarca insanı doyurmaya çalışan dünyamızda arz ve talep dengeleri oynayarak verimli arazilerinin fiyatlarını yükseltiyor. Avrupa'dan Afrika'ya kadar birçok yerde tarım arizelerinin fiyatları hızlı bir artış içinde. Ancak bazı uzmanlar, gıda üretiminde verimliliğin artması için tarım arazisi satın almak yerine, askeri led teknolojileri, insansız gözetleme uçakları ve uzaktan toprak görüntüleme gibi çiftçiliğe ve sürdürülebilir sulama sistemlerine yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor. Bu yüzyılın sonlarına doğru 10 milyardan fazla insanın yeryüzünün sağladıklarıyla doyması gerekecek. Fakat sınırları olan gezegenimizde gıda üretimi için gerekli tarım arazileri artmadığından, arz ve talep dengeleri oynayarak verimli arazilerinin fiyatlarını yükseltiyor olacak. Afrika ve Asya'daki politik istikrarsızlıklar, sıradışı hava koşulları ve yükselen küresel yakıt maliyetleri yatırımcılar için belirtsizlik yaratıyor. Financial Times'da yer alan ve İngiltere Dünya Anıtlar Fonu yöneticisi Jonathan Foyle tarafından kaleme alınan analize göre dünya nüfusu hızlı şehirleşme süreciyle tarım arazilerini terk ediyor fakat diğer yandan artan nüfusu doyurmak için daha fazla tarım arazisi kullanılıyor. Geçen on yılda (2002-2012) yılları arasında tarım arazilerinin fiyatlarının ciddi artış kaydettiği belirtilen verilere göre küresel tarım arazilerinin fiyatı ortalama yüzde 19.9 yükseldi. Romanya'daki tarım arazilerinin değerindeki artış yüzde 37.8 ile dünya ortalamasının çok üzerindeyken, Macaristan yüzde 27.8 ve Mozambik yüzde 25 fiyat artışı ile Romanya'yı takip ediyor. Bir tarım arazisinin ortalama değeri 2012 yılında hektar başına 13.257 dolarken, İrlanda, Yeni Zellanda, Danimarka, İngiltere ve Almanya'daki tarım arazileri bu küresel ortalamanın çok üzerinde fiyatlanırken, Romanya, Mozambik ve Macaristan gibi ülkelerde yüksek fiyat artışlarına rağmen tarım arazi fiyatlarının nispeten daha uygun olduğu belirtiliyor.

 

Sulanabilen tarım arazisi çok yetersiz

 

Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütü verilerinden yararlanılarak hazırlanan analize göre 1961 yılında dünya nüfusunun yüzde 70'e yakını tarım arazilerinde yaşarken, şimdi bu oranın yüzde 50'lere düştüğü, 2050 yılında ise yüzde 30'a gerileyeceği öngörülüyor. 2011 yılı verileriyle dünya üzerinde toplam 318.3 milyar akre (128.8 milyar hektar) sulanabilir arazi olduğu, bu rakamın 1961'lere göre iki katının üzerine çıktığı belirtiliyor. Öte yandan toplam tarım arazilerinin yüzde onluk bir kısmında bile sulama yapılamadığı, sulanmayan tarım arazilerinin toplam 4 trilyon 593 milyar akre (1 trilyon 858 milyar hektar) , sulanabilir arazilerin ise sadece 318.3 milyon akre (128.8 milyar hektar) olduğu belirtiliyor.

 

Çinliler geleceği öngörüp tarım arazisine yatırım yaptı

 

Geleceğin Hasatı: Gelecek Tarım Devrimi (The Next Agricultural Revolution - 2010) adlı kitabın yazarı Christophe Pelletier “Stratejik olarak Çinliler çok akıllı davrandı. Geniş nüfusları için gıda güvenliği istediler. Bu sebeple yirmi yıl önce Afrika'dan tarım arazisi almaya başladılar. Dahası ekonomik güvenliklerini sağlamak için Çinli vatandaşları burada küçük yatırımlar yapmaları konusunda teşvik ettiler ve yerel politikalara dahil olmadılar. Son istedikleri şey bir devrim gerçekleşmesi ve tarlalarının yanıp küle dönmesiydi. Yani ilgilendikleri daha uzun bir vadede tarlaları ve üzerinde yaşayan yerel halk için bir kazan-kazan durumuydu.” sözleriyle küresel tarım yatırımları hakkında önemli bir noktaya değiniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri