İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Turizm Teşvik Kanunu’nun 6 maddesi üzerine konuştur. İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, bu maddede iktidar tarafından yapılan değişiklik kapsamında mera, yaylak ve kışlakların turizm yatırımına açılmak istendiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yapılan değişiklikle, ot bedelini hazine adına tapuya tescil ettiren herkes hayvancılık için ayrılan mera, yaylak ve kışlakları amaç dışı turizm amaçlı kullanabilecek.
ÇOK CİDDİ SORUN YAŞARIZ
Türkiye'de hayvancılığın nereden gelip nereye gittiğini hepiniz gayet iyi biliyorsunuz, her geçen gün maalesef, geriye doğru gidiyoruz. Eğer biz bu doğal ortamları da bu yaylakları da turizm faaliyetlerine açarsak inanın Türkiye'de doğal hayatı koruma yönünde çok ciddi sorunlar yaşayacağımızı buradan ifade ediyorum, buradan bir kez daha sizlere hatırlatıyorum.
Yine, mera, yaylak ve kışlak gibi tarım ve hayvancılık açısından çok önemli olan doğal yaşam alanlarının turizme açılarak amaçları dışında kullanılmasına izin verilmesi ülke çapında bu alanların dönüşü olmayan şekilde tahrip edilmesine ve asıl işlevini yitirmesine neden olacaktır.
KIZILIRMAK DELTASI
Samsun'da Kızılırmak Deltası var. Kızılırmak Deltası'nın üzerinde 386 çeşit kuş türü var, yine bunun yanı sıra subasar ormanları var, yine doğaya salınmış manda varlığı var, Türkiye'de bir başka yerde olduğunu düşünmüyorum; yine bu sit alanı içerisinde Kızılırmak Deltası üzerinde yılkı atlarının yaşadığı doğal ortam var.
SAĞDUYU GALİP GELDİ
Burada tabii, belli tesisler yapıldı ama sonunda biz ne yaptık, biliyor musunuz? "Burada düğün salonu ya, burada müzikli, eğlenceli bir şey olduğu zaman, orada yumurtlama dönemi olan kuş türleri var, barınma şansı var mı? Yok. Neyse, sağ olsun, sağduyu galip geldi ve bu, buraya yapılmaktan vazgeçildi.
Yine bunun üzerinde irili ufaklı 20 tane göl var, lagünler var. Yine bunun paralelinde, şöyle söyleyeyim: Belki de aynı anda onlarca leylek yuvasının olduğu doğal ortam var.
LİSTEYE GİREMEDİ
Yani bizim buraların zaten Dünya Mirası'na girmesi için müracaat da yapıldı ama maalesef, belli eksiklikler olduğu için dünya doğal mirasına giremedi ama ümit ediyoruz, bundan sonra girer.
Hatta orada geçtiğimiz dönemde bir de yangın çıktı bu alan içerisinde. Bu arada Türkiye'de özellikle orman yangınları dâhil, kıyılarda çıkan yangınlar dâhil çok meşhur. Burada da bizim endişemiz vardı yani "Yine burada bu yangından kaynaklanan bir yapılaşma olur mu?" diye, ümit ediyorum ki olmaz.
KUM ZAMBAKLARI GİTTİ
Yine bir başka doğal olaydan bahsetmek istiyorum. Burada yine Samsun milletvekillerimiz var, onlar da bilir. Mesela Alaçam'da ne var? Sahilde kum zambakları var, belki Türkiye'de hiçbir sahilde olmayan. Bir sahil düşünün, bir plaj düşünün, böyle, gelincik tarlası gibi zambakların olduğu bir alanı düşünün ama bu konuda uzman olmayan, hiçbir bilgisi olmayan belediye görevlileri bunları ot niyetine hepsini sıyırdı geçti gitti.
TURİZM BİLİNCİ
Hâlbuki bunlar dokunulması bile yasak olan ürünler yani demek ki bizim bu konuyla ilgili daha ciddi bilinçlendirme yapmamız lazım. Bu turizm alanlarında faaliyet gösteren her kim ne olursa olsun, ne vasıfta insanlar olursa olsun muhakkak deneyimli ve de eğitimli olması lazım.
İMAR BARIŞI
Demek ki bu doğal alanlarla ilgili muhakkak her zamankinden daha titiz davranmamız lazım ama maalesef bu alanlarla ilgili yapılaşma vardı, biliyorsunuz geçtiğimiz dönemde biz imar barışı çıkarıldı inanın bu imar barışından istifade eden binaların işte yayla evlerini çoğu bu yaylak alanları üzerinde yapıldı. Biz bunlarla ilgili bir sürü yasa çıkardık yıkılması için bunların yüzde 90'ı yerinde duruyor. Yani Türkiye'de hiç kimse yapılan bir şeyin yıkılacağına inanmıyor. Dolayısıyla, kanunların caydırıcı gücü olmadığı için, yaptırım gücü olmadığı için bu işlerle ilgili de sonuç alamıyoruz”