YAVRU VATAN: KUZEY KIBRIS 2

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Bellapais Manastırı: Girne’de Beşparmak Dağlarının eteklerinde kurulan manastırın ilk sakinleri 1187 yılında Kudüs’ten göç eden Augustinian mezhebi rahipleridir. İlk manastır binasının yapımı 1198-1205 yılları arasındadır. Bugün görünen yapının büyük bir kısmı Fransa Kralı III. Hugh döneminde yapılmıştır. Ön yüzdeki İtalyan freskleri 15. Yüzyıla aittir. Buffavente Kalesi: Girne dağlarında 950 metre yüksekliğe kurulmuştur. Lüzinyanlar döneminde hapishane olarak kullanılmıştır. Vendeik döneminde, odanın savunması için kıyı şehrindeki kaleler önem kazandığından, Buffavento Kalesi ihmal edilmiştir. Kale, aşağı ve yukarı kale olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Yukarı kalenin kapı ve oda kemerlerindeki kırmızı tuğla işçilik Biznas tarzındadır. Burada bulunan kiliseden geriye sadece kalıntılar kalmıştır.
Lefkoşa Surları: Venedikliler, Lefkoşa şehrini savunabilmek için kentin çevresindeki eski Lüzinyan surlarının yerine 1567 yılında yeni surlar yapmaya başlamıştır. Ancak surlar bitmeden Osmanlılar tarafından yenilgiye uğratılmışlardır. Surların planını Giulio Savorgnano adlı Venedikli ünlü bir mühendis çizmiştir. Surların üzerinde, her biri birer kale sayılabilecek 11 burç ve toplam 3 kapı bulunmaktadır.
Haydarpaşa Cami (st. Catherine Kilisesi): Lefkoşa’da St. Sophia’dan sonra en dikkate değer Lüzinyan yapısı St. Catherina Kilisesi yani şimdiki Haydarpaşa Camii’dir. 14. Yüzyılda inşa edilmiş olup, Osmanlı hakimiyetinden sonra cami haline gelmiştir. Yapının pencerelerinin üst kısımları geometrik desenlerle süslüdür. Batı kapısı gül ve ejderha motifleriyle süslüdür.
Kuzey girişi daha sadedir ve çeşitli kabartmalarla süslüdür.
Büyük Han: Mimari değeri bakımından Lefkoşa’daki Türk eserlerinin başında Büyük Han gelmektedir. 1572 yılında adanın ilk Osmanlı Valisi Beylerbeyi Muzaffer Paşa tarafından yaptırdığı kabul edilmektedir. Yapı dörtgen bir plan üzerine iki katlı inşa edilmiş olup geniş bir avlunun çevresinde sıralanan odalar kemerli ve kubbelidir. Anadolu’da bu tip han ve kervansaraylar genellikle tek bir ana kapıya sahip olmalarına rağmen, Büyük Han’ın bir girişi daha bulunmaktadır.
Namık Kemal Zindanı ve Müzesi: Gazimağusa’da Venedik Sarayı avlusunda bulunan bu zindan iki katlı olup, kesme taştan yapılmıştır. Namık Kemal bu binada 38 ay kalmıştır.Tek mekandan oluşan alt katın, Venedik Sarayı avlusuna açılan bir kapısı ve demir parmaklıklı penceresi mevcuttur. Üst kısma dik taşlı bir merdivenle çıkılmakta, iki penceresi olan bu odada Namık Kemal ile ilgili belgeler sergilenmektedir.
Gazimağusa Surları: 1489 yılına kadar Gazimağusayı çevreleyen Lüzinyan Surları çok yüksek olmalarına karşın, ince bir yapıya sahiptir. Adayı ele geçiren Venedikliler, Surları 1550’li yıllarda yeniden elden geçirmiştir. Özellikle deniz tarafındaki surlar, Martinengo Tabyası ve Kara Kapısı bu dönemde inşa edilmiştir.Duvarlarda burçlar, kapılar, rampalar, cephanelik, depo ve ahırlar bulunmaktadır.
Gazimağusa’nın Osmanlılar tarafından fethi sırasında harap olan surlar, fetih sonrası Osmanlılarca onarılmıştır.
Lala Mustafa Paşa Camii: Lüzinyanlar Döneminde, 1298-1312 yılları arasında Gazimağusa’da inşa edilen yapı, Akdeniz’in en güzel eserlerindendir.1571 yılında cami haline getirilmiştir. İşlemeli eşsiz bir penceresi bulunmaktadır. 16, yüzyıl Venedik galerisi avluda yer almakta ve günümüzde şadırvan olarak kullanılmaktadır. Girişteki yuvarlak pencerelerin üzerinde bir Venedik arması görülmektedir.
Othello Kalesi: Gazimağusa kentinin ana girişlerinden biri olarak kullanılmaktadır. Kale 14. Yüzyılda Lüzinyanlar tarafından inşa edilmiştir. Girişi üzerinde asılı olan St. Mark Aslanı kabartmasının altında kaleyi yeniden biçimlendiren Kaptan Nikola Foscari’nin adı ve 1492 tarihi görülmektedir. Kalenin yapısında kuleler ve topçu bataryalarıyla biten koridorlar bulunmaktadır. Ayrıca bir yemekhane ve Lüzinyanlar’dan kalma yatakhane vardır. Avluda ise Osmanlılara ve İspanyollara ait toplar, demir ve taş gülleler bulunmaktadır….
Devamı Pazartesi…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.