Çarşamba İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Kaymakamlık Makam odasında sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; 5957 sayılı kısa adı Hal Kanunu olan “ Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun “daki değişiklikler, yenilikler ve getirdiği yükümlülükler değerlendirildi.
İlçe Kaymakamı Caner Yıldız’ın makam odasında gerçekleştirilen toplantıda 26.03.2010 tarih ve 27533 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış olan ve yürürlüğe giren 5957 sayılı kısa adı Hal Kanunu olan “ Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun “daki değişiklikler, yenilikler ve getirdiği yükümlülükler değerlendirildi. Ayrıca Çarşamba ovasında üretimi yapılan sebze ve meyvelerin üretimi ve pazarlanmasına yönelik yapılabilecek yenilikler ve yatırımlar görüşüldü.
Toplantıya Belediye Başkanı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Ziraat Odası Başkanı, Ziraat Bankası Müdürü, Merkez Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü, Sebze Meyve Hal Müdürü, Örtü altı Üreticileri Birlik Başkanı, Sebze Üreticileri Birlik Başkanı, Hal Dernek Başkanı ile halde komisyonları bulunan komisyoncuların katılımıyla yapılan toplantıda Çarşamba Ovasında üretimi yapılan yaş sebze meyvelerin pazarlanmasına yönelik yapılması gerekli yatırımlar görüşüldü.
Toplantıda İlçe Kaymakamı Caner Yıldız yaptığı konuşmada ,” Çarşamba Ovası Türkiye’nin sayılı büyük ve bereketli ovalarından biri, ürün var üretici var, halimiz var. Pazarlama ağını daha çok genişletip üreticinin daha çok kazanmasını sağlamalıyız” dedi. Büyük marketler zincirlerine ve ihracata yönelik ürünlerin üretilmesinin sağlanması gerekliliğini, hazineye ait tarımsal üretimde kullanılabilecek arazileri de üretime kazandırarak çeşitliliğin sağlanabileceği ve tüm bunların gerçekleştirilmesi için organizasyon eksikliğinin giderilmesi ve sektör paydaşlarıyla fikir alış verişinde bulunulması gerektiğini bu toplantının da bu amaçla düzenlendiğini söyledi.
Belediye Başkanı; bölgemiz nüfusu büyük, üretim imkânları geniş bir bölgedir. Bölgede ekonomiyi güçlendirecek, zenginliğini artıracak neler yapılabilir konusunda Sayın Kaymakamımız ufuk açıcı fikirleri ve çalışmalarıyla bizlere ışık tutmakta. Bizlerinde buna katkıda bulunmamız gerekir. Sebze meyve halimiz var ancak günün şartlarına uyarlanması gerek. Belediye olarak her türlü katkı ve destek konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız, dedi.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü yaptığı konuşmada, üretimin ve pazarlamanın planlanmasında iç piyasaya ve ihracata yönelik olarak iki ayrı kalemde değerlendirilmesi gerektiğini, yapılacak bu üretim planlamasının akabinde meyve ve sebzelerin daha iyi fiyatlara pazarlanabilmesi amacıyla, günün pazarlama standartlarına uygun olarak tasniflenmesi ve paketlenmesi için yeni yatırımlarının yapılmasının gerekliliğini ifade etti. Ayrıca İlçe üretiminin sadece yazlık olarak değil, yılın diğer aylarında da yapılabilmesi için kışlık sebzeler ile ilgili demonstrasyon çalışmalarının başlatıldığını, özel idare kaynaklı karnabahar, brokoli, kırmızı ve beyaz baş lahana üretimi için projelerin sunulduğunu söyledi.
Katılımcılardan Ziraat Odası Başkanı, Hal Dernek Başkanı ve Hal Komisyoncuları da yapılan bu değerlendirmelere katıldıklarını, yapılan değerlendirmelere ve sonuçlara her türlü katkıyı sağlayacaklarını dile getirdiler. Toplantı, yapılan değerlendirmeler yönünde çalışmaların başlatılması yönünde kararların alınması ile son buldu.
HABER MERKEZİ