Yeni OSB Fırsat mı? Tehlike mı?

Ekim 2024 Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Tekkeköy ilçesi sahil şeridinde yeni bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasına ilişkin çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planları gündeme geldi.

CHP Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Hasan İpek, toplantıda çevre düzeni planına bazı çekincelerle onay verirken, nazım ve uygulama imar planlarına karşı çıktı.


OSB İhtiyacı Var Ancak Şartlar Önemli
Hasan İpek, Samsun genelinde 18 küçük sanayi sitesi ve 7 organize sanayi sitesi olduğunu, ancak mevcut sanayi sitelerinin kapasitelerinin dolduğunu belirterek, "Samsun merkezli büyük sanayi yatırımları yapılacaksa yeni bir OSB'ye ihtiyaç var" dedi. Ancak Tekkeköy sahil bandında planlanan bu yeni OSB ile ilgili çeşitli endişelerini dile getirdi.


Sahil Şeridi ve Kıyı Kenar Çizgisi İhlalleri
İpek, planın Tekkeköy sahil bandındaki 11 km'lik alanın 9,5 km'sini sanayi, depolama ve liman kullanımına açtığını ifade ederek, kıyı kenar çizgilerinin ihlal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, orman alanlarından çıkarılan yerlerde mevcut ağaçların sanayi bölgesi içinde korunması için gerekli önlemlerin alınmasını talep etti.


Gelemen Çiftliği ve Tarım Alanları Korunmalı
Yeni OSB planının Gelemen Çiftliği’nin batı kısmını da kapsadığını belirten İpek, çiftliğin Çarşamba Ovası'nı korumak amacıyla kurulduğunu ve sanayi alanına dönüştürülmemesi gerektiğini ifade etti. "Gelemen Çiftliği'ne dokunulmaması ve buranın doğusuna geçilmemesi gerekir" diyerek, çiftliğin korunmasının önemine dikkat çekti.


Tersane Alanı ve Çevre Hassasiyeti
Hasan İpek, tersane yapılacağına dair geçmişte verilen sözlerin yerine getirilmediğini hatırlatarak, yeni OSB'de çevreye zarar vermeyen, katma değeri yüksek yatırımcıların gelmesini umut ettiğini söyledi. Ayrıca, çevreye ve denize zarar vermemesi için kıyı kenar çizgisine uyulması, ağaçların korunması ve Haziran 2024'te sanayi alanı ilan edilen tarım görüşü olmayan yerlerin planlamadan çıkarılması gerektiğini belirterek planlara olumlu görüş verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri