Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, orta ve yüksek teknolojiye geçişin merkezinin Bursa olacağını belirterek, "Yerli otomobilde tarihi fırsat yakalandı. Bursa'nın yeni Organize Sanayi Bölgesi Teknosab; liman, demiryolu ve karayolu entegrasyonu, lojistik köyü ve modern altyapısı ile yerli otomobil için avantajlar sunmaktadır. Yerli otomobilin yerinin Teknosab'da hazır olduğunu ifade ediyoruz. Değişim Bursa'dan başlayacaktır" dedi. Burkay, BTSO olarak yerli otomobilden 100 adet sipariş verdiklerini söyledi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, düzenlediği basın toplantısıyla yerli otomobilin üretimi için Bursa'nın tüm imkanlarıyla hazır olduğunu söyledi.
Bursa iş dünyasının yerli otomobili üretme noktasında ilk günden beri destek verdiğini, bunu aynı inanç ve kararlılıkla sürdürdüğünü ifade eden Başkan Burkay, "Biz de başarıbiliriz mi" diyeceğiz yoksa başkalarının kurduğu oyunun parçası mı olacağız. Sanayi devrimini ıskalamamıza rağmen önce Devrim sonra Anadol ile şansımızı denedik. Malesef sonunu getiremedik. Sosyo ekonomik göstergeler açısından 60lı yıllarda geride kalan Güney Kore bugün Hyundai ve Kia'yı dünyaya armağan etti. Bugünün dünya devi Hyundai sistemini 40 yıl önce farklı ülkelerden aldığı parçalarla oluşturdu. 1975te ilk platformunu alarak oluşturdu. Yerli otomobil konusunda Devrim ve Anadol maceralarında olduğu gibi tüm projelerin küçümsendiği ve yoğun eleştiriler aldığını görüyoruz. Güney Kore'nin yarım asır önce çıkan ürünleri dünyada milyarlarca liralık ekonomik değere ulaştı. Onlar nasıl inandaysa biz de başaracağız Gandi'nin dediği gibi, "önce sizi görmezler, daha sonra alay ederler, sonra sizinle savaşmaya başlarlar. İşin en sonunda kazanan siz olursunuz" diye konuştu.
"OYUNUN KURALLARINI BİZ BELİRLEYECEĞİZ"
İmalat sanayinde ülke sınırlarının kalktığını, dünya devi Boeing'in bile 17 farklı ülkede 900'ü aşkın tedarikçiden alınan 3 milyon parça ile ABD patenti altında satıldığını hatırlatan BTSO Başkanı Burkay, "Bir yıl değil, bir gün bile kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Yerli otomobil sürecine özgün tasarımla başlamak için 8 yıla ihtiyaç bulunmaktadır. Teknolojiye üst seviyeden girip kritik ve eksik olan alanlarda yetkin firmalardan teknoloji transferi en akılcı yoldur. Bu durum yerli otomobil kavramına ters değil, araç tasarımında katkımızın olması kavramını daha da güçlendirecektir. Bakanlığımız tarafından oluşturulan yerli platforma Türk arge firmaları da sürece dahil edilecektir. Yeterki inanıp sahip çıkalım, yolunu açalım. Yatırım yapacak girişimcileri cesaretlendirelim. Başkasının oyunun parçası olmak yerine oyunun kurallarını biz belirleyelim" şeklinde konuştu
BTSO'DAN TOPLU SİPARİŞ
Bursa olarak otomotiv sektörünün merkezi olduklarını hatırlatan Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Otomotiv sektöründeki ihracatın yarısını Bbursa gerçekleştiriyor. Avrupa'nın en iyi otomotiv test merkezini Bursa'da hayata geçiriyoruz. Bursa milli otomobil üretiminde en önemli aktör olacak. Üretilecekse en layık merkez bilgi tecrübe gücüyle Bursa'dır. İlk Türk Otomobil Fabrikası'nın kurulduğu Bursa üretim merkezi olmaya hazırdır. 15 -20 milyar dolarlık yatırım potansiyeli taşıyan Teknosab Projemiz; liman, demiryolu ve karayolu entegrasyonu, lojistik köyü ve modrern altyapısı ile yerli otomobil için avantajlar sunmaktadır. Yerli otomobil fabrikasının yerinin hazır olduğunu belirtmek istiyorum. Kurduğumuz ve 14.sanayi bölgesi olarak tescillenen TEKNOSAB Türkiye'nin 50 yılına şekil verecek projelerin merkezi olacaktır. Bizim inancımız Türkiye'nin özellikle orta yüksek ve ileri teknolojiye geçişindeki motor merkez bursa olacaktır. Bu değişim Bursa'dan başlayacaktır. En geç 2020 yılında yola çıkmasını beklediğimiz aracın ilk siparişini de vererek Btso olarak 100 adet yerli otomobil almayı tahahhüt ediyoruz"
"FARKLI VERGİ POLİTİKALARI HAYATA GEÇECEKTİR"
Bursa'nın otomotivin merkezi olduğunu, tedarikçiler ve yan sanayi ile fabrikanın Bursa'da kurulma şansının yüksek olduğunu anlatan Burkay, "Bilim ve Teknoloji Bakanımız ile istişare halindeyiz. İtici güç Bursa olacak, değişim buradan başlayacaktır. Otomotiv test merkezi de en az 4 yere gitti geldi. Herşey Bursa'da olacak iddiamız yok. Ama Bursa'nın güçlü olduğu alanlarda dönüşüme katkı koyan merkez olmasını istiyoruz. Yatırımcının da bir çok şartı olacaktır. Pazar büyüklüğü, vergi avantajları, rekabet edebilir fiyat olacak. Seri hibrit ve elektrikli araçlarda dünyada herkes aynı noktadan rekabete başlıyor. Farklı vergi politikaları da hayata geçecektir. Karar vericilerin hem de yatırımcının yoğun şekilde bu konuları konuştuğunu düşünoyurum" diye konuştu.
Bursa'nın uzay, savunma ve raylı sistemlerde yeni projeler başlattığını hatırlatan Başkan Burkay, 65 milyon liralık BTSO Uzay Havacılık Gökmen Eğitim Merkezi'nin de yakın zamanda temelinin atılacağını sözlerine ekledi.