Yetkilerini Cerrah Bıçağı Gibi Kullananlar

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

Muazzam bir belirsizliğin ve baş döndürücü değişimin yaşandığı çağdayız. Daha önceki yöntemler artık işlevliğini kaybediyor.

Peki çözüm ne?

“Liderlik”

Şirketlerin canlı canlı yok olmalarının önüne geçmek için; kapıcısından ceo’suna kadar şirket bünyesindeki herkes kapasitesini güçlendirmek, beceri ve yeteneklerini geliştirmek, öğrenmeyi bilmek, belirsizliklerle baş etmek, iletişim becerisine sahip olmak, akıllıca çalışmak ve sahiplenme duygusuna haiz olmaları gerekir.

Başarılı organizasyonun sırrı; dürüst ve ahlaklı olmak, değerlere önem vermek, tutarlı olmak, ekip çalışması ve cesaretten geçer.

Lider olmak için sadece insan gibi yaşaman bütün işi görür.

Her insanın adını koyamadığı güçleri, farkında olmadığı potansiyeli vardır. Yeter ki küçük ama sürdürülebilir adımlar atılsın.

Doğamız gereği güvenli bir liman bulup demirlemek istiyoruz. Aynı davranışlarla yeni ve farklı sonuçlar beklemek ahmaklıktır.

Gerek iş hayatımız gerek özel yaşantımızda bundan on ya da yirmi yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz zorluklar ve sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu zorluklar aynı zamanda kanatları büyütmek için fırsattır. Tıpkı tırtılın gelişip bir kelebeğe dönüşebilmesi için kozasıyla başa çıkması gibi. Mark Twain bu konuyu şöyle dile getirmiş; “Eğer herkes halinden memnun olsaydı, kahramanlar olmazdı.”

İnsanlar yaşamlarının önemli bir zaman dilimini iş ortamında veya sistemler içinde geçirirler. Kişisel hırs ve arzuları peşinde sürüklenen, beklentilerini dengelemeye çalışan kuşkusuz güç sahibi olmaktan mutlu olan insanlar vardır. Makamına güç ve saygınlık katmak yerine makamın kendisine güç ve saygınlık katmasını beklerler. Ve bu kimseler yetkilerini cerrah bıçağı gibi değil, sopa gibi kullanırlar.

Lider olmak için sadece insan gibi yaşaman bütün işi görür.

İyi lider, çalışanlarından ailesine kadar hatta kendisine dahi adil davranır ve herkesin yaşamını yücelterek iyi bir seviyeye çıkarır. Mesela benzer konumdaki personelinin birine işlerin düzgün ve problemsiz yürümesi adına fazla iş yükü veriyorsa, bu personelin performansının farkında olduğunu ve takdir ettiğini avantaj ve ödüllerle ona sunar ki bu da ahlaki zekâsının bir göstergesidir.

İyi bir lider, organizasyonun vizyonu ile çalışanların değerlerini uyumlu hale getirerek sinerji oluşturur.

İyi lider; içten konuşur, açık görüşlüdür ve çalışanlarını çok iyi tanır. Onların şikâyetlerini ve önerilerini dikkate alır. Çünkü; büyük işler yapan bir ekibin en küçük parçası da büyük ve değerlidir. Çoğu zaman şirketin kaderi, çalışan kalitesiyle yakından ilgilidir. Henry Ford şu sözleriyle durumu çok net ortaya koymuştur: "Fabrikalarımı alabilirsiniz, binalarımı yakabilirsiniz fakat çalışanlarımı bana geri verin; bu işi hemen yeniden kurarım."

Her birimiz üzerimize düşen rolün gereklerini yerine getirebilirsek dünya değişime uğrayacaktır. Demem o ki herkes kapısının önünü süpürürse dünya tertemiz olacaktır.

Artık bu dünyanın; şefkatli, iyileştirici, motive eden, ilham veren, hassas kalpli insanlara ihtiyacı var.

Yardımlaşma, sevgi, saygı, güven ve bizi güzel insan yapan tüm değerlerin kalbimizin tozlu raflarında kalmamasını gönülden diliyorum.

Kalın sağlıcakla.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.