Türkiye'de öğrencilerin sınavlarda yaşadığı strese karşı üniversitelere 'sınavsız' giriş sistemi üzerine çalışılırken, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yeni bir proje açıkladı. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü Eğitim Bakanları düzeyindeki 1. Mütevelli Heyeti Toplantısı'na katılan Bakan Dinçer, gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Samsun'da YGS stresine dayanamayıp kalp krizi geçiren öğrencinin hayatını kaybetmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Bakan Dinçer, olaya çok üzüldüklerini ifade ederek, şunları söyledi:
TOPLUMDA GERİLİM OLUYOR
Bu olayın olması en basit ifadeyle bizi derinden yaralıyor. Hele hele sınav arifesinde çocukların böylesine gergin bir ortamda imtihana giriyor olması, sınav sistemlerini gözden geçirmemiz için de gerekçe oluşturuyor. Nitekim üniversitesi sınavları, yılda bir kere yapılıyor. Bu da toplumda büyük bir basınç ve gerilim yaratıyor. Üniversite sınavlarının yılda birden çok yapılabileceği bir ihtimal üzerinde de çalıştığımızı ifade etmeliyim.
BAŞARILI ÖĞRENCİ FORMÜLÜ
Özellikle YGS sınavının yılda 3-4 kez yapılması halinde bu gerginliğin ortadan kalkabileceğini düşünüyoruz. Bununla ilgili altyapı çalışmaları var." YGS öncesinde velilerin bilgisi dahilinde öğrencilerin 25 gün izinli sayılabildiği uygulamasına sıcak bakmadığının altını çizen Bakan Dinçer, "Bu konuda çok açık ve net bir mesaj vermek istiyorum; eğitim sisteminde şayet başarılı olmak istiyorsak, bunun ilk şartı hem öğretmenimizin hem de öğrencilerimizin sınıfta olmaları ve öğrenmeyi başarmaları gerekir" dedi.