Şehir merkezi ve ilçelerde ki turizmi genişletmek adına süratle çalıştıklarını söyleyen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “ ‘Ne işiniz var sahillerde, ne güzel düzenimiz vardı? Yıkıp döküyorlar’ diyenler ve engellemeye çalışanlar var. Bu engellemeye çalışan ve eleştirenler 1-2 sene sonra peyzaj ve rekreasyonları bitirdikten sonra Allah razı olsun diyecek. Samsun Kuş Cenneti’nden Fener Plajı’na kadar olan 30 kilometrelik, genişliği de 150-200 metreyi bulan büyük bir tatil köyü haline getireceğiz. 2016’nın sonuna kadar bunun 25 kilometresi tamamlanacak. İşletme yönünden de çok duyarlıyız. Turizm şirketi kuruyoruz. Burayı çok bilgili turizmcilerle donatacağız. Ses düzeninde aydınlatmasına, araç gerecinden şezlonguna kadar gerekli tüm ihtiyaçları karşılayacağız. Her türlü sportif, kültürel ve sanatsal etkinliklerle burası tatil köyünde olan tüm imkanlara kavuşacak. Burayı ele güne teslim etmeden düzenli ve profesyonel yönetilen bir tatil köyü yapmak istiyorum. Bütün çabam bu. Bunu başarırsak binlerce çalışanıyla büyük bir turizm endüstrisi ortaya çıkarmış olacağız. Biz bununla başkaları ise taşları bahane ederek küçük takıntılarla uğraşıyor” diye konuştu.
“13 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM”
Turizmin kent ekonomilerinin gelişmesine büyük katkılar sağladığının altını çizen Başkan Yılmaz, “Meselenin diğer yönü şu: Bunları yapmazsak 2023’e giden süreçte Samsun olarak ekonomimizi nasıl güçlendirecek, istidamı nasıl düşüreceğiz. Tatil köyü demek 250 tane lokanta, butik otel, kafe demek. Her birinde 50 kişi çalışsa 12-13 bin çalışan demek. Koskoca Organize Sanayi Bölgesi’nde bile sadece 2 bin 500 kişi çalışıyor. Yoksa çocuklarımıza gençlerimize daha iyi bir gelecek nasıl hazırlayacağız. Bunları yaparsak ancak altı dolu iyi bir ekonomiye sahip oluruz. Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentin 2023’te Türkiye’nin 50 milyon turist ve 50 milyar dolarlık bir turizm gelirinden hak ettiği payı alabilmesi var gücüyle çalışıyor. Atakum ilçesinde Türkiye’nin en uzun turistik sahilini inşa etmeye devam eden Büyükşehir Belediyesi, turistik potansiyele sahip diğer ilçelerde de önemli projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor” şeklinde konuştu.
“BUNGALOV TİP EVLER”
Kentteki turizm yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Üretime dayalı ekonominin yanında Samsun'un turizm potansiyeli de var. Türkiye'nin bu gün 30 milyon turist ve 30 milyar dolar turizm geliri var. 2023'e kadar hükümetimiz, ülkeye 50 milyon turist geleceğini ve 50 milyar dolarlık bir turizm geliri geleceğini hesaplıyor. Samsun'un da turizm pastasından pay alabilmesi gerekiyor. 2-3 sene öncesine kadar konaklama meselesine kilitlenmiştik. Gerekçemiz de buldu. Ama turizmin gelişmesi için sadece konaklama tesislerinin olmasının yetmeyeceğini ilçeler bize bağlandıktan sonra gördük. Bir Arap turist, Sheraton, Anemon, Hilton yerine Bungalov tipi evlerden oluşan tatil köyleri isteyince eksikliklerimizin farkına vardık. Şimdi bunları süratle tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.
“AYVACIK, UZUNGÖL'DEN DAHA ÇOK İLGİ GÖRECEK”
Ayvacık, Kolay ve Vezirsuyu'nda Bungalov tipi evlerle donatılmış tatil köyleri yapabilmek için turizm alt yapısına dönük projeler hazırlamaya başladıklarını belirten Başkan Yusuf Ziya Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Örneğin Ayvacık'ta önümüzdeki sene gölün içindeki adanın karşısındaki bir noktada, doğa evlerinin imalatına başlayacağız. Orada plan proje ve mülkiyet edinme çalışmaları içine girdik. Gölün içine gezinti amaçlı bir gemi koyuyoruz. Eylül ayının ortasında suya indireceğiz. Ayvacık ile ada arasında bir ulaşım sistemi kuracağız. Onun etrafına Eynel köyü civarına serpiştireceğimiz veya yerleştireceğimiz Bungalov tipi evlerle birlikte inanın Ayvacık bu açıdan belki de bugün ilgi alanı olan Trabzon Uzungöl'ün çok daha ötesinde bir turistik rotasyon alanı haline gelebilir.”