“KARADENİZ BİR İÇ DENİZ. BU İÇ DENİZİ HEP BERABER KORUMAMIZ GEREKİR”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve TURMEPA Samsun Şube Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bulgaristan’ın Varna ve Romanya’nın Bükreş sahillerinde gördüğü çirkinliklerin tüylerini diken diken ettiğini belirterek, “Sonuçta Karadeniz bir iç deniz. Bu iç denizi hep beraber korumamız gerekir” dedi.
Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Samsun Şubesi gönüllüleri ile kahvaltıda bir araya geldi. Sevgi Kafe’de düzenlenen kahvaltıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı ve TURMEPA Samsun Şube Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Albay Ercan Yaşin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Mine Göknar, TURMEPA Karadeniz Bölge Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu ve gönüllüler katıldı.
Kahvaltı sonrası konuşan TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Mine Göknar, “Gönüllük konusunda çalışmalarımıza hız kazandırmak istiyoruz. Özellikle eğitim ayağında önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun için bizim çok sayıda gönüllüye ihtiyacımız var. Sizlerinde birçok arkadaşı ve yakını bize katılacağını düşünüyorum. Özellikle Samsun bölgesinde özerinde çalışılmakta olan ve tabiatın bize bir armağanı olan Kızılırmak Deltası’nı özellikle ön plana çıkaran eğitimlerimize önem vermek ve bu konuda bayrağı taşımak istiyoruz” diye konuştu.
Deniz temizliğine önem verdiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Doğa bilinci ve doğal çevre içinde bulunduğumuz yüzyılda artık tartışmasız dünyanın bütün ülkelerin çok yakından ilgilendiği ve korunması gereken doğal ve tabiat varlıkların korunmasına yönelik olan bilinç her gün biraz daha yükseliyor. Geçen hafta Fransa’da küresel ısınma ile ilgili bu toplantıda insanlar bir araya geldi. Küresel ısınmanın katlanarak etkileşiminin oluşacağı, dünya genelindeki yapılması gereken işleri tartıştılar. Artık içinde bulunduğumuz 21. yüzyılın ilk çeyreğinde bu dünya gündeminin en önemli konularının içersinde. Ben bu bilincin tırmandırılması için iyi örnekler gibi kötü örneklerin de görülmesinden yanayım. Yani ‘bir deniz ne kadar kirli, bir denizi ne kadar kirli olabilir’i Karadeniz’in karşısındaki ülkelerin sahillerine gidersek daha iyi görürüz. Ben Romanya ve Bulgaristan sahillerini gördüm. Ukrayna ve Rusya sahilleri o kadar kirli değil ama Bulgaristan’daki Varna şehrinin ve Romanya’da Bükreş şehrinin sahillerinde gördüğüm gecekondulaşma ve sanayi atıklarının orada oluşturduğu çirkinlikler benim tüylerimi diken diken etti. Sonuçta Karadeniz bir iç deniz. Bu iç denizde bu korumayı hep beraber yapmamız gerekir” şeklinde konuştu.
VALİ ŞAHİN: “PROJEMİZİ GİZLİ GİZLİ KOPYA EDİYORLAR”
Samsun’da başlatılan ‘Geleceğe Kulaç Atıyoruz’ projesini çevre illerin gizli gizli kopya ettiklerini ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin şunları söyledi: “Samsun’da başlattığımız 3-4 tane önemli proje var. Bunlardan bir tanesi de ‘Geleceğe Kulaç Atıyoruz’ projesi. Bu projenin fikir annesi TURMEPA’dır. Biz geçen sene bin civarında çocuğumuza yüzme öğrettik. Yönetmelik gereği yüzme öğrenecek olan çocuklar 72 ayını doldurması gerekiyor. Bizde 72 ayını geçen ve birinci sınıfa başlayan çocuklarımızı biz yüzme kursuna aldık. Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç, yüzme öğrenmek isteyen her çocuğa birer bornoz, bone ve gözlük temin ettiler. Çocukları kursa aldığımızda bir çiçek bahçesi gibiydi. Bizim bu projeyi geliştirmemiz, büyütmemiz, Samsun’daki bütün yavrularımızın bu eğitimi alması ama peşinden de tüm Türkiye’de bu projeyi örnek olarak Milli Eğitim Bakanımıza arz ettik. Biz bu yıl 10 bin yavrumuza yüzmeyi öğretiyoruz. Bunun çalışmalarını yaz boyu başlatmıştık. Bizim zevk aldığımız bu işin başka bir boyutu da bu projemizi çevre iller gizli gizli kopya ediyorlar. Çevre illerimiz bazen bilerek, bazen bizden müsaade alarak bu projemizi yapıyorlar. Bu projemizi inşallah bütün Türkiye’ye yaygınlaştıracağız. İnsanların doğduktan ölünceye kadar yapabildikleri tek spor dalıdır. Denize giren bir yavrumuz, denizdeki bir takım olumsuzlukları görürse buna müsaade etmez. Ama bizimkisi biraz koruyucu hekimlik gibi, denize girdiğinde oradaki olumsuzlukları görme yerine tam tersine denizi kirletmemek ile ilgili üzerine düşeni yapar. Her bir birey bunu yaparsa zaten belediyelere ne de yerel yönetimlere ihtiyaç kalmaz, insanlar bunu koruyacaktır.”