Samsun’u, Doğu-Batı istikametinde Kuş Cennetine kadar 30-35 kilometrelik sahilde her 6-7 kilometrede bir iskeleler yaparak deniz taşımacılığı yapabilen şehirlerden biri haline getirmek istediklerini söyledi.
Atakum ilçesindeki sahilde yapılan Çobanlı iskelesinin inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Samsun limanından çıktığınız noktadan itibaren Kurupelit’de yaptığımız marinaya kadar olan 10 kilometrelik sahil bandında ya da Doğu-Batı istikametinde seyahat edecek bir deniz taşıtının bir fırtına anında veya bu deniz taşıtında seyahat etmekte olan birinin olabilecek bir deniz fırtınasında, olabilecek bir arızada, kazada veya hiçbir şey olmasa da deniz taşıtında olabilecek bir rahatsızlanma, hastalanmada hemen sahile deniz taşıtını bağlayıp yolcusunu tahliye etme imkanı olmadığı için Çobanlı’ya bir iskele yapıyoruz. Kurupelit Marinası ile Samsun limanın arasında maalesef sahile çıkmak zorunda kalmayacak türden deniz taşıtları çalışabiliyordu. Şimdi bu Çobanlı iskelesini bir iskele gibi, yani İstanbul boğazındaki Beşiktaş iskelesi, Arnavutköy iskelesi, Üsküdar iskelesi gibi iskelelerden biri gibi kullanabileceğimiz, deniz taşıtlarının yanaşabileceği bir standartta iskele inşa etme ihtiyacı duyduk” dedi.
Samsun’da deniz taşıtı kullanımını yaygınlaştırmak istediklerini ifade eden Başkan Yılmaz, “Şehrimizde deniz taşıtı kullanımının tembel olması, yavaş olması, yaygın olmaması ve şehir insanının denizi kullanmamasının temel nedenlerini araştırdığımızda sahilde deniz taşıdı bağlama, yanaştırma, tahliye imkanlarını sağlama tesislerinin olmamasından kaynaklanıyordu. Bu durumda Samsun limanından çıktığınızda ilk tahliye yapabileceğiniz yer Amazon Adası dediğimiz ve oradan Yelken Kulübe gemi isterse girebilir ve kendini tahliye edebilir. Oradan çıktıktan sonra Kurupelit Marinasına kadar olan 10 kilometrelik mesafe içersinde ortalarda bir yer olan Çobanlı iskelesine de yanaşabilir ve burada da tahliye yapabilir. Çobanlı iskelesi gelecekte İstanbul boğazındaki bir vapur yolculuğu planlaması ve programı şehrimizde gelecekte olursa, bizim denizimiz pek fazla deniz yolculuğu yapmaya müsait değil. Ama gelecekte gelişen teknolojilerle belki bizim denizimize de uygun deniz taşıtlarıyla şimdilik Kurupelit marinasından şehre kadar, belki ilerde Taflan, Çatalçam, Dereköy, hatta Kuş Cennetine kadar bu iskelelerin sayılarını arttırarak ve yine uygun geometride, küçük bir dalgada dahi taşıdığı yolcuyu rahatsız etmeyecek geometrik stabilitede olabilecek deniz taşıtları da uygun maliyetlerde temin edilebildiği takdirde, Samsun, Doğu-Batı istikametinde Kuş Cennetine kadar 30-35 kilometrelik bu sahilde her 6-7 kilometrede bir böyle iskeleler yaparak, deniz taşımacılığı da yapabilen şehirlerden biri haline gelecek. Çobanlı iskelesi bunun ilk adımlarından birisidir” diye konuştu.