SBB, Çarşamba Katı Atık Düzenli Depolama önce sessiz sedasız 1.4 MW Kurulu güç ile enerji üretim tesisleri haline getirildi, şimdi ise yetkililer ile sorumlu bakanlıkların yeterli kontrol yapmaması tesisteki personellerin vurdum duymazlının sonucunda çevre sakinlerine bu defa da;
“ZEHİRLİ SU” ŞOKU!
(SBB) Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çarşamba Katı Atık Düzenli Depolama ve 1.4 MW Kurulu güç ile enerji üretim tesislerinde, zaman zaman çöp kokusu ve zehirli su atıkları çevre sakinlerinin hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda çevre ilçelerin çöplerinin toplanma alanı olarak kullanılan katı atık toplama merkezi yollarının bozulması ile vatandaşların tepkilerini çekmişti. Bu sorunun geçici yamalarla çözülmesinin ardından bu defa koku ile tepki almıştı. Koku sorununu da Parfüm sıkarak çözemeye çalışan yetkililer toprak kaplama ve atıklarda sıkıntılar olduğu şeklinde iddialarla gündemde gelmişti.
“ÖNCE KOKU SONRA ZEHİRLİ KORKUTTU”
Çarşamba Katı Atık Düzenli Depolama tesisi olarak kurulan ancak akabinde 2015 yılında sessiz sedasız şekilde elektrik santrali kurulan alanda çöp kokusu ve düzensiz yüksel seviyede atık yığınları nedeni ile çevre sakinlerinin sıkıntı yaşadıkları zaman zaman gündeme geldi. Koku süreci yetmemiş gibi bu defa da geçtiğimiz Şubat ayının son günlerinde ise ve Çarşamba Katı Atık Düzenli Depolama ve 1.4 MW Kurulu güç ile enerji üretim tesislerinde bu defa sıkıntı daha büyük oldu. Tesislerin yanında ki bazı ailelerin fındık, sebze ve hayvan otlama alanları ile bahçelerine, ahır ve evlerinin etrafında zehirli su paniği gündeme bomba gibi düştü. Şubat ayı sonunda katı atık tesissinden belirli günlerde vidanjörlerle taşınan zehirli su depolardan doldurulurken iddialara göre iki görevli uyuya kaldı. Personellerin uyuya kalması nedeni ile çevrede ki vatandaşların arazileri zehirli sular altında kaldı.
“PERSONEL UYUDU ZEHİRLİ SU ARAZİYE AKTI”
Sabah erken saatlerde olayı görev çevre sakinleri uyuklayan personelleri zorla kaldırarak su akışı engellendiği öğrenildi. Daha sonra tesis sorumluları ile ilgili kurumlardan gelen yetkililer toprak analizleri sonrasında arazilerine akan suların zehirli olduğu. arazilere en az bir ay boyunca kesinlikle hiçbir hayvanlarını tarlaya sokmamalarını istediği öğrenildi. Yine arazide kesinlikle uzun süre hiçbir şey ekip biçmelerini veya yememelerini söyledikleri öğrenildi. Çevre sakinlerine tesis yöneticilerinin ilk aşamada arazilerine kuyu açarak zehirli atık suları geri çektikleri ancak yinede toprakta kalan zehirli atık nedeni ile büyük bir bölüm arazide ki toprağın en az bir metreden fazla derinlikte değiştirileceği söylendiği belirtildi. Yine zarar görev ailelerin hayvanlarının ve diğer bazı sıkıntılarının çözümü noktasında yardımcı olunacağı belirtildiği öğrenildi.
“DEMİR, SÖZLEŞME BİTİNCE TESİS KALDIRILACAK”
Konu ile ilgili olarak önce Çarşamba Katı Atık Düzenli Depolama ve 1.4 MW kurulu güç ile enerji üretim tesisleri sorumluları ile görüşülmeye çalışılmasına rağmen önce görüşeceklerini ve açıklama yapacaklarını belirten tesis sorumluları saha sonra nedenini açıklamaksızın açıklamadan imtina ettiler. Bunun üzerine konuyu Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ile konu ve yaşanan son olayla ilgili makamında gerçekleştirdiğimiz ziyarette görüştük. Başkan Demir, Büyükşehir olarak bizim orada hiçbir sorumluluğumuz bulunmamaktadır. Bizim tesisler ama bir özel şirkete belli süreliğine kiralanmış ve elektrik üretilmektedir. Ancak şunu belirtebilirim süre bittiğinde o tesisler ve çöp toplama merkezi şehir merkezinde kaldığı için kaldırılacak. O görüntü ve koku ile sıkıntılar çözüme kavuşturulacaktır. Ancak bu gün sorumluluk 29 yıllığına ITCK Enerji A.Ş’ye aittir. Sorunları çözüm noktasında kendileri sorumludur şeklinde cevaplandırdı.
“SESSİZ SEDASIZ ELEKTRİK SANTRALİNE ÇEVRİLDİ”
Şimdi gözler önce Çarşamba Katı Atık Düzenli Depolama merkezi olarak kurulan ve sonrasında Terme, Salıpazarı Ayvacık, Çarşamba ve Tekkeköy atıklarını depolama alanına çevrilen daha sonrasında ise sessiz sedasız şekilde bu alanı eski Büyükşehir belediye yetkiliklerinin 2015 Temmuz ayından itibaren deponi gazının değerlendirilmesi, çevreye vereceği olumsuzlukların en aza indirilmesini sağlamak amaçlı ihaleye çıkılıp, 29 yıllığına ITCK Enerji A.Ş tarafından işletilmeye başlanmasının ardından şirket, 2016 Ağustos ayında 1.4 MW kurulu güç ile enerji üretime başlaması ile sorunlar daha da büyüyerek devam etmesi ve kimsenin bu tesislerle ilgilenmemesi olduğu şeklinde tepkilere neden oluyor.
“HABERİ ÇIKARSA YARDIM DEĞİL BASKI ARTACAKMIŞ!?”
Bölgenin tarım arazisi olması ve çevreye katı atık yanı sıra duman, koku, zehirli su atıkları ile çevre verdiği ve tarım arazileri ile hayvanlara ve insanlara zarar verdiği için Çevre Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ile diğer yetkili bakanlıkların gerekli önlem ve tedbirleri almadıkları gibi tesis yöneticilerini kendi başlarına serbest bıraktıkları için çevre sakinlerinin kaderine terk edildikleri şeklinde muhatap yetkili bulamadıklarından şikayetçi oldukları öğrenildi. Bu haberin yaptırılmaması için ise gelen bilgilere göre çevre sakinlerinin baskı altına alındığı haber çıktığı takdirde hiçbir destek ve yardımların yapılmayacağı şeklinde uyarılarda bulundukları iddia edildi.
HABER- FOTO: Erol ŞEKER