Havaların soğumasıyla birlikte kestaneler tezgahlarda yerini almaya başladı; ancak Samsun'da 30 yıldır kestane satışı yapan küçük esnaf Ferhat Aşçı, bu yıl işlerin durgun olduğunu belirtti. Geçen seneye göre satışların düşük olmasının nedenini iklim değişikliğine bağlayan esnaf, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kestanelerin içlerini doldurmadığını, bu yüzden verimsiz bir yıl geçirdiklerini ve çok sayıda çürük kestane oluştuğunu söyledi. Aşçı, vatandaşın bu çürük kestaneleri alıp yiyemediği için satışların da olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Ayrıca, sobalı evlerin yaygın olduğu dönemlerde satışların daha iyi olduğunu vurgulayan esnaf, günümüzde sobalı evlerin yerini doğalgazlı evlerin almasıyla birlikte kestanenin kombi teknolojisine yenik düştüğünü ve adeta unutulduğunu dile getirdi. Kestane pişirmenin püf noktalarına da değinen Ferhat, kestanenin doğru şekilde kesilmesinin ve buharda pişirilmesinin lezzeti artıran en önemli unsurlar olduğunu özellikle belirtti.
"Bu seneki ise hem pahalı hem de çürük"
Hava Sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde olması nedeniyle kestanelerin verimsiz olduğunu belirten Ferhat Aşçı, "30 yıldır kestane satıyorum. Bu sene, iklim şartlarından dolayı kestanelerde çürük olayı çok oluyor. Verimsiz bir yıl, rekolte düşük. Havaların çok sıcak gitmesi kestanelerin içini doldurmamasına neden oluyor, bu da fiyatları etkiliyor. Kestane az olunca fiyatlar artıyor, vatandaş alıp yemekte zorlanıyor. Bizim yapacak bir şeyimiz yok; mecburen pahalı alıp pahalı satıyoruz. Geçen seneki kestane sağlamdı ama pahalıydı, bu seneki ise hem pahalı hem de çürük. Biz de bu durumdan şikayetçiyiz." ifadelerini kullandı.
"Kestaneyi kesmesi önemli"
İyi bir kestane yemek isteyenlerin kesime dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Esnaf Aşçı, "İyi bir kestane yemek istiyorsa vatandaş, kestanesini kesmesi önemli. Soba ya da doğalgaz fark etmez; tavada, sobada, kuzine fark etmez, pişirebilirsin. Ancak kesimi çok önemli. Kestane buharında pişmeli, buharda pişince kabuğu daha güzel atar." dedi.
Sobayla birlikte kestanede bitti
Doğalgazlı ve Kombili evlerin artması ile birlikte sobalı evlerin azaldığını ve bu durumun işlerini baltaladığını belirten Aşçı, "İşlerimiz bu sene düşük. Eskiden soba düzeni vardı, ama soba düzeni kalktığı için insanlar kestane pişirmeyi unuttu. Şimdi doğalgazlı evlerde kestane pişiren yok. Eskiden soba vardı, o zamanlar kestane iyi satıyorduk. Ama şimdi doğalgaza, kombiye, teknolojiye yenildik; sektör neredeyse bitti." diye konuştu.
Kaynak:Emine Temiz Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.