Çevreye duyarlı bir şehir hedefiyle projeler hazırlayan Başkan Osman Genç, kaynakların verimli kullanılması, atık oluşumunun olabildiğince engellenmesi ya da minimuma düşürülmesi, israfın önüne geçilmesi, oluşan atıkların geri dönüşüm ile enerji kaynağı haline getirilmesi ve dolayısıyla çevreye zarar verecek bir durumun engellenmesi amacıyla Sıfır Atık Projesini de Yakın Gelecekte Samsun kitabında yer alan vizyon projeleri arasına koydu. Sıfır Atık projesiyle atıklar geri dönüşecek çevre zarar görmeyecek ve ekonomiye kazandırılacak.
TEMİZ BİR SAMSUN İÇİN
Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafının hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıplarına neden olduğuna işaret eden Başkan Osman Genç son yıllarda tüm dünyada bireysel ve kurumsal sıfır atık uygulama çalışmalarının yaygınlaştığını belirterek, Samsun'da hayata geçecek Sıfır Atık projesi ile temiz bir Samsun'un yanısıra atıkları enerjiye dönüştürmeyi ve ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Genç, proje kapsamında özellikle okullarda olmak üzere halka yönelik eğitim çalışmalarının yapılacağını da belirtti.
ŞEHRİMİZDE UYGULAYABİLİRİZ
Dünya nüfusunun her geçen gün arttığını ifade eden Genç, "Sanayideki ve teknolojideki gelişmeler doğal kaynakların hızla tükenmesine ve ciddi çevre tahribatlarına yol açıyor. Bu hızla gider ve biran önce ciddi önlemler alınmazsa çok yakın bir gelecekte dünya yaşanılmaz bir yer olacak. Dolayısıyla atıkların değerlendirilerek geri kazandırılması konusu en önem arz eden konulardan birisidir. Bu yolla doğal kaynakların tükenmesine engel olunabileceği gibi zarar gören çevrenin süreç içerisinde kendisini yenilemesi de sağlanmış olacaktır. Sıfır Atık özellikle son yıllarda üzerinde durulan önemli bir konu başlığıdır. Bunu şehrimizde de uygulayabiliriz" dedi.
HER ATIK ÇÖP DEĞİLDİR
Özellikle evsel atıkların geri dönüşüme kazandırılmasının önemli bir konu olduğunu dile getiren Başkan Genç, "Her atık çöp değildir anlayışının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bu doğrultuda sadece atık toplama kumbaralarının yerleştirilmesi yeterli değildir. Çevre ve atık bilinci topluma kazandırılmadıktan sonra bu kumbaralarda pek bir işe yaramayacaklardır. Bu doğrultuda mahallelerimizde, sitelerimizde halkımıza çevre ve atık bilinci konusunda eğitimler planlanmıştır. Konu ile ilgili eğitici broşürler, afişler hazırlanarak halkımızın dikkatinin konuya çekilmesi amaçlanmaktadır" diye konuştu.
VERİMLİLİK ARTACAK
Projenin detayları hakkında da bilgi veren Başkan Genç, "Sıfır atık projesinin hayata geçirilmesiyle, verimliliğin artması, geri dönüşüm sayesinde üretim maliyetlerinin azalması,
doğal kaynakların tükenmesi sorununun önüne geçilmesi, çevre koruma bilincinin oluşturulması, gelecek kuşaklara aktarılması ve rutin bir davranış haline gelmesi, hava kirliliğinin belirli bir düzeyde önüne geçilmesi gibi pek çok kazanımın gerçekleşmesi hedefleniyor. Çevreye duyarlı bir Samsun oluşturarak gelecek kuşaklara daha temiz bir şehir bırakabiliriz" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.